Hipotalamus Görevleri ve Özellikleri Ne Zarar Görürse Ne Olur

27 Şubat 2021
0 Yorum
hipotalamus gorevleri ve ozellikleri ne zarar gorurse ne olur

Hipotalamus, beynin çeşitli sinir liflerinden oluşan küçük ama önemli bir bölgesidir. Hipotalamus beyindeki en önemli organdır. Hormon üretiminde önemli rol oynar ve vücuttaki birçok önemli süreci kontrol eder. Hipotalamus, beynin bir parçası olan

Hipotalamus, beynin çeşitli sinir liflerinden oluşan küçük ama önemli bir bölgesidir. Hipotalamus beyindeki en önemli organdır. Hormon üretiminde önemli rol oynar ve vücuttaki birçok önemli süreci kontrol eder.

Hipotalamus, beynin bir parçası olan bölgedir, hipofiz bezinden hormon salınımına kadar birçok bedensel işlevi kontrol etmede hayati bir role sahiptir. Beynin çok özel işlevlere sahip birçok bölgeyi idare eden, son derece karmaşık bir parçasıdır.

Hipotalamus Nerede Bulunur?

Hipotalamus, talamusun altında (beynin duyusal bilgiyi ileten bir bölümü) ve hipofiz bezi ve beyin sapının üzerinde bulunur. Bir badem büyüklüğündedir. Hipotalamus beynin tabanında bulunur ve hem sinirlerden hem de kan damarlarından oluşan bir sapla hipofiz bezine bağlanır.

Hipotalamus Ne İşe Yarar?

  1. Hipotalamus, beynin merkezinde küçük ama önemli bir alandır. Hormon üretiminde önemli bir rol oynar ve vücuttaki birçok önemli süreci uyarmaya yardımcı olur ve beyinde, hipofiz bezi ile talamus arasında bulunur.
  2. Hipotalamusun ana rolü, vücudu mümkün olduğunca homeostazdatutmaktır.Homeostaz, sağlıklı, dengeli bir vücut durumu anlamına gelir. Vücut her zaman bu dengeyi sağlamaya çalışır.
  3. Hipotalamus, vücut ısısı, açlık, yemek yedikten sonra tokluk hissi, kan basıncı ve dolaşımdaki hormon seviyeleri dahil olmak üzere iç ve dış ortamdan gelen çeşitli sinyallere yanıt verir. Aynı zamanda strese yanıt verir ve epifiz bezinden gece boyunca melatonin salgılanması ve kortizol (stres hormonu) ve vücut ısısındaki değişiklikler gibi günlük vücut ritimlerimizi 24 saatlik bir süre boyunca kontrol eder. Hipotalamus bu bilgiyi toplar ve birleştirir ve herhangi bir dengesizliği düzeltmek için değişiklikleri yerine getirir.
  4. Hipotalamus, yeme veya içme gibi farklı günlük aktivitelerde, vücudun ısısının ve enerjinin korunmasının kontrolünde ve hafız ve stres kontrolünde yer alır.
  5. Hipotalamus, sinir sisteminin neredeyse tüm bölümlerinden bilgi aldığı için otonom sinir sisteminin birçok işlevinde rol oynar. Bu nedenle, sinir sistemi ile endokrin sistem arasındaki bağlantı olarak kabul edilir.
  6. Hipotalamus, hipofiz bezi işlevinde oldukça önemli rol oynar. Hipotalamus, sinir sisteminden bir sinyal aldığında, hipofiz hormonlarının salgılanmasını başlatan ve durduran nörohormonlar olarak bilinen maddeleri salgılar. 
  7. Hipotalamusun zihin ve beden arasında bir bağlantı görevi gördüğü söylenebilir. Ruh halindeki herhangi bir değişikliğin kaydedildiği ve fiziksel durumu etkilediği yer burasıdır.
  8. Hipotalamus, vücuttaki birçok hormonu oluşturmaktan ve kontrol etmekten sorumludur. Vücuttaki diğer önemli hormonları üreten ve gönderen hipofiz bezi ile çalışır.
  9. Hipotalamus ayrıca duyguları kontrol eden limbik sistemin bir parçasıdır. Hipotalamus, talamus, hipokampus ve beyin sapının özel bileşenlerinin yardımıyla duyguları kontrol eder.
  10. Hipotalamus, çok küçük olmasına rağmen, aşağıdakiler dahil birçok önemli işlevde çok önemli bir rol oynar:
  11. Hormonları serbest bırakmak
  12. Vücut ısısını düzenlemek
  13. Günlük fizyolojik döngüleri sürdürmek
  14. İştahı kontrol etmek
  15. Cinsel davranışın yönetimi
  16. Duygusal tepkileri düzenlemek

Hipotalamus Sorunları Ne Demektir?

Hipotalamus düzgün çalışmıyorsa, bu durumhipotalamus bozukluğu olarak bilinir. Bu soruna aşağıdaki durumlar neden olabilir

  1. Kafa yaralanmaları
  2. Beyin ameliyatı olmak
  3. Beyin tümörü
  4. Hipotalamusun içindeki veya çevresindeki tümörler
  5. Radyasyon
  6. Anoreksi  veyabulimia gibi yeme bozuklukları
  7. Aşırı kanama
  8. Büyüme hormonu eksikliği gibi belirli genetik bozukluklar
  9. Beyni içeren doğum kusurları
  10. Otoimmün koşullar

Hipotalamus Bozukluklarının Belirtileri

Hipotalamus bozukluklarını gösteren semptomlar şunları içerir:

  1. Isıya duyarlılık
  2. Kilo alımı veya kaybı
  3. Kaygı
  4. Uyumakta zorluk
  5. Halsizlik
  6. Sık idrara çıkma
  7. İshal
  8. Cinsel dürtü eksikliği
  9. Vücut ısısında dalgalanmalar
  10. Yüksek veya düşük tansiyon
  11. Sürekli susuzluk
  12. Gecikmiş ergenlik
  13. Kısırlık
  14. Kaşıntı

Hipotalamus Nasıl Sağlıklı Olur Ne Yapmalıdır?

Sağlıklı beslenin: Sağlıklı beslenme hipotalamus için önemlidir . Hipotalamusu desteklemek için sağlıklı beslenme seçenekleri şunları içerir:

Meyveler ve Sebzeler: Hem meyve hem de sebzeler hipotalamus için faydalı olan birçok vitamin, mineral ve antioksidan içerir.

C Vitamini:  Hipotalamus ile ilişkili beyin fonksiyonlarında önemli rol oynar. C vitamini ayrıca hipotalamusunuzu toksinlerden korumak için de faydalıdır. C vitamini açısından zengin yiyecekler arasında limon, portakal, greyfurt, çilek ve kırmızı dolmalık biber bulunur.

Düzenli egzersiz yapın: Sağlıklı bir beslenmeprogramı ve yeterince uyumak gibi, düzenli bir egzersiz de genel sağlığınızı artırır. Bu nedenle, düzenli bir egzersiz, hipotalamus işlevlerinizi de iyileştirebilir.

B1 Vitaminleri – İyi bir B1 vitamini kaynağı aslında Ayçekirdeğidir. Hipotalamus sağlığınızı güçlendirmek için günlük yemeğinize yaklaşık bir avuç dolusu ayçiçeği çekirdeği eklemelisiniz.

Yeterince Uyuyun: Yeterince uyuduğunuzda, hipotalamusunuzun düzgün çalışmasını sağlar.