İçerisinde katkı maddesi olmayan doğal bir ruju evde kendiniz hazırlayabilirsiniz desek ne dersiniz? Evde ruj yapmak, oldukça kolay ve eğlenceli bir aktivitedir. Ev yapımı rujlar, piyasadaki rujlara göre daha doğal ve daha sağlıklıdır ayrıca istediğiniz renk ve kokularda rujlar yapabilirsiniz. İşte evde ruj yapmanın püf noktaları!
Kadınlar için ruj, güzellik rutininin önemli bir parçasıdır. Dudakları renklendirmenin ve nemlendirmenin yanı sıra, kadınların kendilerini daha iyi hissetmelerine ve daha çekici görünmelerine yardımcı olur. Diğer kozmetik ürünleri gibi rujlar da pahalı olma eğilimindedir ve bu da bütçenizi zorlayabilir. Siz de “Kozmetiklere dünyanın parasını harcıyorum” diyenlerdenseniz evde ruj yapmayı deneyebilirsiniz. Evde ruj yapmak, hem bütçenizi korumanıza hem de cildinizin sağlığını korumanıza yardımcı olur. Evde ruj yaparken kullanılan malzemeler genellikle doğal içeriklerden oluşmaktadır. Doğal kozmetik ürünleri, kimyasal içerik içermez ve cilt için daha güvenlidir.
Malzemeler:
Uçucu yağ, rujunuzun kokusunu verir. İstediğiniz kokuda uçucu yağ kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
Porselen veya cam bir kasenin içerisinde kurutulmuş gülleri toz haline gelene kadar ezin. Üzerine bir miktar gliserin ekleyip iyice karıştırın. Ardından bu karışımı sargı beziyle süzün. Bir kase içerisine aldığınız karışıma balmumu ekleyin ve benmari usulü eritin. Karışımı homojen bir kıvam alana kadar karıştırın ve küçük bir kavanoza veya ruj kalıbına dökün. Rujunuz oda sıcaklığında 20 dakika bekledikten sonra kullanıma hazırdır.
Rujunuz kuruduktan sonra, üzerine şeffaf ruj veya parlatıcı sürerek daha uzun süre kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz. Evde yapılan rujun ortalama kullanım süresi 1-3 aydır. Ancak, bu süre, kullanılan malzemelere ve saklama koşullarına bağlı olarak daha uzun veya daha kısa olabilir.
Kozmetik rujlar, kurşun gibi bazı toksik kimyasallar içerebilir. Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), rujlarda kurşun seviyesinin 0,1 miligram/kilogram (mg/kg)’ı geçmemesi gerektiğini belirlemiştir. Ancak, bazı araştırmalar, piyasadaki bazı rujlarda bu sınırın üzerinde kurşun bulunduğunu göstermiştir. Kurşun zehirlenmesi, baş ağrısı, yorgunluk, hafıza kaybı, böbrek ve sinir sistemi sorunları gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.