Havalar iyice soğudu, kış kapıda! Gaziantep’in vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan beyran yeniden ilgi odağı haline geldi. Tam bir şifa deposu olan bu tarif, bağışıklığı güçlendiriyor, hastaları yatağından kaldırıyor. Peki beyran çorbası nasıl yapılır? Malzemeleri neler? İşte hazırlanışı…
Beyran çorbası Gaziantep’in mutfak kültüründe önemli bir yere sahip çorbalardan biri. Gaziantep’te kuşaktan kuşağa aktarılan bu lezzet, uzun bir pişirme sürecine ihtiyaç duyuyor. Etin, kemik suyunun ve baharatların ustaca harmanlanmasıyla hazırlanan bu çorba, vücut direncini arttırıp, bağışıklığı güçlendirmesiyle biliniyor. Hastaları yatağından kalıracak kadar kuvvetli antibiyotik değerindeki beyran çorbası nasıl yapılır? İşte tüm püf noktalarıyla beyran çorbası tarifi…
Malzemeler:
1 kg kemikli kuzu eti (gerdan ve incik)
2 litre su (haşlama için)
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı tuz
5 diş sarımsak
2 yemek kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Nasıl yapılır?
Öncelikle, kuzu etini geniş bir tencereye alarak üzerine su ekleyin. Orta-kısık ateşte kaynatmadan pişirmeye başlayın. Et pişerken su yüzeyinde oluşan köpüğü, kevgirle alarak temizleyin. Etler iyice yumuşayana dek, tercihen 6-8 saat kadar kısık ateşte pişirin. Bu esnada pirinçleri bir kaseye alarak üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. 15-20 dakika bu şekilde bekletin. Ardından tuz ve 1,5 su bardağı su ilave ederek pişirin. Suyunu çekince ocaktan alıp kenara ayırın.
Etler piştikten sonra suyunu süzün ve didiklemek için ayırın. Suyu tekrar tencereye döküp orta-kısık ateşte ısıtın, tuzunu ekleyin. Servis için kaselere pirinci ve didiklenmiş etleri koyun. Sarımsakları püre haline getirdikten sonra , az miktarda et suyu ekleyin ve açın. Ardından kaselere paylaştırın. Beyran çorbasının üzerine eğer acı seviyorsanız pul biberi de ekleyebilirsiniz. Pul biberde yine bağışıklığınızı güçlendirici etkiye sahiptir. Şimdiden afiyetler olsun.
Beyran yapımında kullanılan et koyunun kolları ve bacaklarıdır.
Beyran çorbasının yanında kuru dolma yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra yine Gaziantep yöresine ait olan yağlı köfte de bu çorbanın yanına yakıştırılan lezzetlerden biridir.
Beyran çorbasının içine dilerseniz sirke de ilave edebilirsiniz. Limon ve sirke ile birlikte tüketildiğinde, bu şahane lezzet hastalıksavar bir çorbaya dönüşmektedir.
Beyran çorbasının içine salça konulmaz. Çorbaya kırmızılığını veren Gaziantep’in yöresel acı pul biberidir.