Sağlıklı bir büyüme ve gelişme için bebek beslenmesinde oldukça önemli bir yeri olan süt tüketimi; ebeveynlerin öncelikli olarak dikkat etmesi gereken bir konudur. Her ne kadar yeni doğan dönemi atlatılmış olsa da henüz tam anlamıyla gelişim gösteremeyen sindirim sistemleri nedeniyle birtakım alerjik reaksiyonlarla karşılaşmamak için doğru ay ve yaşta doğru besinlerin tüketilmesi önemlidir.
Aksi takdirde erken yaşta başlanan bir süt tüketimi bebeklerde birtakım rahatsızlıklara yol açabilir. Ayrıca bu önemli besin kaynaklarından birisi olan süt tüketimi konusunda aileler, bebek ya da çocuklarına ne zaman hangi süt çeşidini tüketmeleri gerektiğini bilemeyebiliyor. Bizlerde bu konuda sizlere rehberlik etmek için bebeklerde süt tüketimi konusuna dair merak edilenleri ele aldık.
Peki bebek ve çocuklara süt ne zaman verilmeli, bebekler hangi yaşta hangi süt çeşitlerini tercih etmeli? Bebeklerde hazır süt (inek sütü, keçi sütü, pastörize süt) tüketimi ile ilgili merak edilenler…
Uzman önerilerine göre bebek beslenmesinde ilk altı ayda anne sütü ile beslenmenin kıymeti paha biçilemezdir. Bebeğin gelişimi ve büyümesi için adeta bir velinimet olan anne sütü, imkanlar dahilinde ne kadar uzatılabilirse o kadar uzatılmalıdır.
En fazla iki yaşa kadar bebeklerin emzirilmesi ve anne sütü alınılmasını savunan uzmanlar, bu iki yaş aralığından sonra zamanla anne sütü kalitesini yitireceği için ek gıda tavsiyelerini önermektedir.
1 yaş döneminden sonra bebeklere verilebilecek en sağlıklı sütlerden birisinin de kesinlikle pastörize edilmiş olan sütler olduğu öne sürülüyor. Sebebinin ise daha sağlıklı olduğu düşünülerek alınan çiğ sütlerin kaynama sırasında faydalı bileşenlerini kaybetmesinden dolayı çiğ süte göre pastörize süt daha sağlıklı oluyor.
Dolayısıyla da 1 yaşından sonra doktor onayı dahilinde bebekler pastörize süt içebilir.
İnek sütüne oranla daha bebeklerin daha kolay sindirebildikleri keçi sütü, içerisinde daha az miktarda laktoz bulundurduğundan alerji riskini de o oranla azaltıyor. Dolayısıyla inek sütüne göre daha güvenilir bir alternatif haline geliyor.
Keçi sütünden yapılan bir yoğurt, peynir gibi süt ürünlerini bebeklerin sekiz aylık dönemlerinden sonra üç gün kuralı ile denemesini ve devamında ise alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini tespit edebilirsiniz.
Özetle keçi sütünü ya da yoğurdunu yaklaşık 8. aydan sonra bebeğinizde doktor onayı ile tüketebilirsiniz.
0-6 Ay aralığında bebeklerde süt tüketimi: Bu evrede bebeğin beslenmesinde elbette ki anne sütü alması ya da anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda doktorun tavsiye ettiği özel bebek formülleri haricinde bebeklere başka süt içirilmemelidir.
6-12 Ay aralığında bebeklerde süt tüketimi: Bebeklerin sindirim sistemi henüz tam anlamıyla inek sütüne elverişli olmadığı için bu evrede de anne sütü ya da devam sütü tercih edilmelidir.
İnek sütü, sindirimi gelişmeyen bebeklerin bağırsaklarında tahrişe ve alerjik sorunlara yol açabileceği için tavsiye edilmez.
1 yaş ve sonrası bebeklerde süt tüketimi: Yaşını doldurmuş olan yani 12. aydan sonra bebeklerin sindirim sistemleri inek sütünü sindirmeye karşı daha bir elverişli hale gelmiştir. Bu sebepten dolayı, bebeklerde en sağlıklı seçenek olan tam yağlı pastörize inek sütü tüketimine başlanabilir.
Siz ebeveyni olarak bebeğinizde günlük olarak 1-2 bardak (200-400 ml) kadar süt içirebilirsiniz, fakat süt tüketimi bebeğin diğer gıdalardan alacağı besin maddelerinin önüne geçmeyecek miktar ve şekilde düzenlenmelidir.