Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç tutanlar tarafından en merak edilen konulardan biri de ‘Oruçluyken nasıl kilo verilir?’ Sorusu. Ramazan ayı boyunca Diyetisyen Hatice Nur Ege’nin tavsiye ettiği çay ile 15 kilo verebilirsiniz. Nasıl mı? İşte iftardan sonra yağları cayır cayır yakan çay tarifi…
Ramazan ayında orucun hayatımıza girmesiyle beraber beslenme düzenimiz bir hayli değişiyor. Öğünlerin ve beslenme düzeninin değişmesi oruç tutanların hızlı kilo almasına neden olabilir. Ramazan’da kilo vermek için en önemli şart dengeli ve sağlıklı beslenmek. Bununla birlikte iftardan sonra yağ yakıcı özelliğine sahip kürler uygulamak da kilo vermeye yardımcı. Diyetisyen Hatice Nur Ege’nin Ramazan ayında 30 günde 15 kg verdiren oruç sistemi ve iftardan sonra uygulanması gereken kür tarifi için buyurun devam edelim.
Gerekli malzemeler:
Maydanozu, limon suyunu, zerdeçal ve zencefili kaynar suya atın. 1 dakika kaynadıktan sonra içebilirsiniz.
Ramazanda kilo almamak ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek için kanıtlanmış yöntemler:
Ramazanda sağlıklı beslenmek ve bu süreçte kilo almamak için yemek seçimine dikkat etmek gerekir. Ramazan ayında uzun süre aç ve susuz kaldığından kan şekerimiz düşer. Kan şekerinin düşmesiyle hızlı ve bir anda aşırı yeme isteği başlar. Bu durum hem sağlık açısından riskli hem de hızlı bir şekilde kilo almaya yok açar.
İftar sofrasında aşırı baharatlı, yağlı ve fazla kalorili besinler tüketmeyin. Bunun yerine hafif, midenizi rahatsız etmeyecek besinler tüketin. Besinlerin yeterince çiğnenmemesi mide ve bağırsak problemlerine yol açar. Besinleri çok çiğnemek hem tokluk hissi verir hem de sindirimi kolaylaştırır. Besinleri 20-25 defa çiğnemeye çalışabilirsiniz.
Sahur Ramazan ayının en önemli öğünü. Sahura kalkmayı asla ihmal etmeyin. Bu hem metabolizmanızı hem de açlık durumuzu kontrol etmenize yardımcı olur.
Geceleri metabolizma hızı düşer ve yemeklerin yağa dönüşme hızını ve kilo alma riskini arttırır. Ramazanda kilo almamak için sahurunuzun aşırı yağlı, tuzlu ve hamur işi besinlerden oluşmamasına özen gösterin.
İftarda orucu hurma ve suyla açın. Ardından yemeğe çorba ile başlayın. Mide boş olduğu için çorbadan sonra bir müddet ara verip ana yemeği yemek sindirimi kolaylaştırır, ani şeker ve tansiyon yükselmesine engel olur.
İftarda etli sebze, aşırı yağlı ve ağır olmayan et yemeği, zeytinyağlılar ve 1-2 dilim ekmek ya da küçük bir porsiyon pilav/makarna gibi besinlere yer verebilirsiniz.