Heimlich manevrası, soluk borusu yabancı bir cisimle tıkanan kişiye uygulanan bir ilk yardım yöntemidir. Bu manevra, tıkanan havayolunu açarak kişinin nefes almasını sağlamayı hedefler. Peki boğaza kaçan şey nasıl çıkarılır, Heimlich manevrası nasıl uygulanır? Kimlere uygulanmaz? İşte uzmanından önemli bilgiler…
Heimlich manevrası, acil durumlarda hayat kurtarıcı bir ilk yardım tekniğidir. Boğulma riski taşıyan bir kişi, solunum yoluna kaçan yabancı bir cisim nedeniyle nefes alamaz hale geldiğinde uygulanır. Bu manevra, kişinin karnına ani bir baskı uygulayarak, tıkanmaya neden olan cismin dışarı atılmasını sağlar. Doğru müdahalede hayat kurtaran bu etkili yöntemi bilmek oldukça önemlidir. Peki Heimlich manevrasını kim buldu hiç düşündünüz mü? İşte Heimlich manevrasına dair tüm merak edilenler…
Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Toker, Heimlich manevrasının önemine dikkat çekerek, bu müdahalenin basit olmasına rağmen hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı. “Heimlich manevrası, herkesin uygulayabileceği kolay bir tıbbi yöntemdir” ifadelerini kullanan Toker, özellikle solunum yoluna kaçan yabancı cisimlerin çıkarılmasında bu tekniğin büyük rol oynadığını belirtti.
Kayseri Şehir Hastanesi’nden Doç. Dr. Toker, solunum yolunun tıkanması durumunda uygulanması gereken bu manevrayı şu sözlerle açıkladı: “Heimlich manevrası, 1970’lerde Dr. Heimlich tarafından tanımlanmış bir ilk yardım yöntemidir. Ana hedef, karına yapılan basınçla solunum yolunu tıkayan yabancı cismi dışarı atmaktır. Kısmi ya da tam tıkanıklık fark etmeksizin uygulanabilir ve bu durumlarda kişinin boğulma tepkisini fark ederiz.” Eğer kişi ses çıkarabiliyor ve öksürebiliyorsa tıkanıklık kısmi, hiç ses çıkaramıyor ve dudakları morarmışsa tam tıkanıklık söz konusudur. Toker, bu tür durumlarda önce kişiyi öksürmeye teşvik etmek gerektiğini, bu çözüm olmazsa sırtına beş sert vuruş yapılması gerektiğini belirtti. Eğer bu da etkili olmazsa Heimlich manevrasına geçilmesi gerektiğini vurguladı.
“Kişiyi eğerek dominant elimizi yumruk şeklinde hazırlayıp, diğer elimizle destekleyerek göbek deliği ile göğüs kemiklerinin bittiği noktadan bastırıyoruz. 5 kez bu basıncı uyguladıktan sonra sonuç almazsak tekrar sırt vuruşlarına devam ediyoruz. Bu işlemi, kişi bilincini kaybetmeden önce cismi çıkarana kadar sürdürüyoruz.” Manevranın sakin ve soğukkanlı bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Toker, doğru yapıldığında çok olumlu sonuçlar verdiğini söyledi. Eğer çevrede başka biri varsa, ona 112’yi aratmak gerektiğini, ancak yalnızken ilk yardım işleminin hemen uygulanması gerektiğini ekledi. Ayrıca, bu tür durumların özellikle çocuklar arasında sıkça yaşandığını, bu yüzden herkesin Heimlich manevrasını öğrenmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Boğulmaya yol açabilecek bir yabancı cismin solunum yollarında sıkışmasını önlemek için uygulanan Heimlich manevrası, eğer kişi konuşamıyorsa ya da rahatça öksüremiyorsa veya nefes almakta zorluk çekiyorsa bu kişilere uygulanır. Fakat bebeklere uygulanması doğru değildir. Bebeklere uygulanan yöntem biraz daha farklıdır.