Hastane Enfeksiyonu Ne Zaman Ortaya Çıkar Korunma Yöntemleri

21 Kasım 2018
0 Yorum
hastane enfeksiyonu ne zaman ortaya cikar korunma yontemleri

Hastanede başka sağlık sorunlarından dolayı tedavi olurken meydana gelen enfeksiyona hastane enfeksiyonu denir. Hastaneler birçok virüs, bakteri ve mantar birikmeye elverişli ortamlardır. Bu tür zararlı maddeler vücutta başta idrar yolları ve solunum

Hastanede başka sağlık sorunlarından dolayı tedavi olurken meydana gelen enfeksiyona hastane enfeksiyonu denir. Hastanede; birçok virüs, bakteri ve mantar birikmeye elverişli ortamlardır. Bu tür zararlı maddeler vücutta başta idrar yolları ve solunum yolları dahil vücudun farklı bölgelerini kötü etkilemektedir.

Hastane Enfeksiyonu Ne Zaman Meydana Gelir?

  1. Hastaneye girişten 48 saate kadar
  2. Hastaneden taburcu olduktan 3 gün sonra
  3. Ameliyat olduktan 30 gün sonra

Hastane Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

  1. Yüksek ateş
  2. Baş ağrısı
  3. Kurdeşen
  4. İdrara çıkarken yanma hissi
  5. İdrara çıkma zorluğu
  6. Cerrahi keside kızarıklık, sıcaklık, şişme ve ağrı
  7. Şiddetli öksürük
  8. Nefes darlığı
  9. Mide bulantısı ve kusma
  10. İshal

Hastane Enfeksiyonu Neden Olur?

Hastane enfeksiyonu çoğu zaman mantar, bakteri ve virüs kaynaklı oluşmakta olsa da; %90 oronında bakteri sebepli olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastaneye yatan birçok hastada bu sürede bağışıklık sistemi zayıflaması görülmektedir. Bu yüzden de enfeksiyon oluşumuna karşı daha yatkın hale gelmektedirler.

Hastane Enfeksiyonu, Mikrobu Nasıl Bulaşır?

Mantar, bakteri ve virüs enfeksiyonları kişiden kişiye temas yolu ile yayılmaktadır. Bu yayılmanın sebepleri ellerin temiz olmaması, kullanılan kateterlerin, solunum makineleri ve diğer hastane malzemelerinin kirli olmasıdır.

Hastane enfeksiyonu mikrobunun bulaşabilecekleri durumlar:

  1. Öksürme ve hapşırma
  2. Bakterilerin, mikropların olduğu kirli eşyalara dokunmak
  3. Kirli yatakları kullanma
  4. Sterilize edilmemiş tıbbi ekipmanlar
  5. Kişilerle temasta bulunma
  6. Sonda, tüp ya da damaryolu iğnesinin uzun süreli kullanılması

Hastanede Meydana Gelen Enfeksiyonlar Nelerdir?

Hastanede meydana gelen enfeksiyonlar çoğunlukla idrar yolları enfeksiyonu olarak kendini göstermektedir. Bu tür idrar enfeksiyonları genellikle idrar yollarına takılan kateter sonucu oluşmaktadır. Bu kateter mesanedeki idrarın atılmasını kolaylaştırmak için yapılmaktadır. Hastanelerde oluşan enfeksiyonlar sonucu oluşan yaygın bir diğer enfeksiyon ise zatürredir. Hastanede yapılan uygulamalarda bakteri ve diğer mikroorganizmalar boğaza kolayca girebilmektedir. Bunun sonucunda da hastalarda zatürre görülmektedir. Hastanede kalma süresince hastaya uygulanan ameliyat uygulamaları hastanın enfeksiyon yaşama riskini arttırmaktadır. Ameliyat nedeniyle açılan kesikler kolayca enfeksiyon kapabilmektedir.

Hastane Enfeksiyonu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Enfeksiyon hastalıkları için Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümüne gidilmektedir.

Hastane Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Hastane enfeksiyonu durumunda uygulanacak tedavi enfeksiyon tipine bağlı olarak değişse de doktor genellikle antibiyotik kullanımı ve yatak istirahati önermektedir.

Enfeksiyonun kaynağı tespit edildiğinde hasta enfeksiyondan sorumlu mikroorganizmaları öldürmek için antibiyotik veya diğer ilaçlar ile tedavi edilir. Birçok farklı bakteri türüne karşı etkili çok sayıda antibiyotik vardır. En yaygın antibiyotikler; penicillin, cephalosporins, tetracyclines, and erythromycin. Bakteri tedavisinde en etkili antibiyotikler vancomycin ve imipenem olsa da bazı bakteriler de bu antibiyotiklere direnç geliştirmektedir.

Hastane enfeksiyonun sebebi mantar ise tedavisi için mantar karşıtı yani antifungal ilaçlar kullanılmaktadır. Bu tür ilaçlara örnek olarak mphotericin B, nystatin, ketoconazole, itraconazole ve fluconazol verilebilir.

Son sebep olarak eğer enfeksiyon; virüs kaynaklı oluşmuşsa virüsün büyümesini veya yeniden üremesini engellemek için kullanılan virüs karşıtı ilaçları şunlar olabilir: acyclovir, ganciclovir, foscarnet ve amantadin.

Hastane enfeksiyonları ciddi bir hastalık olup ölüm oranı %1’dir. Bu yüzden enfeksiyona sebep olan mikroorganizmaların teşhisi ve tanısının hızlı konması oldukça faydalı olmaktadır. Bu enfeksiyon durumunda tedavi geciktirilmemelidir.

Hastane Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

Kişi hastalığı sebepli hastanede yattığı dönemde mutlaka ellerini sık sık yıkamalı, vücut temizliğine büyük önem göstermelidir. Ayrıca odanın temizliği, odaya giren hastaların el temizliği ve kullanılan tıbbi cihazların temizliği büyük önem taşımaktadır.

Hastane Enfeksiyonu Hangi Komplikasyonlara Neden Olur?

  1. Kan zehirlenmesi
  2. İshal
  3. Akciğer yangısı
  4. Dehidrasyon (Vücudun susuz kalması)
  5. Akciğerler, kalp, karaciğer ve böbrekler de dâhil olmak üzere birçok farklı organın zarar görmesi
  6. Menenjit
  7. Ölüm