İstanbul’da yaşayanlar veya şehri ziyarete gelenlerin en güzel aktivitelerden biri müzeleri gezmek… Peki, birbirinden harika müzeleri gezerken tek tek bilet almadan ve sıra beklemeden giriş yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Müzekart ile bu mümkün. İşte İstanbul’da MüzeKart ile gezebileceğiniz 17 müze…
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde geçerli olan Müzekart, 300’den fazla müze ve ören yerine alındığı tarihten itibaren 1 yıl sınırsız giriş imkanı sağlıyor. Birçok avantajı olan MüzeKart alındığı zaman MüzeKart’ın nerelerde geçerli olduğunu bilmek gezi tutkunları tarafından merak ediliyor. Müzekart, Türkiye çapında birçok müzede geçerli. Biz bu yazımızda Müzekartın İstanbul’da geçerli olduğu ve sıra beklemeden doyasıya gezebileceğiniz 17 müzeyi derledik. Keyifli okumalar…
GALATA KULESİ
İstanbul’un Beyoğlu semtinde Haliç kıyısında yer alan ünlü bir simge yapıdır Galata Kulesi. İstanbul manzarasını panoramik olarak seyredebileceğiniz en doğru yerlerden biri…1481 yılında İtalyan mimar Giulio Sacchi tarafından yapılan kule İstanbul’un en büyük kulelerinden olup, 500 yılı aşkın deniz feneri olarak kullanıldığı biliniyor. MüzeKart ile gezebileceğiniz Galata Kulesi’nde tarihöncesi dönemlerden günümüze İstanbul’un tüm dönemlerine ait eserler sergileniyor.
KIZ KULESİ
İstanbul Boğazı’nda yer alan Kız Kulesi, aşkın ve zarafetin simgesel yapısıdır. Bizans döneminden günümüze kalan tek eser olan Kız Kulesi, tarihi ve kültürel açıdan büyük öneme sahip. Sarayburnu’ndaki eski Roma, Bizans ve Osmanlı başkentinin manzarasına sahip iç mekan kafe ve restorana dönüştürülen Kız Kulesi, doğal manzaraya tanıklık etmek için sık sık ziyaretçi ağırlıyor.
Kız Kulesi Müzesi her gün 09:00-20:00 saatleri arasında açık olup Müze Kart ile Kız Kulesi’ne giriş yapılmaktadır. Ancak ulaşım ücreti dahil değildir ve ekstra 50 TL ödenmesi gerekmektedir
DOLMABAHÇE SARAYI (SELAMLIK HARİÇ)
Osmanlı padişahı Sultan I. Abdülmecit tarafından yaptırılan Dolmabahçe Sarayı, birçok padişaha ev sahipliği yapmış, günümüzde ise Osmanlı döneminin ihtişamlı hatıralarını yaşatan bir müze konumunda yer alıyor. 285 odası, 44 salonu, 68 tuvaleti, 6 hamamı ve 6 balkonuyla 14 bin 595 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’un en çok ziyaret edilen anıtlarından biri.
RUMELİ HİSARI
Zamanında büyük emekler ve uğraşlar sonunda yapımı tamamlanan Rumeli Hisarı, İstanbul Boğazı’nın en dikkat çeken yapılarından biri. Müzede, Fetih sürecinde kullanılan gülleler, Osmanlı döneminden kalma savaş gereçleri, II. Beyazıd ve Osmanlı dönemlerine ait toplar, Doğu roma İmparatorluğu’na ait taş eserler ve Haliç zincirini kapsayan koleksiyonlar ve üç adet seyir terası bulunuyor.
TOPKAPI SARAYI (HAREM VE AYA İRİNİ HARİÇ)
İstanbul Sarayburnu’nda bulunan Topkapı Müzesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, Osmanlı padişahlarına ev sahipliği yapmış, devletin idare merkezi olarak kullanılmıştır. Topkapı Sarayı; 3 deniz, 4 karada olmak üzere yedi kapılı sur içerisinde kasr, köşk, cami, divan, adalet sarayı, mutfak, koğuş, harem ve bahçe gibi yapılardan oluşur. Topkapı Sarayı Müzesi’nde Kutsal emanetlerden Çin porselenlerine kadar birbirinden kıymetli birçok koleksiyon bulunuyor.
İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZELERİ
Türkiye’nin ilk müzesi olarak bilinen İstanbul Arkeoloji Müzeleri, ev sahipliği yaptıkları eserlerle dünyanın en büyük koleksiyonlarından birine sahip müzeler arasında yer alıyor. Anadolu, Mezopotamya, İslamiyet öncesi Mısır ve Arap Yarımadası’dan eserler sergileniyor.
IHLAMUR KASRI
Beşiktaş ile Nişantaşı arasında yer alan Ihlamur Kasrı geçmişte Osmanlı padişahların dinlenme ve ata binme alanı olarak kullandığı tarihi bir yer. Kültürümüzün en önemli parçalarından Ihlamur Kasrı’nın içinde biri kafeterya diğeri müze olmak üzere iki tane köşk bulunuyor. Ayrıca 3 süs havuzu, yaz aylarında hizmet veren bir yaz bahçesi kafeteryası, bol bol ördek, bir de tavşan kümesi kesinlikle görmeye değer.
TÜRK VE İSLAM ESERLERİ MÜZESİ
Fatih ilçesinde yer alan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, ahşap, seramik, cam ve farklı materyallerden yapılan çeşitli eserleri, İslam dünyasındaki nadir eserleri, göz alıcı halı ve el yazmalarına ev sahipliği yapıyor.
KÜÇÜKSU KASRI
Beykoz ilçesinde yer alan Küçüksu Kasrı, Küçüksu ve Göksu dereleri arasında konumlanıyor. Yapımı 1720 senesinde tamamlanan, Alçı kabartma ve kalem işi süslemeli tavanları, farklı renk ve biçimde değerli İtalyan mermerleriyle yapılmış şömineleri, her bir odada ayrı süslemeli ve ince işçilikli parkeleri, Avrupa üsluplarındaki mobilyaları ile doğa ve tarihi iliklerine kadar hissedebileceğiniz bir sanat müzesi.
YILDIZ SARAYI
Mihrişah Sultan için inşa ettirilen Yıldız Sarayı Beşiktaş’ta yer alıyor. Raimondo Tommaso D’Aronco tarafından tasarlanan Sarayın içerisinde çeşitli köşkler, tiyatro, opera ve yönetim yapıları ve türlü desenlerdeki seramiklerin üretildiği Yıldız Porselen Üretimevi bulunuyor.
RESİM MÜZESİ
Osmanlı saray resminin tek temsilcisi olması bakımından büyük öneme sahip. Resim Müzesi’nde 16 ile 20. yüzyılı kapsayan koleksiyonu, padişah portreleri, tarihi konulu kompozisyonlar, oryantalist eserler, doğa ve kent görünümleri ile natürmort gibi birçok eseri bir arada görmek için harika bir müze.
MECİDİYE KASRI
İstanbul’un zarafet ve ihtişam sembollerinin başında gelen Mecidiye Kasrı, Boğaz’ın en güzel manzarasına sahip. Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa tarafından Sultan Abdülmecid’e hediye olarak yaptırılmış, günümüzde hem bahçesi hem kasır binası ile İstanbulluların gözdesi olmaya aday yerlerden biri.
BEYLERBEYİ SARAYI
Sultan Abdülaziz tarafından 1861-1865 yıllarında mimar Sarkis Balyan’a yaptırılan Beylerbeyi Sarayı, deniz kenarındaki rıhtım üzerinde konumlanıyor. Abdülaziz’e özel gemi hatları ile süslenmiş motifler, Osmanlı bayrakları ve Osmanlı askerlerinin motifleri bulunuyor.
İSLAM BİLİM VE TEKNOLOJİ MÜZESİ
Doğu-Batı Bilim kültürünü birleştiren bir köprü niteliği taşıyan İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi, İstanbul’da Gülhane Parkı’nın içindeki Saray Sur Duvarına bitişik Has Ahırlar Binası’nda yer alıyor. Müzede; madenler, fizik, matematik-geometri, şehircilik ve mimari, optik, kimya ve coğrafyayla ilgili harita ve çizimlerinin sergilenirken, sinevizyon Salonu, Astronomi, Saat Teknolojisi, Denizcilik, Savaş Teknolojisi ve Tıp Bölümü ile müze tutkunları için mutlaka görülmesi gereken bir yer.
BÜYÜK SARAY MOZAİKLERİ MÜZESİ
Sultanahmet Camii’nin Külliyesi’nde yer alan Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Doğu Roma Büyük Sarayı’nın revaklı avlusunun kuzeydoğu bölümünde 1935’de başlayan kazılarla ortaya çıkan mozaiklere ev sahipliği yapıyor.
FETHİYE MÜZESİ
Bizans Dönemi’nde yaptırılan Pammakaristos Manastır Kilisesi, günümüzde Fethiye Müzesi olarak adlandırılıyor. Sultan III. Murad (1574–1595) döneminde, Pammakaristos Kilisesi camiye çevrilmiş ve Fethiye Camisi adını vermiştir.
GALATA MEVLEVİHANESİ
Galata Mevlevihanesi İstanbul’da Beyoğlu ilçesinde bulunan eski bir Mevlevihane veya diğer adıyla Kulekapı Mevlevihanesi. Bünyesinde semahane, derviş hücreleri, şeyh dairesi ve hünkar mahfeli, bacılar kısmı, kütüphane, sebil, muvakkithane, mutfak, türbeler ve hazine bulunuyor.
İstanbul’da müzekartın geçmediği müzeler ise şöyle;
Müzekart’a sahip olmak çok kolay. Müzekart’ı İstanbul’da satın alabileceğiniz 9 satış noktası bulunuyor. İsterseniz bu satış noktalarını gidip alabileceğiniz gibi muze.gov.tr adresinden online olarak bilgilerinizi girerek, kredi kartı ödemesi ile müzekart satın alabiliyorsunuz.
Müzekart fiyatı, 2023 yılında 60 TL indirimli öğrenci müzekart ise 30 TL’dir. Satın aldığınız Müzekart + ile 1 yıl boyunca T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Türkiye’deki 300’den fazla müze ve ören yerini sıra beklemeden ziyaret edebilirsiniz.