Hamilelikte parmak uyuşması, gebe kadınların sıklıkla karşılaştığı sorunlardandır. Gebelikte parmak uyuşması hamilelikte artan hormon salgısından, Karpal Tünel
Hamilelikte parmak uyuşması, gebe kadınların sıklıkla karşılaştığı sorunlardandır. Gebelikte parmak uyuşması hamilelikte artan hormon salgısından, Karpal Tünel Sendromuna kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. İşte bu duruma yol açan nedenler ve tedavi yöntemleri:
Hormonlar
Hamilelikte parmak uyuşması ve karıncalanmasının en önemli nedenlerinden biri de, gebelikte meydana gelen hormonal değişiklikler, progesteron ve östrojen hormonlarının salgılanmasındaki artıştır. Dr. Raymond Poliakin, “What You Didn’t Think To Ask Your Obstetrician” adlı kitabında, pelviks bölgeyi büyütmek ve yumuşatmak için hamilelik döneminde salgılanmaya başlanan relaxin isimli hormonun, pelviks bölgesi hariç gebe kadının diğer organlarını da rahatlattığını, bu durumun sonucu olarak parmaklarda, kolda ve omuzda uyuşma gibi semptomlar yaşandığını bildiriyor. Ayrıca, gebeliğin ilk aylarında salgılanan hormonlar kadın vücudunda ödem oluşmasına neden olur, bu da karpal tünel sendromu rahatsızlığını ve bilek sinirlerindeki uyuşmayı tetikler.
Fiziksel nedenler
Gebelikte kadın vücudundaki değişikliklerden sorumlu olan etken yalnız hormonlar değildir. Anne karnındaki bebek büyüdükçe, organlara baskı uygular, bu durumdan el ve parmak kasları da etkilenip uyuşma gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
Karpal Tünel Sendromu
Karpal tünel sendromu da gebelikte sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Karpal tünel sendromu da parmak uyuşmasının sorumlularındandır. Kadın Doğum Uzmanı Dr. Nevra Topal İsmailoğlu, gebelikte Karpal tünel sendromu ile ilgili bize şu bilgileri veriyor:
Gebelik döneminde vücutta fazla sıvı tutulumunun (ödemin) yol açtığı problemler yalnızca ellerde ve ayaklarda görülen şişlikler ile sınırlı değildir. Bu fazla sıvı, ellerde ve bileklerde ağrı ve güç kaybı ile karakterize karpal tünel sendromu adı verilen bir rahatsızlığın da nedenidir. Karpal Tünel Sendromu, hamile kadınların %25-30’unda görülür ve doğum ile birlikte bu durum yavaş yavaş kendiliğinden kaybolur.
Gebelik Zehirlenmeleri (Preeklampsi, Eklampsi)
Gebelikte parmaklarda uyuşma, gebelik zehirlenmesinde de ortaya çıkan bir semptomdur. İdrar içinde protein varlığı ve kan basıncındaki artış da,gebelik zehirlenmesinin diğer belirtilerindendir. Gebelik zehirlenmesi acil tıbbi yardım gerektiren bir durumdur. Pre-eklampsi, bebeğiniz önemli ölçüde büyüdüğü üçüncü trimesterde yani 7., 8., ve 9. aylarda kolaylıkla teşhis edilebilir. Parmaklarda ve bileklerdeki uyuşma hissinin yanı sıra, gebelik zehirlenmesi yaşadığınızda üzerinizde normalin çok üstünde yük hissedersiniz. Diyabet ve böbrek rahatsızlığı olanlar, ikiz bebeğe hamile olanlar, gebelik zehirlenmesi için risk altında olan grupturlar. Karın ağrısı, hipertansiyon, yorgunluk ve baş ağrısı, preeklampsinin diğer semptomlarındandır.
Hamilelikte parmak uyuşması nasıl geçer?
Hamilelikte Nar Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız
Hamilelikte Mandalinanın Gebeye Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir? Tıklayınız
Hamilelikte Ayva Yemenin Gebeye Ve Bebeğe 10 Faydası Tıklayınız
Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız