Batılıların söylemiyle Avicenna, İslam aleminde bilinen ismiyle İbn-i Sina, asırlar önce yazdığı kitabında kimyon baharatının etkilerini teker teker açıkladı
Kimyon, kokusu itibariyle en keskin baharatlardan biridir. Günümüzde en çok köfte, sucuk gibi yemeklerin yapımı esnasında kullanılır. Bunun yanı sıra bağışıklığı güçlendirici çeşitli içecekler ve karışımların içerisine de eklenebilir. İlk olarak Hindistan’da keşfedilen ve hali hazırda dünyanın dört bir yanında kullanılan kimyon, yemeklerin yanı sıra farklı sağlık problemlerine katkı sunmasıyla da kullanılmaktadır.
Öyle ki.. El-Kanun fi’t-Tıb, Kitabü’ş-Şifa, İşaretler ve Tenbihler, Dânişnâme-i Alâî: Alâî gibi kitapları tıp dünyasına kazandıran İbn-i Sina bile kimyon baharatının önemini çoğu yazısında vurgulamıştır. İbn-i Sina kimyonun yanı sıra zerdeçal ve tarçın baharatları için de benzer söylemlerde bulunmuştur. Günümüzde hafızaya etkisi birçok hastanenin internet sitesinde yazılmıştır. İşte kimyon baharatı hakkında tüm bilmedikleriniz ve özellikleri:
Livhospital.com sitesinde aktarılan bilgilere göre, Kimyon merkezi sinir sisteminin işleyişine katkıda bulunabilir. Çeşitli çalışmalar kimyonun bu özelliği sayesinde hafızayı güçlendirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Kendine has özellikleriyle sodyum ve potasyum bakımından zengin olan kimyon yalnızca hafızayı değil birçok probleminden de üstesinden gelmesiye bilinir. Kimyonun olumlu etkileri arasında şu ana başlıklar aktarılabilir:
Sindirime yardımcı olabilir
Kansızlıkla mücadeleye yardımcı olabilir
Antioksidanlar bakımından zengindir
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir
Kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olabilir
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir
Kilo kontrolüne yardımcı olabilir
Vücuttaki inflamasyonla savaşmaya yardımcı olabilir
Kimyon çayının, şu ana kadar keşfedilen en büyük yararların biri şişkinliği ve sindirim sıkıntılarını en aza indirgemede yardımcı olmasıdır. Aynı zamanda, bilim insanlarının da üstünde durduğu üzere, yüksek kan şekerini düşürme ve kilo kontrolüne destek verme potansiyeline sahip olabileceği de vurgulanmaktadır.