Hamileyim Ağzım Kokuyor, Hamilelerde Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?

5 Şubat 2017
0 Yorum
hamileyim agzim kokuyor hamilelerde agiz kokusuna ne iyi gelir

Hamilelik, sağlığınıza, özellikle diş sağlığınıza dikkat etmeniz gereken bir dönemdir. (Hamilelikte ağız kokusunun nedenleri ve tedavisi) isimli

Hamilelik, sağlığınıza, özellikle diş sağlığınıza dikkat etmeniz gereken bir dönemdir. (Hamilelikte ağız kokusunun nedenleri ve tedavisi) isimli bumakalemizde, gebelikte ağız kokusuna yol açan faktörlere ve çözümlerine yer verdik. Hamilelikte ağız kokusu olur mu? Evet olur ve buna çeşitli sebepler yol açar. Amerikan Diş Hekimleri Birliği yaptığı araştırmalarda, diş eti hastalığına sahip gebe kadınlarda, düşük riski taşıyan erken doğum ihtimalinin daha yüksek olduğunu tespit etmiştir. Hamilelik döneminde, diş sağlığının bozulması dahil olmak üzere,vücudunuzda büyük değişiklikler gerçekleşir.

Gebelikte ağız kokusu neden olur?

Hormonlar

Gebelik hormonları olan östrojen ve progesteron düzeylerindeki değişiklikler,dişler üzerinde plak üretiminde artışa neden olmaktadır. Plaklarda sülfür üreten bakterilerin bulunması, hamilelikte nefes kokusu sorununa yol açar. Hamilelikte yeme isteği ve sık sık atıştırmak da plağa neden olabilir. Plak oluşumu, koku yayan bakterilerle periodontal hastalıklara ve derin dişeti dokularının enfeksiyonlarına neden olabilir.

Susuzluk

Hamilelikte yetersiz su tüketimi de ağız kokularına neden olabilir. Vücudunuz bebeğinizin gelişimi için çok çalışır ve su ihtiyacı da artar. Dehidrasyon yani vücutta yetersiz su olması, ağız kuruluğuna ve ağız kokusuna neden olur. Uzmanlara göre, tükürük, bakterilerin beslendiği gıda parçacıklarını ve ölü deri ile birlikte gelen kötü koku yayan kükürt bileşiklerini yıkar. Bakteriler,oksijen açısından zengin ortamlarda iyi üreyemezler. Tükürük, oksijen açısından zengin olması ile bakteri gelişimini önler.

Sabah bulantıları

Sabah bulantılarından dolayı görülen kusma da, ağız kokusunun sebeplerindendir. Uzmanlara göre, mide asitlerinin kötü kokusu ve kısmen sindirilmiş gıdaların kusma sırasında ağızda kalması, ağız kokusuna neden olur. Bu durumda dişlerinizi fırçalamaktansa ağzınızı çalkalamalısınız. Mide asidi, diş minesini yumuşatır ve hemen fırçalarsanız hassaslaşmış dişlerinize zarar verip, çürümeye neden olabilir. Diş çürükleri de, ağız kokusunun en önemli nedenlerindendir.

Sindirim sistemi yavaşlaması

Hamile iken yavaşlayan sindirim sistemi, midede gaz birikimine neden olur. Bu da geğirme sırasında kısa vadeli de olsa kötü kokuya neden olur.

Hamilelikte ağız kokusunun diğer nedenleri

Normalden daha fazla yemek, şekerli gıdalar tüketmek, gece yemek yeme gibi hamilelikte yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler

Soğan, sarımsak gibi kokulu gıdaların tüketilmesi

Diyabet, reflü, şeker hastalığı gibi çeşitli hastalıklar

Kalsiyum eksikliği

Hamilelikte ağız kokusu nasıl giderilir?

Bitkisel tarifler

Hamilelik sırasında, fetüse zarar verebileceğinden antibiyotik kullanımı önerilmez. Etkili ve güvenli ev tarifleri, sorunu çözmenize yardımcı olur. Tuzlu su ya da taze limon suyu ile ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

Dişlerin kontrolü

Hamile kalmadan önce her 6 ayda bir dişlerinizin kontrolüne gitmelisiniz. Şayet hamileyseniz ve önceden gitmediyseniz, hamileliğin başlarında doktora gitmenizde fayda var. 

Bol su için

Günde 8-10 su bardağı su içmeye devam edin.

Tedavi olun

Gebelikten ağız kokunuz sinüzit, reflü, bademcik iltihabı gibi çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanıyorsa doktora gidip tedavi olun.

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız