Güneş içimizi ısıttığı gibi cildimizi zararlı etkileriyle bozabilir. İşte bu yüzden tenimizde güneş lekesi oluşmaması için bazı ciddi önlemler almamız gerekir. Bu konuda neler yapabileceğinizi sizin için araştırdık. Yaz güneşinin yakıcılığını tenimizde hissetmeye başladığımız zamanlarda farkında olmadan güneşten gelen zararlı ışınlara maruz kalırız. Herhangi bir koruyucu kullanmadığımızda derimiz buna daha fazla dayanamaz. İşte o zaman güneş lekeleri ile karşı karşıya kalabiliriz. Peki, güneş lekeleri nasıl oluşur?
Eğer siz de güneş lekesi nasıl olur bilmiyorsanız, güneşten korunmadığınızda bu lekelerin oluştuğunu söylememiz gerekiyor. Melanin adı verilen koyu tonlu renk pigmentlerinden oluşan derimiz kendini güneşin ışınlarından korumaya çalışır. Bu sebeple yer yer biriken melanin pigmentleri, cilt dokusunda lekeler oluşturur. Güneş lekeleri olarak bildiğimiz bu renk değişimleri yüzde, ellerde ve göğüs kısımlarında kendini belli edebilir.
Atmosferden gelen güneş ışınlarının içerisinde ultraviyole adı verilen cilde zararlı ışınlar yer alır. Ultraviyole A ve ultraviyole B olarak bilinen bu ışınlar deriye etki ederek melanositleri uyarırlar. Melanosit uyarımı sonucunda ciltte melanin üretimi artar. Melanin ise cilde rengini veren renk pigmentidir.
Cildi güneşe uzun süre maruz kalan kişilerde melanin düzenli üretildiğinden dolayı güneş lekeleri görülmez. Bu kişilerde sadece cilt tonunda koyulaşma meydana gelir. Ancak melanin üretiminin durması ile ciltteki renk değişimi tamamlanmaz. Bu nedenle cildin bazı bölgeleri koyu renkli bazı bölgeleri ise açık renkli görünür. İşte bu duruma güneş lekesi ya da melazma denir.
Güneş lekeleri şu nedenlere bağlı olarak görülür:
Uzun süre ultraviyole ışınlara maruz kalmak
En sık alın, yanak, burun üzeri, dudak üstü, çene ve nadiren boyun ve kollarda görülen kahverengi lekeler can sıkıcıdır. İşte bu sebeple güneşten korunma bir hayli önemlidir.
Yanlış kozmetik ürünleri kullanmak
Kozmetik ürünleri kullanırken kaliteden yana olmak her zaman iyi bir fikir. Çünkü güneş lekeleri nasıl oluşur diye soranlara bu durumu da söylemek gerekiyor.
Gebelik
NTV’nin haberine göre melazmanın hamilelik döneminde görülen türü olan gebelik lekeleri, güneş ışınlarının etkisiyle belirginleşiyor. Doğum sonrası kendiliğinden iyileşebilirken, geçmeyen gebelik lekelerinin tedavisi için melazmada uygulanan tedavi uygulanıyor.
Doğum kontrol ilaçları kullanmak
Leke gelişiminde doğum kontrol ilaçları kullanmak de etki edebiliyor. Bu yüzden güneşe çıkarken dikkatli olmak ve koruyucu kullanmak önemli bir konu.
Çeşitli ilaçların yan etkileri
Bazı ilaçların kullanımı da güneş lekeleri için sorun oluşturabilir. Bu ilaçların kullanımı esnasında güneşten korunmaya dikkat etmek gerekiyor.
Cildin yaşlı ve yorgun görünmesine neden olan güneş lekeleri klinik ve doğal tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırılır. Bu lekeleri geçirmek için vücutta bulunan tirozinaz enziminin yavaş çalışması sağlanır. Enzim daha yavaş bir şekilde çalıştığında güneş lekesi hafiflemeye başlar. Zaman içerisinde ise tamamen yok olur.
Zararlı ışınların verdiği lekeleri ortadan kaldırmak için topikal kremler ve dermatolojik yöntemler uygulanır. Her iki yöntemin amacı da melaninin neden olduğu etkiyi ortadan kaldırmak için tirozinaz enzimini yavaşlatmaktır. Güneş lekesi giderici krem kullanmak böylece önemli bir konu olarak gündeme geliyor. Siz de cilt lekelerinden yakınıyorsanız güneş lekesi için krem kullanmayı ihmal etmemeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Güneşten gelen zararlı ışınların neden olduğu lekeleri ciltten temizlemek amacıyla kullanılan bir dizi uygulamaya dermatolojik yöntemler denir. Günümüzde oldukça popüler olan bu yöntemler ile güneş lekesi büyük oranda ortadan kalkar.
Kimyasal Peeling: Derinin istenilen katmanında hasar oluşturmaya denir. Kimyasal peeling yönetminde amaç deri altında tahribat yaparak buradaki kolajen ve diğer maddeleri uyarmaktır. Uyarılan ajanlar derinin kendini toparlaması için daha güçlü çalışır. Bu sayede güneş kaynaklı lekelerde yok olur.
Lazerle Cilt Yenileme: Oldukça popüler yöntemlerden biri olan lazerle cilt yenileme cildin altındaki kolajen dokunun artması için verilen uyarıdır. Lazer ile uyarılan cilt bir süre sonra daha fazla kolajen üretir. Lekelerde bu yöntem yüksek başarı sağlar.
Kriyoterapi: Cildin sorunlu bölgesini hedef alarak bu bölgeye sıvı azot gazı verilmesine kriyoterapi denir. Kriyoterapi uygulaması dokuların önce donmasını sağlar. Ardından doku eski ısısına döndüğünde parçalanır. Güneş lekeleri de bu yöntemle parçalanarak yok olur.
Dermabrazyon: Cilt zımparalama olarak da bilinen bu uygulama ile güneş nedeniyle oluşan lekeli deri tabakasının sürekli kendini yenilemesi sağlanır. Bu sayede cilt kendini yeniledikçe soyulmalar olur. Ölü deri tabakasının atılması sonucu lekeler kalıcı olarak yok olur.