Haşlama pişirme tekniği besinlerin vitamin ve mineral değerlerini korumaya yardımcı, uzmanlar tarafından önerilen, en sağlıklı pişirme yöntemlerinden. Kurban bayramını yaşadığımız şu günlerde et ile ne yapabilirim diyorsanız haşlama yapabilirsiniz! İşte Diyetisyen Tuğba Yaprak’dan haşlama tarifi:
Haşlama diğer bir adıyla kaynatma yöntemi yiyeceklerin su içerisinde yüksek sıcaklıkta kaynatılarak pişirilmesi demektir. Haşlama tek başına kullanıldığında hemen hemen herkesin aklına et haşlama yani etin kaynatılmasıyla yapılan haşlama yemeği gelir. Bu yemek hem lezzetlidir hem de çok faydalıdır. Hatta bu yemeğin suyu da et suyu ve sebze suyu içerdiğinden mutlaka tüketilmeli, asla dökülmemelidir. Diyetisyen Tuğba Yaprak’dan vitamini bol haşlama tarifi:
MALZEMELER
Hazırlanışı
Haşlama, sağlıklı beslenme konusuna dikkat eden ve kilo vermek isteyenlerin de gözdesi bir pişirme yöntemi. Haşlama yöntemiyle birbirinden lezzetli ve faydalı yemekler yapabilirsiniz. Diyetisyen Hilal Konak haşlamanın faydalarını şöyle ifade ediyor:
Günümüzde pek çok beslenme uzmanının ve hatta aşçıların tavsiye ettiği pişirme tekniklerinden haşlama pişirme yöntemi mutfaklarımızda en çok tercih ettiğimiz yöntemlerden. Haşlama tekniği ile et ve et ürünleri, kümes hayvanları, balık pişirebilirsiniz.
Haşlama pişirme yönteminin sağlığa pek çok yararı söz konusu. Maddi açıdan da tasarruflu bir yöntem olan haşlama ile sert ve kalitesiz olan et, balık ve bu gibi ürünlerin lezzetli bir yemek olmasını sağlayabilirsiniz.
Öte yandan yağ kullanılmasına gerek olmadan pişirildiği için besinler sağlık açısından da daha faydalı olur. Örneğin; yağ kullanılmadan haşlama yapıldığında kilo alımının önüne geçebilmekte ve hatta az kalorili olduğundan kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca yemeğin sindirilebilir olmasını, daha lezzetli hal gelmesini sağlarken, yemeğin kalitesini, rengini ve dokusunu da olumlu yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle de sağlığına dikkat eden her insanın haşlama pişirme yöntemini kullanması tavsiye edilmektedir.