Zencefil, hamilelikte yüzyıllardır kullanılan şifalı bitkilerdendir. (Hamilelikte zencefil zararlı mı, hamileler zencefil çayı içebilir mi?) isimli makalemizde
Zencefil, hamilelikte yüzyıllardır kullanılan şifalı bitkilerdendir. (Hamilelikte zencefil zararlı mı, hamileler zencefil çayı içebilir mi?) isimli makalemizde bu soruya doktorların verdiği cevapları yayımladık, ayrıca hamilelikte zencefil çayının 10 faydasına yer verdik. Bu çayın en bilindik faydaları, bulantılarıönlemesi, şişkinliği giderir ve yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırıp hazımsızlığı engellemesidir.
Sual: Gebeyim ve bulantıdan muzdaribim, zencefil çayı içebilir miyim?
CEVAP
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nesrin Fener’in cevabı: (Zencefilin bulantıyı azalttığı bilinmektedir. Bulantıyı ve kusmayı önlemek için gebelikte zencefil çayı içmek doğru bir tercih olacaktır.)
Sual: Zencefil, gebelerde düşüğe yol açar mı?
CEVAP
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde yapılan araştırma sonuçları şunu göstermektedir:
Zencefil, gebelerin sıklıkla kullandığı bitkilerdendir. Baharat olarak kullandığımız bu bitki, aynı zamanda bulantılara karşı etkili doğal bir ilaçtır. Yapılan bir çalışmada hamilelerde erken dönemde günde 4 defa 250 mg dozda uygulandığında 27 kişiden 19’unda bulantı ve kusmayı belirgin bir şekilde azalttığı bildirilmiştir. Ancak adet söktürücü (emenagog) etkisi nedeniyle dozun mutlaka hekim tarafından ayarlanması gerekmektedir. Aksi halde düşüğe yol açabilir.
Sual: Hamilelikte zencefil ne kadar kullanılabilir?
CEVAP
Doğadan Gelen Sağlık: Bitki Çayları kitabında Prof. Dr. Erdem Yeşilada bize bu hususta şu bilgiyi vermektedir: Zencefil hamilelikte bulantıya iyi gelir ancak günlük 1,5 gramı aşmamak gerekir. Yalnız safra kesenizde taş varsa zencefil kullanılmamalıdır. Hamilelerde genel olarak uygulanan miktar, günde iki defa yarım gram kuru zencefil ile hazırlanan bitki çayı yararlı oluyor. Bu miktarda kullanıldığında herhangi bir olumsuz klinik bildirim bulunmuyor. Ancak 1 gramın üzerinde miktarlarda kullanıldığında,rahim hareketlerini artırabileceği ve dolayısıyla düşük riskinin artabileceği bildiriliyor.
Hamilelikte kaç bardak zencefil çayı içilebilir?
CEVAP
Günde 2 bardaktan fazla zencefil çayı, düşük yapma riski taşıdığı için fazla tüketilmemesinde yarar var.
Hamilelikte zencefilin faydaları
Kanseri önler ve tedavi eder
Yapılan bilimsel çalışmalar zencefilin yumurtalık kanserini tedavi edici özelliğini ortaya çıkarmıştır. Yani bir fincan zencefil çayı hamilelikte sizi oksidatif stresten ve yumurtalık kanserinden koruyabilir.
İrritabl bağırsak sendromu tedavisine yardım eder
İrratbl bağırsak sendromunuz varsa, bu durum gebelikte daha da şiddetli bir hale gelebilir. Zencefil ise irratbl bağırsak sendromu belirtilerini rahatlatmaya yardımcı olabilir.
Kasları rahatlatır
Hamilelik, kemik ve kaslarınızı yorabilir. Her gün bir fincan zencefil çayı içmek, gebelikte kas ve kemik ağrısına iyi gelecektir.
Glikoz seviyelerini düzenler
Araştırmalar zencefil çayının günlük tüketiminin QUICKI gibi insülin direnci indekslerini azalttığını göstermiştir. Diyabetseniz, sağlığınızı korumak için zencefil çayı tüketebilirsiniz.
Besinlerin emilmesine yardımcı olur
Hamileyken vücudunuzun besin değişikliğine de ihtiyacı vardır. Gebelikte günlük kalori miktarını 300 kalori artırmalısınız. Zencefil vücudunuzun besinleri daha iyi emmesine yardımcı olur.
Sabah bulantılarını azaltmaya yardım eder
Sabah bulantıları, gebeliğin en sık karşılaşılan belirtilerindendir. Zencefil çayı bu durumdan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Zencefilin toz ve taze olmak üzere tüm formları sabah bulantılarını rahatlatır ve hafifletir.
Dolaşımı hızlandırır
Gebelikte kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Üzülmeyin, yalnız değilsiniz! Halsizlik hamilelikte sık görülen bir durumdur. Hamilelikte zencefil çayı tüketimi, günü geçirmeniz için gereken enerjiyi size sağlayabilir. Araştırmalar zencefil çayının yorgunluktan şikayetçi olan kanser hastaları üzerinde tedavi edici etkisi olduğunu göstermiştir.
Gazı giderir
Rahminiz büyüdükçe mideniz fonksiyonlarını optimum şekilde yerine getirmekte zorlanır. Bu da gaza neden olur. Zencefil gazdan kurtulmanıza yardımcıdır.
Bağışıklığı güçlendirir
Hamilelikle birlikte bağışıklık sisteminiz zayıflayabilir. Soğuk algınlığı ve ishal gibi yaygın hastalıklara yakalanma riskiniz artar. Zencefil, bağışıklık sistemini güçlendirerek bu hastalıklara yakalanmanızı engelleyebilir.
Stresi giderir
Stres, zihninizi ve vücudunuzu ele mi geçirdi? Hamilelik hormonları, stresi daha da pekiştirir. Zencefil çayı, stresle baş etmenize yardım edebilir.
Gebelikte zencefil çayı zararlı mı?
Zencefil çayının bu kadar çok faydasına rağmen, hamile veya emziren kadınlarda zencefil çayı kullanımı hâlâ doktorlar tarafından tartışmalı konular arasında yer alır. Bu nedenle zencefil kullanmadan, zencefil çayı içmeden önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Not: Bu cevaplar soru soran şahıslara münhasırdır. Doktorunuza danışmadan hamilelikte hiç bir ilacı ve yiyeceği, içeceği kullanmayın.
Hamilelikte Nar Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız
Hamilelikte Mandalinanın Gebeye Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir? Tıklayınız
Hamilelikte Ayva Yemenin Gebeye Ve Bebeğe 10 Faydası Tıklayınız
Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız
Gebelikte Hurma Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız