Kalın bağırsağın son bölümü (rektum) içinde bulunan kan damarlarının (hemoroidal damarların) aşırı derecede genişlemesi, şişmesi ile birlikte makattan dışarıya
Kalın bağırsağın son bölümü (rektum) içinde bulunan kan damarlarının (hemoroidal damarların) aşırı derecede genişlemesi, şişmesi ile birlikte makattan dışarıya çıkmasına hemoroid denir. Hemoroidin en sık karşılaşılan belirtisi büyük abdest bozulan makat deliği etrafında küçük memeler çıkması, bunların kanama yapması ve kimi zaman da ağrıya sebep olmasıdır. Hemoroid gebelikte sık karşılaşılan bir sorundur. Hemoroid olan bölge kaşınabilir, ağrıyabilir, yara olabilir ve hatta kanayabilir. Gebelikte hemoroid, hamile kadınlarda yüksek hormon seviyelerinden dolayı damarların gevşemesi nedeniyle oluşur.
Hamilelik döneminde hemoroid oluşmasının bir diğer nedeni lif oranı düşük gıdalar tüketilmesi, kabızlık ve kuru dışkı nedeniyle makat bölgesindeki damarların hasar görmesidir. Bu yüzden, gebelikte bu sorunun tedavi edilmesinin en iyi yolu,meyve ve sebze gibi lif içeriği yüksek gıdalar tüketmek ve bol su içmektir. Hemoroidler, bazı kadınlarda gebelikte ilk aylarda oluşurken, diğerlerinde doğum sırasında meydana gelebilir.
Hamilelikte Hemoroid Neden Olur?
Kabızlık
Hamilelikte hemoroid oluşumunun en sık karşılaşılan nedeni kabızlıktır. Hormonlardaki artışla beraber hamile kadınlarda sık sık kabızlık meydana gelir. Dışkı kuru olduğunda, vücuttan atmak için çok fazla kasılırsınız. Bu nedenle rektal alandaki damarlarda çok fazla basınç oluşur ve onların şişmelerine neden olur, bunun sonucunda hamilelikte hemoroid sorunu ortaya çıkar.
Hamilelikte Hormonlardaki Artış
Hamilelik hormonu olan progesteron damarları rahatlatır, böylece onların şişmesine olanak sağlar. Aynı zamanda, bağırsak fonksiyonlarını yavaşlatarak kabızlığa da neden olur. Tüm bunların sonucunda gebe kadınlarda hemoroid meydana gelir.
Hareketsiz Yaşam
Uzun bir süre oturmak ve ayakta kalmak da hamilelikte hemoroitlerin oluşmasındaki nedenlerdendir.
Rahmin Büyümesi
Yaklaşık 25. haftada büyüyen rahim nedeniyle makat bölgesinde oluşan basınç ve pelvik bölgedeki artan kan akışı, rektal duvardaki damarların şişmesine neden olup hamilelikte hemoroide yol açar.
Hamilelikte Hemoroid Belirtileri
Hamilelikte Hemoroid İçin Doğal Tedavi Yöntemleri
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı, iltihap önleyici ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde hamilelikte hemoroide doğal çözümdür. Hemoroid olan bölgeye organik katı halde olan hindistan cevizi yağını pamuk yardımıyla uygulayın. Katı haldeki Hindistan cevizi yağını aktardan satın alabilirsiniz. Bu tedaviyi günde 2 ya da 3 kez tekrar edin.
Aloe vera
Aloe vera yaprağını uzunlamasına kesip içinden aloe vera jeli çıkarın, gebelikte hemoroidlerden kurtulmak için etkilenen bölgeye sürün.Aloe vera birçok cilt problemlerinin tedavisinde kullanılan muhteşem bir bitkidir. Aloe vera yaprağını soyun ve jelini çıkartın. Günde 2 veya 3 kez etkilenen bölgeye bunu sürün. Ayrıca jele birkaç damla limon suyu da damlatarak etkilenen bölgeye bunu kullanabilirsiniz.
Badem yağı
Badem yağı da hemoroidi tedavi etmek için muhteşem bir çözümdür. Organik badem yağına pamuğu bandırın ve günde 2 veya 3 kez doğrudan hemoroidli bölgeye sürün. Ayrıca tatlı badem yağı da hamilelik boyunca kullanılabilir, acı badem yağını ise kullanmaktan kaçınmalısınız.
Limon suyu
Limon suyu elde etmek için birkaç limonun suyunu çıkartın. Pamukla hemoroidli bölgeye sürün. Şüphesiz limon suyunu cildinize sürer sürmez bir yanma hissi oluşacaktır. Fakat birkaç dakika sonra bu his geçecektir. Bunu günde 2 kez tekrarlayın.
Patates
Patates, hemoroitlerin neden olduğu iltihaplanmayı giderecek iltihap önleyici özelliğine sahiptir böylece gebelikte hemoroidden kurtulmaya yardımcı olabilir. Bir patates yıkayın (soymadan), doğrayın ve biraz su ya da limon suyu ekleyerek macun haline getirin. Suyunu çıkartarak, pamuk yardımıyla cildinize uygulayın.
Oturma Banyosu
Medikal malzeme satan yerde oturma banyosu satın alın. Yahut bunun yerine leğen de kullanabilirsiniz. Bu leğenin içine sıcak-ılık arası su doldurup, acıyı, kaşıntıyı ve yanma hissini dindirmek için günde 2 kez 15 dakikalık sürelerle, bu ılık-sıcak oturma banyosunda oturun.
Buz Küpleri
Hemoroitlere şifa olması için bir diğer hızlı doğal yöntem ise buz küpleri kullanmaktır. Temiz bir beze buz küplerini koyup sarın ve birkaç dakika boyunca etkilenen bölgeye bunu uygulayın. Buz, o bölgeyi uyuşturur ve böylece bölgedeki acıyı giderir. Gün boyunca birkaç kez uygulayın. Bu yöntem hemoroidin neden olduğu şişliği ve acıyı giderecektir.
Hamamelis
Hamamelis, yapraklarından ve kabuklarından çıkarılan öz sıkılaştırıcı bir maddedir. Bu birçok sağlık bakım ürünlerinde özellikle cilt problemlerini tedavi etmek için kullanılan etkili bir bileşendir. Etkilenen bölgeye pamukla bu çözeltiyi günde 2 veya 3 kez uygulayın.
Hamilelik Boyunca Hemoroidler Nasıl Önlenebilir?
Hamilelikte hemoroid oluşumu sık karşılaşılan bir durumdur, endişe edilmesi gereken bir konu değildir. Aşağıdaki verilen basit, kolay yollarla gebelikte hemoroid oluşumu önlenebilirler:
Kabızlıktan kaçının: Fasulye türleri, meyveler, yeşil yapraklı sebzeler gibi tamamıyla lif bakımından zengin gıdalarla beslenin. Bolca su içmek kabızlığı ve hemoroidi önler.
Yürüme: Her gün 1 saat yürüyüş yapmak, hamilelikte hem fit kalmanızı sağlar, hem de dışkı yapmanızı kolaylaştırıp hemoroid oluşumunu önler.
Sağlıklı bir diyet: Meyve ve sebzeler, bakliyat gibi lif içeriği yüksek besinler hamilelikte kabızlık ve hemoroidin oluşmasını önlemekte çok etkilidirAyrıca bağırsakları yağlı tutmamız için diyetlerin sağlıklı yağlarda içermesi gerektiğini unutmayınız. Bu kaynaklar, hakiki hindistan cevizi yağı, tereyağı ve zeytin yağıdır.
Sıkıştığınız zaman tuvalete gidin: Uzun süre büyük abdest bozmamak rektal bölgeye baskı yapıp hemoroide yol açabilir. Bu nedenle bu duruma fırsat vermeyin.
Sağlıklı beslenin; Hamilelikte hemoroid oluşumunu önlemek için baharatlı, tuzlu ve yağlı yiyecekler, yağlı kırmızı et, çok işlem görmüş yiyecekleri yemekten kaçınmalısınız ve kafein içeren içecekleri içmemelisiniz.
Düzenli Kegel egzersizi: Rektal bölgede kan dolaşımını sağlamak için düzenli kegel egzersizleri yapmalısınız. Bu egzersiz aynı zamanda anal alanın kaslarını güçlendirmesine de yardımcı olur.
Uzun süre oturmak ve ayakta kalmak: Saatlerce oturmayınız ya da ayakta kalmayınız. Uzun süreli oturma ya da ayakta durmaya karşı her 1 veya 2 saatte bir, birkaç dakika yürümelisiniz. Bu yöntem damarlardaki baskıyı hafifletir ve vücudun alt kısmındaki ekstremitelerde kan akışını sağlar, böylece hamilelikte hemoroidi engeller.
Kegel Egzersizi Nedir Nasıl Yapılır? Pelvik Taban Egzersizi Resimli Tıklayınız
Hemoroid Mayasıl Nedir Neden Olur? İç Dış Basur Belirtileri Tedavisi Tıklayınız
Doğum Sonrası Hemoroid Nasıl Geçer? Doğal Ve Bitkisel Tedavi Yolları Tıklayınız