‘Gebelik, her kadın için hayatının en mükemmel sürecidir. Bunun yanı sıra gebelik boyunca birçok zor durum, hastalık, rahatsızlık yaşanır. Bu sorunlardan biri
‘Gebelik, her kadın için hayatının en mükemmel sürecidir. Bunun yanı sıra gebelik boyunca birçok zor durum, hastalık, rahatsızlık yaşanır. Bu sorunlardan biri de ağrı ve kanamaya da neden olabilen diş eti şişmesidir. Hamilelikte diş eti şişmesinin oluşma sebebi, gebelikteki hormon değişiklikledir. Bu yazıda, gebelikte diş eti şişmesinin neden olduğu ve tedavi yöntemleri üzerinde duracağız.
Hamilelikte Diş Eti Şişmesine Neden Olur?
Yetersiz Beslenme
Hamilelikte boyunca yetersiz beslenme özellikle de B ve C vitaminlerini yeterince tüketmemek diş eti şişmesine yol açabilir. C vitamini dişlerin bakımı ve sağlığı açısından büyük bir öneme sahiptir. Şayet C vitamini alımı azalırsa, iskorbüt hastalığı yaşanma ihtimali artar. İskorbüt hastalığı, anemi ve diş eti problemlerine sebep olabilir.
Hamilelikteki Hormonal Değişimler
Gebelikteki hormonal değişimler diş etlerini hassaslaştırıp, diş etlerinde bakteri birikmesine yol açabilir.Bu durumun sonucunda diş etlerinde iltihap meydana gelir. Diş eti iltihabı yaşayan anne adaylarının nerdeyse %50’si diş fırçalarken kanamalardan ve diş etindeki şişlik kızarıklık gibi sorunlardan muzdariptir. Bu tür sorunlar gebelikteki diş eti iltihabı oluşumuna işarettir. Gebelikte diş eti iltihabına bağlı diş eti şişmesi genellikle gebeliğin ortalarında (4-6. Aylar) yaşanır.
Diş İltihabı
Diş iltihabı, gebelikteki diş etindeki şişkinliklerin en yaygın nedenlerindendir. Dişteki problemler, diş etinde tahrişe ve şişkinliğe sebep olacaktır. Genel itibariyle bunun nedeni diş fırçalama alışkanlığının olmaması, ağızın yeterince temizlenmemesidir ki bu durum da dişte plak oluşumuna yol açar. Plak; bakteri ve yemek artıklarının diş üzerinde bir süre kalması sonucu oluşan bir tabakadır. Eğer bu plak, dişin üstünde birkaç günden fazla kalırsa diş taşı oluşumuna sebep olur.
Enfeksiyon
Mantar ve virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlar hamilelikte diş etlerinde şişmeye yol açabilir.
Gebelikte Diş Eti Şişmesi Bebek Ve Anne İçin Tehlike Arz Eder Mi?
Diş eti şişmesi genel hatlarıyla tehlike arz etmez ancak gebelikte diş eti iltihabı doğum ve bebek için tehlike arz edebilir. Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde, şiddetli diş eti iltihabına yol açıp gebelikte erken doğuma ve bebeğin çok zayıf doğmasına sebep olabilir.
Gebelikte Diş Eti Şişmesi İçin Evde Tedavi Yöntemleri
Ağzı Tuzlu Suyla Çalkalamak
Ağzı tuzlu suyla çalkalamak hamilelikte diş eti şişliğini gidermek için kullanılan en eski ve en etkili yöntemdir. Tuzlu su, doğal mikrop öldürücü özellikte olması sebebiyle diş etinde iltihaba yol açacak mikroplardan kurtulmaya yardımcıdır. Ağzınızı tuzlu suyla çalkaladığınızda, diş etindeki şişliklerden kurtulabilirsiniz.
Malzemeler
Tuzu suya katın ve karıştırın. Sonrasında biraz tuzlu suyu alıp ağzınızda çalkaladıktan birkaç dakika sonra tükürün. Bu işlemi bardaktaki karışım bitene kadar tekrarlayın. Günde 2-3 kez yapabilirsiniz.
Limonlu Su
Limon; iltihap sökücü ve asidik özelliğinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, A ve C vitaminleri açısından zengin bir besindir. İçerdiği bütün bu özelliklerle diş etindeki şişkinliği gidermek için birebirdir.
Malzemeler
Limonu ikiye bölün ve sonra ılık suyun içine sıkın ve güzelce karıştırın. Eğer bir limon fazla gelirse, yarım limon kullanılabilir. Sonra da, karışımdan biraz ağzınıza alın ve ağzınızı çalkalayıp tükürün. Bunu karışım bitene kadar tekrarlayın. Karışımı bitirdikten sonra birkaç dakika bekleyip ağzınızı sade suyla çalkalayın. Bu aşama isteğe bağlıdır, eğer limon tadından rahatsız olmazsanız yapmayabilirsiniz. Diş eti şişkinliğini gidermek adına günde 1-2 defa bu işlemi uygulayabilirsiniz.
Karbonat
Karbonat alkali olması yönüyle ağızda üreyen bakterilerin düşmanıdır. Bakteriler tarafından oluşturulan asidi nötrler. Bu sayede diş eti şişliğine devam olur. Aynı zamanda, karbonatla dişlerinizi fırçalarsanız, beyaz dişlere sahip olabilirsiniz.
Malzemeler
Macun kıvamına gelecek şekilde suyu ve karbonatı karıştırın. Şiş olan diş eti hizası boyunca sürün ve nazik hareketlerle masaj yapın. Daha beyaz dişlere sahip olmak isterseniz, hazırladığınız bu karışımla dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
Aloe Vera
Yapılan klinik araştırmalarına göre, aloe vera diş problemlerini geçirmekte inanılmaz etkili bir bitkidir. Diş eti şişkinliklerinin belirtilerini yaşayıp, doktorunuzla görüştüğünde bunun diş etindeki iltihaplanmalar sonucunda oluştuğunu göreceksiniz. İşte tam bu konuda, aloe vera; iltihap sökücü, anti bakteriyel, antioksidan, virüs öldüren, mantar geçiren olması yönüyle imdadınıza yetişiyor. Sadece diş etindeki şişkinliği geçirmekle kalmıyor aynı zamanda diş etindeki kanamalar gibi birçok ağız problemine iyi geliyor. Biraz aloe verayı suya katın, ağzınızda bir süre çalkaladıktan sonra tükürün. Bu işlemi günde 2-3 kez birkaç dakika kadar uygulayabilirsiniz.
Kekik Yağı
Diş etinde şişliklere karşı bu yağ tarifi iyi gelecektir.
Malzemeler
Bu yağların hepsini karıştırın. Karışımı 5-10 dakika ağzınızda çalkaladıktan sonra tükürün. Diş etindeki şişliklerden kurtulmak için bu işlemi günde 2 kez uygulayabilirsiniz.
Hamilelikte Diş Ağrısı Nasıl Geçer Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Evde Doğal Çözümler Tıklayınız
Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız
Diş Eti Kaşıntısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? Kesin Doğal Bitkisel Çözümler Tıklayınız