Bitlis’te küçük bir hobi olarak başladığı elma yetiştiriciliğinde büyük başarı elde eden Mahmut Çoban, 4 dönümlük arazisinde yetiştirdiği elmaların fazlasını satarak hobisini gelir kapısına dönüştürdü.
Bitlis’in Ekinli köyünde yaşayan 65 yaşındaki Mahmut Çoban, hobi olarak başladığı meyveciliği ticarete dönüştürdü.
Babasından kalan 4 dönümlük arsaya 2005 yılında 250 adet elma fidanı diken Çoban, yıllar içinde düzenli olarak bakımını yaptığı ağaçlardan bu yıl yaklaşık 7-8 ton elma hasadı elde etti.
Çoban, ilk yıllarda hobi amaçlı olarak başladığı elmacılıkta ürettiği meyveleri eşe, dosta ve akrabalarına dağıtırken, verimin artmasıyla birlikte ürünlerini satışa çıkarmaya karar verdi. Ancak düzenli bir pazar bulunmadığı için çoğu zaman elmalarını düşük fiyatlara manavlara ve çevre illere satmak zorunda kaldı.
Mahmut Çoban, iyi bir pazar ortamının oluşması durumunda, Bitlis’te elma ticareti yapan çiftçilerin ürünlerini daha verimli değerlendirebileceğini belirtti.
Bu yıl yüksek verim aldığını söyleyen Çoban, “Ekinli köyünde, babadan kalma bir arsama hobi olarak elma fidanları diktim. Allah’a şükür, bu yıl verim oldukça iyi. Artık sadece eşe, dosta dağıtmanın ötesinde pazarlama sisteminin oluşması gerektiğini düşünüyorum. En büyük sorunumuz, ürünlerimizi satabileceğimiz düzenli bir pazarın olmaması. Sağlıklı bir pazar ortamı oluşturulursa, ticaretini yapan ve geçimini bu işten sağlayan kişiler de çok daha rahat eder. 4 dönümlük arazimde ağırlıklı olarak Golden, Arap kızı, Starking ve Arjantin türü elma çeşitleri yetiştiriyorum. Bu yılki rekoltemiz oldukça yüksek; yaklaşık 7-8 ton civarında elma elde ettik ve bunları iç piyasada satışa sunduk.”
Mahmut Çoban, Bitlis’in son hasat bölgesi olduğunu ve pazar imkanlarının geliştirilmesi durumunda bölgedeki çiftçilerin de bu işten kazanç sağlayacağını dile getirdi.