Yapılan araştırmalardan elde edilen veriler doğrultusunda kadınların aşırı düşünmeleri sebebiyle, geceleri uyurken yaklaşık 2-4 saat arası uyku kaybettiği ortaya çıktı. Peki her şeyi kafaya takmak neden olur? Aşırı düşünmemek için yapılması önerilenler…
Toplum içerisine baktığımızda birçok kişinin ruh sağlığında iniş ve çıkışların olduğunu görürüz. Bu yüzden gerek iş hayatında olsun gerek özel yaşamında ya da rutin günlerinde her şeyleri kafalarına takıp, bundan da rahatsızlık duyabilirler. Aşırı düşünmek ve kafaya takmak kişiyi ruhsal bunalıma sokacağı için bu durumdan en kısa zamanda kurtulmak istenebilir. Buna bağlı olarak denilebilir ki; gerekli gereksiz her şeyi kafaya takmamak için uygulanılabilecek pek çok alternatif yol mevcut iken gerektiği takdirde uzman desteğinin alınması da bir hayli önemli bir noktadır.
Genelde kafamıza taktığımız davranış, hareket ya da düşünceler doğrultusunda kendimizi üç tane tavır sergilerken görürüz. Bunlardan ilki; o konuyu pas geçerek düşünmemeye çalışmaktır.
Böylelikle o konudan olabildiğince uzak kalmaya çalışarak düzeleceğimizi ya da rahatlayacağımızı zannederiz halbuki sanılanın aksine kendimizi farkında olmadan daha çok o şeye itmiş oluruz
İkincisi; kendine çekme. Düşünülen şey her ne ise devamlı olarak onu düşünerek çözülebileceği algısıdır. Bu durumda konu çözülemediği gibi kafaya iyice takmaya sebep oluyor. Ve son olarak üçüncüsü; bastırma. Kafaya takılan düşünceyi hepten yok sayarak kendi içinda bastırmaktır.Halbuki o düşünceden kurtulmak o kadar kolay değildir. Göz ardı edilen düşünce bu sefer farklı yerden patlak verir.
Saçma sapan meseleleri kafaya takma huyundan kurtulabilmek için atağa geçilecek ilk yöntem farkındalık oluşturmaktır. Öyle ki bazı şeyleri gözünde büyüttüğünün farkında olan kişi bu sefer kendisini frenleyecek ve o şeyi kafasına takma davranışından kurtulmak kafaya takmak durumundan kurtulabilmek için yapılabilecek en iyi şeylerden biri farkındalık oluşturmaktır.
Bazı şeyleri fazla büyüttüğünün farkında olan pek çok insan kendisini frenleyerek bu durumdan kurtulabilmektedir.
Olumlu düşünce yapısı neredeyse her konuda olduğu gibi burada da işe yaramaktadır. Önyargılı davranmak yerine ilk olarak olaya ya da duruma pozitif bir açıdan bakmayı deneyin. Böylelikle gereksiz düşünceleri gözünüzde büyütmeyi önleyebilirsiniz.
Takıntılı kimselere baktığımızda kafada kurulan her ne ise onu uzun uzun düşündüğünü görürüz. Bundan kurtulmak için düşünme süresini kısaltmak ve düşünmemek için farklı meşgaleler bulmak oldukça etkili çözüm önerilerindendir.
Her zaman kendinde daha aşağıda ve zorda kalanları düşünüp haline şükretmekte atılabilecek önemli adımlardan biridir.
Düşünülen şey doğrultusunda kişinin kendine limit belirlemesi ve buna muhakkak uyması, kafaya takma probleminin çözüme kavuşmasını sağlayacaktır.
Kişi her ne kadar bu durumu atlatmaya çalışırsa çalışsın çözemiyorsa; psikolog ya da iyi bir terapistten yardım alabilir. Uzmanların kişiye yönelik uygulayacağı terapi yöntemleri bu sorun çözüme kavuşturulabilir.