Ağrılı kadınların el emeği göz nuru lahana turşusu kıvamını buldu. Kış aylarıyla birlikte bölgenin yöresel ürünü raflardaki yerini aldı. Ağrı lahana turşusu hem antibiyotik hem de depresyon savaşçısı olarak biliniyor.
Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara iyi gelen lahana turşusu kışın sofralarımızın vazgeçilmezi oluyor. Vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan lahana turşusu tam bir antibiyotik ve depresyona iyi geliyor.
Sağlık için oldukça faydalı olan lahana turşusu kış aylarında gribal enfeksiyonlara karşı vücudumuzu koruyor.
Bölgenin meşhur beyaz lahana turşusu Ağrı’da hamarat kadınların kış ayına hazırlık olarak yaptıkları beyaz lahana turşusu tam bir antibiyotik niteliği taşıyor.
Kışın yemeklerimizin yanında sofralarımızı süsleyen doğal antibiyotik olduğunu söyleyen Türkan Doğan, şöyle konuştu:
”Şu an kışlık turşumuzu yapıyoruz. Lahanalarımızı getirdik, yıkadık, ayıkladık güzelce kestik doğradık. Havuçlarımızı doğradık biberlerimizle beraber karıştırıp küplerime koyacağım üstüne salamurasını dökeceğim. Kışlık turşumuz hazır olacak, daha önce tuzladığımız lahanaları dinlendirdik. Turşumuzun olmazsa olmazı sirke ve limon, tadını vermesi için sarımsak çok güzel aromasını veriyor”
1- Bağışıklığı artırıyor
Bağışıklığı artıran ve kemikleri güçlendiren lahana turşusu mineral ve vitamin açısından da oldukça zengindir. Araştırmalara göre lahana turşusu ve diğer probiyotik gıdalar kişinin ruh halini de olumlu yönde etkiliyor.
Depresyonla savaşmaya yardımcı olabileceği için önerilen lahana turşusu sindirime de iyi geliyor.
2- Sindirime iyi geliyor
Bağırsaklar için faydalı olan lahana turşusu bağırsak florasının genel durumunu iyileştirmeye yardım ediyor. Kabızlığın etkili bir şekilde önlenmesini sağlayan lahana turşusunun içeriğinde çok fazla lif bulunuyor.
3- İyi bir demir kaynağı
Demir vücudumuz için önemli bir elementtir. Kan üretimi ve metabolizması için gereklidir. Eğer demir eksikliği olursa bağışıklık sistemi de devamında bozulacaktır.
Bunun önüne geçmek için ise yapılması gerekenlerden biri et yemektir. Ayrıca birçok bitkide de demir bulunmaktadır. Ancak bitkilerde yer alan formuyla daha kötü emildiği bilinir.
Yapılan araştırmalar göstermiştir ki lahana turşusu ve diğer sebzelerde yer alan demirin emilimini iyileştirmektedir.
4- Sinir sistemini korur
Beyin ve sinir sisteminin işleyişine katkıda bulunarak ruj halini iyileştiren lahana turşusu depresif semptomların tedavisinde faydalıdır. Çinli araştırmacıların yaptığı bir araştırmada şu sonuçlar çıkmıştır: Bağırsak florasının Alzheimer hastalığı geliştirme riskini etkilediğini ancak fermente gıdalardan elde edilen probiyotiklerin riski azalttığı belirlenmiştir.
5- Kemiklerin korunmasına yardımcı olur
Lahana turşusunda yer alan vitamin ve minerallerin kemik sağlığını koruduğu bir gerçektir. K vitamini mineralizasyonlarını düzenleyen proteinlerin üretimini düzenlemektedir. İçeriğindeki potasyum, fosfor, manganez, ve magnezyum kemikleri güçlendirir.