İbn-i Sina’ın en faydalı meyvesi yeniden popüler oldu. Kaktüs dikeni, adeta bir şifa deposu çıktı. Bir ısırık alan hastane yolunu unutuyor. İşte İbn-i Sina’nın övdüğü kaktüs dikeni…
Halk arasında dikenli incir olarak bilinen Kaktüs incirinin faydaları saymakla bitmiyor. İbn-i Sina asırlar önce faydalarını anlatmış. İşte Kaktis inciri hakkında bilinmeyenler…
Dikenli incir, Antalya’da daha çok “Frenk inciri” olarak bilinen, toplaması zahmetli bir meyve. Dikenleri oldukça keskin olduğu için toplarken dikkatli olunması gerekir. Bu dikenler, gözle görülmeyecek kadar ince olup, batması durumunda çıkarmak oldukça zordur. Zeytinyağı ile batık yerleri yumuşattıktan sonra cımbızla çıkarmak en etkili yöntemlerden biri.
Daldan toplandıktan sonra, dikenlerin kırılması ve dökülmesi için meyveleri bir kutuda iyice çalkalayarak yıkamak gerekir. Kabuklarını soyarken de dikkatli olunmalıdır; gözle zor görülen iğneler canınızı yakabilir ve battıkları yer geceden sabaha kaşınabilir. Ayrıca, fazla tüketilmesi kabızlık yapabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Dikenli incir, aynı zamanda “inci inciri”, “mısır inciri”, “babutsa”, “Kilis inciri”, “pabuç inciri”, “kaynana dili” ve “yürek yemişi” gibi yöresel isimlerle de anılıyor.
Ege ve Akdeniz bölgelerinde yüzyıllardır birçok ilacın hammaddesi olarak kullanıldı. Faydaları oldukça fazladır.
Bitki araştırmacısı Dr. Muammer Yıldız, dikenli incirin faydalarını şöyle açıklıyor:
Dikenli incir, bol miktarda C vitamini barındıran bir meyvedir ve bu özelliği ile güçlü bir antioksidan etkisi yaratır. Cilt güzelliğine katkıda bulunur ve kırışıklıklarla savaşmada oldukça başarılı. Araştırmalara göre, cilt güzelliğinde aloe veradan daha etkili olduğu belirtilmektedir. Özellikle gözaltı şişlikleri için kullanımı yaygın.
Ayrıca, afrodizyak etkisi olduğu bilinen dikenli incir, bazı bölgelerde cinsel gücü artıran bir ilaç olarak kullanılıyor. Düzenli olarak tüketildiğinde özel hayatınıza olumlu etkiler yapabilir. Sindirim sistemini düzenleyici etkisi de var. Günde 2-3 adet tüketildiğinde bağırsak fonksiyonlarını destekler.
Dikenli incir, yaz aylarında görülen yorgunluk ve halsizliğe de iyi gelir. Akdeniz sıcağında, buz gibi demlenmiş dikenli incir sizi ferahlatır ve zindelik verir. Tabiat, bize sunduğu bu şifalı meyve ile baharında sağlık taşıyor. Eğer tabiata iyi bakarsak, o da bize karşılık verecek. İbn-i Sina’nın en faydalı meyveleri arasında yer alıyor.