(Hamileyim, bebeğim aşağıda, acaba erken doğuma neden olur mu?) diye kara kara düşünüyor, endişe ediyor musunuz?
(Hamileyim, bebeğim aşağıda, acaba erken doğuma neden olur mu?) diye kara kara düşünüyor, endişe ediyor musunuz? Bu durumu doktorlara sorduk, aşağıda cevapları yayımladık. Öncelikle şunu bildirelim ki, bebeğinizin aşağıda olduğunu fark ederseniz, doktorunuza bildirin. Kadın doğum uzmanı gerekli tahlilleri yapıp, erken doğum riski olup olmadığını tespit edecektir.
Sual: 34 haftalık hamileyim. Doktor, bebeğin aşağıda olduğunu söyledi. Bebeğim hareket ettiğinde çok aşağıda olduğunu hissediyorum. Gebelikte bebeğin aşağıda olması, erken doğum riskine neden olur mu? Memlekete gitmeyi düşünüyorum, bu durumum seyahat etmeme engel olur mu?
CEVAP
Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Dr. Yeşim Yerçok’un cevabı: (Kadın doğum uzmanına başvurup servikal uzunluğunuzu ölçtürmelisiniz. Böylece erken doğum açısından riskli olup olmadığınıza doktorunuz karar verecektir.Seyahat konusunu da yine doktorunuz durumunuza göre değerlendirecektir.)
Sual: 13 haftalık hamileyim. Kadın doğum uzmanı, bebeğin anne karnında aşağıda olduğunu söyledi. Ayrıca bu durumun herhangi bir soruna yol açmayacağını da bildirdi. Çok endişeliyim, bebeğin aşağıda olması düşüğe neden olur mu?
CEVAP
Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Dr. Erol Tamveger’in cevabı: (Rahim ağzı uzunluğunuz 3 cm’den uzun ise, adet sancısı gibi ağrılarınız, kanamanız yok ise, genellikle endişe edecek bir sorun yoktur. Başka doktora da başvurup, rahim ağzı uzunluğunu ölçtürüp düşük riski olup olmadığını tespit ettirebilirsiniz.)
Sual: 17 haftalık hamileyim. Doktorum, bebeğin aşağıda dedi. Kasıklarım ve dizlerim ağrıyor. Bu ağrılar bebeğin aşağıda olmasından mı kaynaklanıyor? Bir de, bebeğin yukarı çıkması mümkün mü ?
CEVAP
Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Dr. Seval Taşdemir’in cevabı: (Gebelik boyunca bebek büyürken, içerideki organları yer değiştirmeye zorlar. Bağırsak hareketleri ve idrar akışı güçleşir. Rahimin büyümesiyle beraber bebek de yukarıya çıkar. Düşük tehlikesini ekarte etmek gerekir.)
Sual: 16 haftalık gebeyim. Bebeğimin başı aşağıda, çıkış yönünü bulmuş vaziyetde duruyor. Düşük riski var mı, bebeğim normale döner mi?
CEVAP
Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Dr. Seval Taşdemir’in cevabı: (Bebeğin duruş şeklinin bu haftalarda önemi yoktur, bol su için.)
Sual: 20 haftalık gebeyim. Ultrasonda bebeğin başının çok aşağıda olduğu gözüktü. Düşüğe neden olur mu?
CEVAP
Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Dr. Kutlugül Yüksel’in cevabı: (Bebeğin başının aşağıda olmasının bir önemi yoktur; bebek hareketleri ile bu haftalarda sürekli başın yeri değişir. Ancak rahim ağzı servikin uzunluğu ve yapısı ile servikal kanalın açıklığı kontrol edilmeli, düşük riski olasılığına karşı servikal yetersizlik var mı değerlendirilmelidir.)
Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız
Hamilelikte İştahsızlık Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız
Hamilelikte El Ayak Yanması Neden Olur, Nasıl Geçer?
Gebelikte Tansiyon Düşüklüğü – Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi Tıklayınız
Hamilelikte Minoset Veya Parol Kullanılırmı? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız