Hurmanın faydaları nelerdir? Hurma neye iyi gelir, her gün yense ne olur?

28 Şubat 2024
0 Yorum
hurmanin faydalari nelerdir hurma neye iyi gelir her gun yense ne olur

Ramazan aylarında daha sık tüketsek de hurma sağlığa faydalarıyla aslında hayatımızdan eksik etmememiz gereken bir meyve. Yaraları iyileştirir, kalp sağlığını destekler, sindirimi düzenler, hafızayı güçlendirir… “Hurmanın faydaları nelerdir, neye iyi gelir?” sorusunun cevabı sadece bunlar değil. Mavi Kadın editörü iftar sofralarının vazgeçilmezi hurmanın faydalarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini yazdı.

Hurma, insanlar tarafından binlerce yıldır tüketilen antik bir meyvedir. İlk olarak Orta Doğu, Güney Asya ve Kuzey Afrika bölgelerinde yetişmiş ve tüketilmiştir. Hurmanın kökeni tam olarak belirlenemese de, tarih boyunca özellikle Ortadoğu’da önemli besin kaynağı olmuştur. Tatlısı, ekmeği, reçeli, çekirdeğinden kahvesi yapılan hurmanın sağlığa birçok faydası vardır. Düzenli olarak tüketilen hurma kalp sağlığını desteklerken, sindirim sistemini düzenler, yaraları iyileştirir, hafızayı kuvvetlendirir. Peki hurma neye iyi gelir, bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları nelerdir? 

hurma 1 800

HURMANIN FAYDALARI NELERDİR?

Ramazan’ın simgelerinden biri olan hurma sadece Ramazan’da değil her mevsim yenmesi gereken bir gıdadır. İsteğe göre kuru ya da taze olarak tüketilen hurma, kuru haliyle uzun zaman saklanabilir. Yemeklerle, tatlılarla, salatalarla veya sadece atıştırmalık olarak tüketilen hurma sağlık açısından oldukça faydalıdır. Lezzetine doyum olmayan hurmanın faydaları şunlardır:

Vücuda vitamin desteği sağlar: Hurmada A, B1, B2, C, K ve D vitaminleri bulunuyor. Vitamince zengin olan hurmanın tüketimi vücudun vitamin ihtiyacının karşılanmasında ve hastalıkların önlenmesinde oldukça etkilidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Hurma içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun bağışıklığını güçlendirir, hastalıklara karşı kalkan oluşturur. Hurmadaki lignan ve polifenol maddeleri kronik hastalıkların oluşumunu engelleyici işleve sahiptir.

Kilo kontrolü sağlar: Hurma bol lifli içeriği sayesinde uzun süre tokluk sağlar. İçerdiği potasyum ve demirle kilo kontrolüne yardımcı olur, sindirimin düzenlenmesini sağlar.

Kan şekerini dengeler: Hurma potasyum, çinko, magnezyum, fosfor ve kalsiyum içerdiği için insülin üretiminin yanı sıra kan şekerini de dengeler. Orucun hurma ile açılması glisemik indeksi düşük bir gıda olmasından kaynaklanır. Prof. Dr. Osman Erk’e göre; “Hurma kısa sürede fazla kalori verir ve daha sonra kan şekerini düşürür. Bu nedenle iftarda tercih edilmesi gerekir.”

Kemik sağlığını iyileştirir: Uzm. Dr. Kadir Göde hurmanın kemik sağlığına katkısı hakkında şunları söylüyor: “Bol miktarda kalsiyum ve fosfor içeren hurma, kemik sağlığının korunmasına ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Vitamin eksikliğinden dolayı oluşabilecek Osteoporoz(Kemik Erimesi) ve kireçlenmeye karşı koruyucu özelliği vardır.”

Hafızayı güçlendirir: Hurma içerdiği magnezyum ve vitaminler sayesinde zihinsel sağlığı geliştirir. ABD’de yapılan bilimsel araştırmalarda, hurmada yüksek oranda bulunan A vitaminin bir türü olan beta-karotenin düzenli olarak tüketilmesinin hafıza kaybının önlenmesinde faydalı olabileceği saptandı.

Kolesterolü dengeler: Hurma içerdiği yüksek oranda lif sayesinde kötü kolesterolün (LDL) düşmesine yardım eder.

Kansızlığa iyi gelir: Hurma içeriğindeki demir maddesiyle kan hücrelerindeki hemoglobin sentezini arttırır. Hurmanın düzenli tüketilmesi kansızlık sorunu yaşayanlar için destekleyicidir.

Göz sağlığını korur: Hurma içeriğindeki beta-karoten, vücut tarafından sindirildiğinde A vitaminine dönüşür. Bu sayede düzenli hurma tüketimi göz sağlığının korunmasını sağlar, katarakt, gece körlüğü gibi hastalıkların riskini azaltır.

Enerji verir: Hurma yüksek enerji veren bir gıda olduğu için yorgunluğu giderir, vücuda enerji verir. Özellikle gelişmekte olan çocuklar için oldukça faydalıdır.

Stresi azaltır: Hurma içerdiği magnezyum ve B vitamini sayesinde sinir sisteminin güçlenmesine etki eder. Depresyonun önlenmesi, stresten uzaklaşmak ve dengeli bir ruh hali için düzenli hurma tüketilmelidir.

hurma 2 800

HAMİLELİKTE HURMA TÜKETİMİ

Hurma, folik asit açısından zengin olması nedeniyle hamileler için oldukça faydalıdır. Folik asit bebeğin beyin gelişimini olumlu etkiler. Ayrıca normal doğum yapacak hamileler için hurma tüketimi rahim açıklığının artması ve kolay bir doğum geçirmek açısından önemlidir. Anne adayları ne kadar hurma tüketmeleri konusunda mutlaka hekimlerine danışmalıdır.

1 GÜNDE KAÇ TANE HURMA YEMEK GEREKİR?

Kişinin günde ne kadar hurma tüketmesi gerektiği kişinin yaşı, sağlık durumu, değerleri gibi etkenlere göre değişir. Diyetisyen Şeyda Sıla Bilgili’ye göre; sağlıklı bir yetişkinin günde ortalama olarak 2-3 hurma tüketmesi yeterli olmaktadır.  Diyetisyen Serkan Tutar’a göre; Ramazan ayında günde 2 adet (50 gr) hurma tüketildiğinde 140 kalori, 1 gr protein, 32,5 karbonhidrat, 4,3 gr lif vücuda alınmış olur.

Gün içinde ne kadar hurma tüketmeniz gerektiğini doktorunuzla görüşerek belirleyebilirsiniz.

HER GÜN HURMA YERSEK NE OLUR?

Her gün düzenli olarak hurma tüketmek hurmanın içerdiği vitamin ve faydalı maddelerin vücuda alınmasını kolaylaştırmaktadır.

ABD’de yapılan bir araştırmada; düzenli olarak hurma tüketen kişilerin kolondaki kanser hücrelerinin büyümesine engel olan iyi bakteri türünün büyümesini artırdığı belirlenmiştir. Hurmayı her gün tüketmek hastalıkların oluşmasını engeller, kemik sağlığını korur, kan şekerini düzenler. Düzenli tüketim hurmanın faydasını çoğaltan bir etkendir.

hurma 3 800

GECE HURMA YENİR Mİ?

Hurma günün her saati tüketilmesinde mahsur olmayan bir gıdadır. Akşam yemek sonrası atıştırmalık olarak hurma tüketimi kan şekerinin dengelenmesinde etkili olabilir. Yemeklerden 1 saat önce hurma tüketmek iştahın kapanmasını sağlar ve kilo kontrolünde yardımcı olur. Sahurda hurma yemek kişinin gün boyu tok ve enerjik kalmasını sağlamasının yanı sıra kan değerlerini de dengede tutar. Yatmadan önce hurma yenmesi sindirimi kolaylaştırır ve rahat bir uyku sağlar. İftarda hurmayla oruç açmak kan şekerini düzenler.