Hurma lezzetinin yanı sıra zayıflatıcı özelliği ile de dikkat çekiyor. Bağırsakları çalıştırıyor, kabızlığı önlüyor, uzun süre tok tutarak kilo vermeyi destekliyor. Peki, 1 adet hurma kaç kalori? Diyet yaparken hurma yenir mi? Hurma kilo yapar mı?
Ramazan ayıyla özdeşleşen hurma, normal zamanlarda da tüketilmesi gereken besin değeri çok yüksek bir meyve. Sağlık açısından önemli faydaları bulunan hurma, gün içerisinde kişiyi zinde ve enerjik tutma konusunda da oldukça başarılı. Harika bir lezzete sahip olan hurma hem tatlı krizlerini gideriyor hem de kişiyi uzun süre tok tutuyor. Peki diyet yaparken hurma yenir mi, hurma kaç kalori? İşte hurma hakkında merak edilenler:
İçerisinde çeşitli mineral ve vitaminleri barındıran hurma antioksidan açısından da zengin. İçerisinde lif, şeker, protein ve yağın dışında 15 farklı mineral ve B1, B2, C, niasin ve A Vitaminleri barındırıyor. Kuru hurmanın kalorisi büyüklüğüne ve gramına göre değişiyor. 1 adet hurmanın ortalama kalorisi şöyle:
Diyetisyen Tuba yaprak 1 adet kuru hurmanın 42 kalori, 100 gram kuru hurmanın ise 281 kalori olduğunu ifade ediyor.
Karbonhidrat vücut için en önemli enerji kaynağı. Ancak karbonhidratın fazlası vücutta yağ olarak depolanıyor. Her ne kadar çok sağlıklı, faydalı vitamin ve mineral zengini bir besin olsa da hurmayı kontrollü tüketmek gerekir. Dolayısıyla “Hurma kilo aldırır mı?” sorusuna cevap, hurma aşırı tüketildiğinde evet, kilo aldırıyor. Ancak kontrollü tüketildiğinde hurmanın içeriğindeki şeker yapay şeker olmadığı için kilo aldırmaz. Özellikle diyette olan kişiler mutlaka günlük hurma miktarına dikkat etmelidir. Ayrıca hurma yerken günlük kalori ihtiyacını aşarsanız da bu durum kilo almaya neden olabiliyor.
Diyetisyenler hurmanın kilo vermeye yardımcı besinler arasında yer aldığını bildiriyor. Hurma %20 su içeriği ve lifliği yapısıyla bağırsak hareketlerini artırıyor, kabızlığı önlüyor, sindirim sisteminin çalışmasını desteliyor bu sayede zayıflamakta etkili rol oynuyor. Ayrıca zengin besin içeriği ile kilo verirken bağışıklık sistemini güçlü tutuyor, vücut direncini artırıyor, hastalanmanızı engelliyor.
Dengeli ve düzenli şekilde tüketilen hurma insan vücuduna fayda sağlıyor ve kilo vermeyi destekliyor. Araştırmalar, vücuda fazla alınan früktozun (meyve şekeri) karaciğerde yağlanmaya neden olabileceğini gösteriyor. Uzmanlar haftanın her günü günde 3 taneyi geçmeyecek ve günlük kalori ihtiyacını aşmayacak şekilde tüketilmesini öneriyor. Fazla kilolu kişiler ise günde 2 taneden daha fazla tüketmemeli.
Evet, zayıflamaya destek olduğu için diyette hurma yenebilir. Hatta hurma diyetlerde tatlı krizlerini önlemek için çikolata yerine tüketilebilecek lezzetli bir alternatif. Ancak hurma tüketiminde aşırıya kaçmamalı, günde en fazla 3 hurma tüketilmeli. Diyet yaparken hurma tüketimine dikkat edilmez ise kilo almaya neden olacağını da unutmamalı.
Hurmanın faydaları zengin içeriğinde saklı. İşte hurma tüketmek için 10 önemli neden: