Gebelikte nabız artışı kardiyovasküler sistemdeki değişimdendir. Kalp atış hızı yani nabız sayısı kalbimizin 1 dakikada kaç kez çarptığını bize gösterir.
Hamilelikte kardiyovasküler sistem dahil olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde bir çok değişiklik meydana gelir. Gebelikte nabız artışı kardiyovasküler sistemdeki değişimdendir. Kalp atış hızı yani nabız sayısı kalbimizin 1 dakikada kaç kez çarptığını bize gösterir ve hamilelikte nabız yüksekliği, nabızda biraz artış ise normal kabul edilen doğal bir süreçtir. Hamileliğinizde kalp hızında ani yükselme (nabız artışı) ile sersemlik, anksiyete veya nefes darlığı birlikte seyr ederse mutlaka hemen doktora başvurmalıdır.
Hamile olmayan kadınlarda ve yetişkinlerde nabız atışı dakikada 60-80 arasında değişir ( örneğin dinlenik halde nabız ölçüldüğünde genelde 75 iken, spor yaparken, soluk soluğayken ölçtüğünüzde daha yüksek çıkar) Hamilelikte nabız sayısı ise 80 hatta bazen 90’a yükselir. Fakat aşağıda da belirttiğimiz gibi gebeliğin ilerlemesi ile birlikte nabızdaki bu artış gayet normaldir ve fizyolijik doğal bir süreçtir.
Gebelikte kalbin işlevi
Kardiyovasküler uyarlamalar, normal fizyolojik işleyişin korunması da dahil, gebelikte artmış metabolik talepleri karşılamak, fetusun büyüme ve gelişimi kolaylaştırmak gibi gebelik sırasında bir çok amaca hizmet eder.
1. Trimester ( İlk 3 ay)
Normal, komplikasyonsuz gebelikte, istirahat halinde nabız hızı normalde attığından dakikada 15-20 kez daha fazla atacaktır. Önemli organların diğerlerinde olduğu gibi hamilelik sırasında gerçekleşen kardiyovasküler değişikliklerin, hormonal sinyallerce tetiklendiğine inanılmaktadır. Öncelikle progesteron ve östrojen artar, bu durum fetüsün olduğu bölümü uyarır. Nabız hızı değişiklikleri gebeliğin ilk üç ayında başlayabilir.
2. Trimester (4,5, 6.aylar)
Gebelikte ikinci trimesterde arterlerin genişlemesi ile birlikte düz kaslarda genel bir rahatlama görülür. Bu değişiklik kan basıncını korurken, dolaşan kan hacminde artış meydana gelir. Böylece gebelikte istirahat halinde kalp hızında (nabızda) kademeli olarak bir yükselme meydana gelir ve 2. trimesterda zirve yapar. Hamileliğin 4. ayı ile birlikte kalbin pompaladığı kan miktarı %30-%50 arasında artış gösterir. Eğer daha önce keşfedilmemiş kalp atışında düzensizliğiniz varsa neden bundan kaynaklanabilir. Yani özetle hamileliğin bu evresinde nabız yükselmesi görülebilir.
3. Trimester (7., 8.,9. aylar)
Kalbin maksimum kan pompaladığı dönem 3. trimesterda 28. hafta ve 35. haftadadır. Yaklaşık 40. haftaya yani hamileliğin sonuna gelindiğinde kan hacmi, hamilelik öncesi seviyesinden %40-%90 daha çok artar ve bunun sonucu nabızda yükselme meydana gelir. Bu durum hem anne hem de bebeğe yeterli oksijen ve besini teslim edebilmek için kalbin geniş bir kan akımına bağlı olmasından gerçekleşir. 3. trimesterdaki nabızdaki artışın nedeni hızla büyüyen fetüsün artan taleplerini karşılamak ve anneyi doğuma hazırlamak içindir. Doğum sırasında, kasılmalarla birlikte nabız yükselmesi de olağan bir durumdur.
Normalde, sağlıklı bir kalp gebelik boyunca meydana gelen kardiyovasküler değişikliklere dayanabilir. Bununla birlikte, hamileliğin ilerlemesi ve kanın pompalanmasındaki artışla önceden bilinmeyen kalp problemleri belirgin hale gelebilir.