Hırçın, Kardeşine Vuran Çocuğa Nasıl Davranmalı Pedagog Önerileri

12 Haziran 2021
0 Yorum
hircin kardesine vuran cocuga nasil davranmali pedagog onerileri

Çocuklarda özellikle anaokulu zamanlarında bir takım hırçın davranışları gözlemlenmektedir. Vurma, karşıdaki zarar verme, ısırme gibi örnek verilebilecek bu davranışlar genellikle geçicidir, yani bir süre sonra çocuklar bu hareketleri yapmamaları

Çocuklarda özellikle anaokulu zamanlarında bir takım hırçın davranışları gözlemlenmektedir. Vurma, karşıdaki zarar verme, ısırme gibi örnek verilebilecek bu davranışlar genellikle geçicidir, yani bir süre sonra çocuklar bu hareketleri yapmamaları gerektiklerini öğrenirler. Çoğunlukla 2-5 yaş arasındaki dönemlerde görülen hırçın davranışlar çocuklarının gelişimlerinin bir evresidir. Anne ve babalar bu dönemde sabırlı olmalı ve çocuklarına karşı dikkatli hareket etmelidir. 

Pedagog Adem Güneş bu hususta şu bilgiyi vermektedir; “Kardeşine şiddet uygulayan çocuğa kucağınızı açın ve ona güven verin. Kendini güvende hisseden çocuk şiddet uygulamaz.”

Çocuklarda Anneye, Kardeşe, Çevresine  Vurma Neden Olur, Çocuklar Neden Hırçınlaşır?

Pedagog Selma Yenidoğan bu hususta şu bilgileri vermektedir;

  1. Çocuğun kardeş kıskançlığı yaşaması
  2. B12 vitamini eksikliği, kansızlık gibi sağlık sorunları
  3. Çocuğun çevresi tarafından çok şımartılarak büyütülmesi
  4. Aile içi geçimsizlik, anne baba ayrılığı, yeni bir eve taşınma vb çocuğun psikolojisini etkileyecek olaylar
  5. Genetik yatkınlık. Bazı çocuklar şiddete meyilli bir fıtrata sahip olabilir
  6. Konuşmasında sorun yaşayan, duygularını ifade edemeyen çocuklar tepkisini, kızgınlığını vurarak gösterebilir.
  7. Çocuklar alay edildiklerinde, çok eleştirilip azarlandıklarında hırçın davranmaya başlayabilirler.
  8. Anne babaların çocuğuna tutarsız davranışlar göstermesi durumunda çocuk hırçınlaşabilir.
  9. Dövüş ve kavga gibi şiddet içeren filmlerin çok izlenmesi de çocukları izlediklerini taklit etmeye itebilir.
  10. Anne ve babanın evde eşya fırlatma veya saldırganlık gösteren hareketlerde bulunması çocuğa bu hareketlerin normal gibi gelmesine yol açabilir.
  11. Çocuğun şiddet içeren bilgisayar oyunları oynaması onu normal hayatta hırçın yapabilir.
  12. Anne ve babaların çocukların gözü önünde birbirlerine sert laflar söylemeleri ve kavga etmeleri.
  13. Evde çocukların sevgi ve şefkat içinde büyütülmemesi çocukları hırçın bir hale getirebilir. Ailesinden ilgi görmemesi onu sinirlendirecektir.
  14. Çocuğun dışarı çıkıp koşup oynayıp vücuttaki enerjisini atacak aktiviteler yapmaması.

Anneye Vuran ve Hırçın Çocuğa Nasıl Davranmalıdır?

Çocuk Gelişimi Uzmanı Selma Yenidoğan bu hususta şu bilgileri vermektedir;

Çocuklarda hırçınlık durumları genellikle 1-2 yaşlarda görülmektedir. Bu hırçın davranışlar arasında anneye veya babaya vurma, kendine vurmak zarar vermek ve saç çekmek sayılabilir. Bu davranışların sebebi çocuğun kendisini bir birey olarak görmesi ve bunu çevresindeki insanların da kabul etmesini sağlamaya çalışmasıdır. Çocuk ilgisiz bırakılmışsa, fikirleri dinlenmiyorsa, yeterince zaman ayırıp iletişim kurulmuyorsa hırçın davranışlar gözlemlenebilmektedir. Ek olarak kardeşine karşı kıskançlık da yaşıyorsa, bu hırçınlığa vurabilir. Anne ve babaların hırçın hareketler gösteren çocuğuna olan tutumu çok önemlidir.

Çocuğunuzda kansızlık ve vitamin eksiklikleri davranış bozukluklarına sebep olabilir. Bu nedenle çocuk doktoruna gidip gerekli testleri yaptırmalı, kansızlık varsa düzenli kan ilacı kullanmalıdır. Ayrıca eczanelerde satılan Omega 3 şuruplar da bebeğin beyin sağlığını destekleyip davranış bozukluklarını önleyebilir.

Çocuğun enerjisini atması için mutlaka her gün parka götürmeli, çocuğun koşup oynamasına fırsat vermelidir.

Eve kum torbası almalı, çocuğun vurmak istediğinde ona vurabileceği hususunda yönlendirmelidir.

Anne babanın davranışları da çocuk üzerinde çok tesirlidir. Bu yüzden evde her türlü şiddet içeren laftan ve davranıştan kaçınılmalıdır. Çocuğun problemlerin sakince konuşarak çözülebileceğini görmesi sağlanmalıdır.

Çocukların şiddet içerikli dizi, film ve bilgisayar oyunu gibi etmenlerden uzak tutmalısınız. Bu açıdan çocuğunuzun kontrolünüz altında olduğunuzdan emin olmalısınız.

Çocuğunuz yanlış bir davranışta bulunduğunda, bu davranışının sebebini aramaya çalışmalısınız. Örnek olarak çocuğunuz dikkatleri üstüne çekmek, ilgiyi kendinde toplamak için hırçın davranıyor olabilir. Bu durumda çocuğunuzu iyi davranışlarda bulunduğunda onu taktir edip ödüllendirmeniz iyi olacaktır. Bu sayede çocuğunuz davranışlarında kötüleri değil ödüllendirildiği iyileri yapmaya başlayacaktır.

Çocuğunuz hırçın davrandığında ona bu davranışından dolayı asla kızmamalısınız. Bunun yerine ona bu hırçın hareketlerinin yanlış olduğunu ve yapmaması gerektiğini çok basit kelimelerle anlatmalısınız. Ona, kötü ve hırçın davranışı yerine yapabileceği doğru olan davranışları söylemelisiniz. Lafı uzatmamaya dikkat etmelisiniz aksi taktirde küçük yaşlardaki çocuğunuz uzun ve detaylı olan konuşmaları asla anlamayacak ve önemsemeyecektir. 

Tüm çabalarınıza rağmen çocuğunuz vurma davranışından vazgeçmiyorsa, uygun bir çocuk psikoloğundan, pedagogdan yardım alabilirsiniz.