Güne zinde başlamanın yolu kahvaltıdan geçer. Bu yüzden sağlıklı ve besleyici bir kahvaltı yapmak oldukça önemlidir. Peki, her ülke kahvaltıda aynı şeyleri mi yiyor? Birbirinden farklı ülkenin kahvaltı alışkanlıklarını sizler için derledik.
Kahvaltı günün önemli öğünüdür. Özellikle dünyada nam salmış olan Türk kahvaltısı oldukça meşhurdur. Sağlıklı bir hayat sürmek için günün ilk öğününü atlamamalıyız. Peki, eğer farklı bir ülkede doğmuş olsaydınız kahvaltıda ne yemek size normal gelecekti? Sizler için birbirinden farklı kültüre sahip ülkelerin kahvaltılarını derledik. Keyifli okumalar.
Amerikan yapımı filmlerde sıklıkla kahvaltının ayaküstü yapılan bir öğün olduğunu görüyoruz. Genellikle mısır gevrekleri ve donut gibi tatlı gıdalarla güne başladığını düşünsek de aslında tam olarak öyle değil. Amerikalılar güne krep veya waffle, sahanda yumurta, domuz pastırması, sosis, meyve, kızarmış ekmek, portakal suyu ve kahve ile başlıyor. Aynı zamanda ülkenin büyük bir çoğunluğunda güne kahvaltısız başlıyor.
Dünyanın en renkli ülkelerinden biri olan Meksika, kahvaltı konusunda yine bize uzak lezzetleri tercih ediyor. Geleneksel bir Meksika kahvaltısında; yumurta, sosis, fasulye, avokado, patates, kırmızı, yeşil ve sarı biber, muz, ananas bulunuyor. Aynı zamanda tortilla ve tatlı ekmek veya tatlı hamur işleri de oldukça tercih ediliyor.
Eğer bir İngiliz olsaydınız kahvaltıda arayacağınız lezzetler şu şekilde olabilirdi: Yumurta, domuz pastırması, sosis, kuru fasulye, kızarmış mantar ve domates, kızarmış ekmek ve çay veya kahve.
Almanya’da kahvaltı genellikle akşam yemeklerinde de tüketilen bir öğündür. Yani Türkiye’de olduğu gibi akşam yemeğinde binbir çeşit yemek yerine kahvaltıda ne yerlerse aynılarını tüketiyorlar. İşte Almanların genellikle kahvaltıda yedikleri: Marmelatlı veya ballı küçük kızartılmış ekmek, yumurta, sosis, peynir ve koyu bir kahve.
Kahvaltıda çok fazla çeşidin bulunmadığı ülkelerden biri olan Fransa, hamur işinden yapılmış bir yiyecek ile içecek tüketiyorlar. Bu yiyecekler genellikle kızartılmış ekmek, baget, kruvasan, krep, pankektir. İçecek olarak da kahve veya sıcak çikolata tercih ediyorlar.
Türkiye’nin balkanlardaki komşusu olan Yunanistan, birçok lezzet konusunda bizimle benzer tatlara sahiptir. Kahvaltı konusunda da benzerlikler olsa da genellikle yedikleri yiyecekler; peynir, yeşillik, yoğurt, ekmek, zeytin, yumurta, bal ve marmelat ile turta şeklindedir.
Dünyanın en renkli ülkelerinden olan İspanya, kahvaltıda hamur işi tüketen ülkeler arasında. Sıcak çikolata veya sütlü kahvenin yanında Churros yemeyi tercih ederler.
Rusya, güne başlarken çok fazla yiyecek tüketmeyen ülkeler arasında. Süt veya şekerli çayın yanında buharda pişirilmiş karabuğday lapası (kasha) ile güne başlıyorlar.
Çok kültürlü ülkelerden biri olan Çin, kahvaltı konusunda da bölgelere göre farklılık gösterir. Genel olarak Çin kahvaltılarında soya sütü ve “Youtiao” adı verilen kızartılmış uzun çubuklar tüketiliyor. Bazı yerlerde ise noodle veya pilav da günün ilk öğünü için tercih edilebiliyor.
İsveç, mısır gevreği ve süt veya yoğurt ile güne başlamayı tercih eden ülkeler arasında. Ülke tahılları genellikle ithal olarak getiriyor. 2017 yılında yapılan araştırmanın verisine göre 10 milyonluk nüfusu olan İsveç, tahıllara 800 milyar dolar harcamış.
2000 yıldan fazladır pirinç üreten bir ülke olan Japonya’nın kahvaltısında da bu besini tüketmesi şaşırtıcı olmaz. Anime veya filmlerinde sıklıkla karşılaştığımız lezzetleri genellikle Japonların hepsi severek tüketir. İşte Japonların kahvaltıda yedikleri yiyecekler; pirinç, ızgara balık, omlet, salamura sebze ve miso çorbası.
Komşu ülkelerimizden olan İran, Fransız kahvaltısına benzer bir öğün tercih ediyor. Geleneksel bir İran kahvaltısında; lavaş ekmeği, tereyağ ve reçeller yer alıyor.
Çikolatasıyla meşhur olan Belçika, kahvaltıda genellikle; peynir, reçel, sıcak çikolata sosu ve ontbijtkoek adı verilen geleneksel ekmeği tercih ederler.
İtalya da Fransa gibi bir hamur işi ve yanına kahve şeklinde bir kahvaltı anlayışı vardır. Fransızlardan farklı olarak İtalyanlar, kahvaltıyı hareket hâllindeyken tüketirler. Espresso veya Cappucino’nun yanında hamur işi tercih ederler.
Hindistan, yemeklerinde çok fazla baharat tüketmesiyle meşhur bir ülkedir. Hindistan kahvaltıda İdli adı verilen geleneksel bir lezzeti tüketirler. İdli, fermente olmuş pirinç ve mercimekten oluşur. Yanında ise sambar veya domates sosu tüketilir.
Endonezya’da oldukça fazla ada bulunur. Bu adarların her biri farklı kültürlere sahiptir. Aynı zamanda farklı toprak tipine ve lezzetleri de bu adalardan ulaşabilirsiniz. Endonezya’nın başkenti olan Cakarta’da genellikle kahvaltıda; yumurta, tavuk, karides kraker ve soya fasulyesi ile kızarmış pilav veya pirinç lapası bulunur.
Tayland, genellikle pirinç lapası ile güne başlar. Bu lapayı yumurta, köfte, kişniş ve zencefil gibi besinlerle renklendirirler. Böylelikle güne hem sağlıklı hem de pratik bir yemekle başlarlar.
Mısır, genellikle bizden farklı olarak kahvaltı sofralarında ana yemek ile başlarlar. Fuul Mudammas adı verilen bu yemek; bakla, sarımsak, limon suyu ve kimyonla yapılır. Aynı zamanda bu yemeğin yanında yumurta, pide, tahin, tereyağı ve pastırma ikramları da oluyor.