Türk mutfağında kendine ait ayrı bir yeri olan şerbetler özellikle Ramazan aylarında sık tüketiliyor. Osmanlı döneminden günümüzde kadar gelen yüz yıllık şerbet tarifleri sağlığa faydalarıyla biliniyor. Gül şerbeti, reyhan şerbeti, demirhindi şerbeti vb. gibi şerbetler en çok yapılan şerbetler arasında. Bir de çok az kişinin bildiği şerbet tarifleri var. İşte şifa deposu o şerbet tarifleri.
Hızlı erişim:
Osmanlı döneminde padişahların ve sultanların ferahlamak ve sağlıklarını güçlendirmek için şerbet tükettikleri herkes tarafından biliniyor. Günümüzde de her derde deva olan bu şerbetlerin genellikle çok bilinen tarifleri yapılıyor. Yediden yetmişe herkesin içebildiği şerbetler, hem serinletiyor hem de içerisinde bulunan vitamin ve mineraller ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ancak günümüzde unutulan şifa deposu yüz yıllık şerbet tarifleri de bulunuyor. Mavi Kadın editörü mutfak kültürümüzün az bilinen şerbet tariflerini derledi.
Malzemeler: 5-6 çubuk kabuk tarçın, 7-8 adet karanfil, 1 çay bardağı kuru kayısı, 1 çay bardağı dağ çileği, 1 çay bardağı yer kirazı, 1 yemek kaşığı keçi boynuzu tozu ya da pekmezi , 1 yemek kaşığı pancar pekmezi , 2 litre su.
Yapılışı: Tüm malzemeler geniş bir tencerenin içerisine alınır ve karıştırılır. Ocağın altı yakılır ve kısık ateşte yaklaşık 1 saat boyunca şerbet kaynatılır. Karışım soğuduktan sonra isterseniz süzerek isterseniz de karanfil ve tarçını çıkardıktan sonra blenderdan geçirrerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler: Yarım kilogram kuşkonmaz, 1 su bardağı şeker, 1 adet limon, 1 çay kaşığı kök zencefil rendesi ya da toz zencefil, 1 adet tarçın kabuğu, 4 su bardağı su
Yapılışı: Kuşkonmazların alt kısmı kesilir ve kabukları soyulur. Hemen ardından kuşkonmazlar yaklaşık 5-6 cm uzunluğunda kesilir. Geniş bir tencerenin içerisine kuşkonmazlar konulur ve üzerlerini geçecek kadar su eklenir. Ocağın altı yakılır ve kuşkonmazlar haşlanıncaya kadar karıştırılır. Haşlandıktan sonra, kuşkonmazlar süzülür ve bir kenara ayrılır.
Başka bir tencerenin içerisine 4 su bardağı su koyulur ve kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine şeker eklenir ve eriyinceye kadar karıştırılır. Daha sonra kuşkonmazlar da karışımın içerisine eklenir. Ardından bir limonun suyu karışımın içerisine sıkılır ve zencefil, tarçın da eklenir. Tüm malzemeler kaynadıktan sonra tencere ocaktan alınır ve karışım oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletilir. Tencereyi bir şişeye ya da kavanoza süzüp servis edebilirsiniz.
Malzemeler: Yarım kilogram koruk (olgunlaşmamış yeşil üzüm ), 1,5 litre su, 1 su bardağı toz şeker, yarım limon.
Yapılışı: İlk olarak iyice yıkanan ve çöpleri temizlenen koruklar bir tencere içerisine alınır ve üzerine 1,5 litre su (7 ,5 su bardağı) ilave edilir. Üzerine yarım limonun suyu sıkılır ve ocağın altı açılıp, kaynamaya bırakılır. Şeker eriyinceye kadar karışım karıştırılır. Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 45 dakika boyunca kısık ateşte pişirilir. Ateşten alınan koruk şerbeti soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra bir tülbent ya da süzgeç yardımı ile süzülür ve servis edilir.
Malzemeler: 100 gram meyan kökü, 2 litre su.
Yapılışı: Yapımı çok kolay olan meyan kökü şerbeti, 2 litre suyun içerisine meyanların atılıp bir gün boyunca dinlendirilmesi ile yapılır. Bir gün sonunda iyice rengi ortaya çıkan meyan suyu, süzülerek sevis edilir.
Malzemeler: 100 gram (yaklaşık 1 avuç amber çiçeği ), 250 gram kuru kivi, 250 gram kuru elma, 50 gram kuru kavun çekirdeği, 1 avuç taze gül yaprağı ( ya da 10 adet kuru gül), 50 gram kızılcık, 3 litre su.
Yapılışı: İlk olarak derin bir tencerenin içerisine tüm malzemeleri ekleyin. Daha sonra ocağın altını açın ve karışımı kaynamaya bırakın. Şerbet kaynadıktan sonra en kısık ateşte yarım saat daha ağzı kapalı olacak şekilde kaynatın. Daha sonra ocağın altını kapatın ve karışımı soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra süzerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler: 1 yemek kaşığı safran, 1 su bardağı toz şeker, 4-5 tane mor reyhan yaprağı, Yarım limon , 1 litre kaynar su.
Yapılışı: Bir tencereye safran, reyhan yaprakları ve yarım limonun suyu sıkıp konulur. Üzerine kaynamış su ilave edilir. Tencerenin ağzı kapatılır ve karışım demlenmeye bırakılır. Şerbet biraz soğuduğunda şeker ilave edilir ve eriyinceye kadar karıştırılır. Ardından süzülerek servis edilir.
Malzemeler: 1 yemek kaşığı toz zencefil, 1 su bardağı toz şeker, 1 adet kabuk tarçın, Yarım limon, 3 litre su.
Yapılışı: İlk olarak geniş bir tencerenin içerisine limon hariç tüm malzemeler eklenerek , tencere ocağa alınır. Karışım kaynadıktan sonra üzerine yarım limonun suyu sıkılır. Tencerenin altı kapatılır. Bir süzgeç yardımı ile karışım süzülür ve soğuduktan sonra servis edilir.