Ramazan ayında otuz gün boyunca oruç tutacak olan Müslüman kimselerde heyecan şimdiden başladı. On bir ayın sultanı olan mübarek Ramazan Ayını oruçlu geçirecek kimseler, doğru bir iftar ve sahur menü arayışlarına şimdiden girdi bile. Kimileri oruçlu iken susuzluğa karşı oldukça savunmasız iken kimileri susuzluktan ziyade daha çok açlık hissedebiliyor ya da hararet içerisinde olup çay içmek isteyebiliyor.
Kişiye göre ve beslenme durumuna göre değişkenlik gösterebilen bu durum oruç tutan Müslüman kimseleri dolaylı bir şekilde etkileyebiliyor. Peki özellikle de çay tiryakileri oruçlu iken çayı ne zaman içebilir? İftardan hemen sonra çay içmek doğru mu?
Uzman önerilerine göre iftar yapar yapmaz çay içmeye yönelmek; sağlık bakımından vücuda olumsuz etkiler bırakıyor. Çünkü bu gibi içecekler kan şekerini düşürmeye meyilli olduklarından ve de aynı zamanda vücudun su dengesini olumsuz anlamda tetikleyebilmektedir.
Uzman kimseler, oruç tutan Müslüman kimselerin iftarda oruç açar açmaz çay içmeleri yerine ilk önce çay ve kahvedense belirli oranda su tüketimini öneriyor. Çünkü iftar sonrasında ilk olarak vücudun su ihtiyacını karşılamak büyük önem taşıyor.
Ezan okunur okunmaz orucunu çay ile açan tiryaki kimselerin bu eylemlerini yemekten sonraki ortalama 1-2 saat içerisinde gerçekleştirmelerinin sağlık açısından daha doğru olduğu öngörülmektedir. Böylelikle vücut sindirim sistemine odaklansa dahi içilen çay ya da kahve sindirim sistemini olumsuz yönde etkilemez.
Ancak bu konu ile ilgili dikkat edilmesi gereken önemli bir husus vardır ki oda çay ve kahve gibi içeceklerin çok geç saatlere de bırakılmamasıdır. Özellikle de kafein oranı yüksek olan kahve gibi içecekler gece uykusunu da kaçırabileceği için çok geç vakitte tüketilmesi önerilmemektedir.
İftardan hemen sonra çaya sarılmak, içeceğin içerisindeki kafein dolayısıyla hızlıca kana karışarak kan yapıcı hücrelerin oluşumuna etki sağlayacağından kişi üzerinde ani tansiyon düşmesi sonucunu beraberinde getirebilir.
Hem bedensel hem de psikolojik olarak rahatlamanın en önemli bir simgesi olarak bilinen yasemin çayı, aynı zamanda yağ yakımını kolaylaştırması nedeniyle kilo vermek isteyen herkesin mutfağında elinin altında olması gereken çaylardan biridir.
Hem yağ yakımına yardımcı olan hem de mide asitlerini dengeleyerek, gastrit ve hafif mide ağrılarını dindirmede oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Siz de iftardan sonra midenizde problem yaşıyorsanız kendinize bu rahatlatıcı yasemin çayından yapabilirsiniz. İşte iftardan sonra tüketilebilecek en ideal bitki çayı tarifi…
1 yemek kaşığı kuru yasemin çayı
Kaynamış su
Aktardan rahatlıkla bulup satın alabileceğiniz kuru yasemin çayını iftardan sonra yaşanabilen hazımsızlık sorunu için kullanabilirsiniz. 1 demlik kadar kaynamış suyun içine koyacağınız 1 yemek kaşığı kadar kuru yasemin çayının 10 dakika boyunca demlenmesini sağlayın. İşte bu kadar!
İftardan sonra midenizi rahatlatmak için tercih edebileceğiniz bir diğer bitki çayı alternatiflerinden birisi de karahindibalı çaydır. Hem sağlıklı hem de mide hafifleten bitki çayı tarifi…
6 çay kaşığı kurutulmuş karahindiba kökü
6 çay kaşığı karahindiba yaprağı
6 çay kaşığı kurutulmuş karahindiba kökü ile 6 çay kaşığı karahindiba yaprağını kaynamış suyun içine atın. Daha sonra su içinde karahindiba yaprağı ve kökü durur iken bir 20 dakika daha kaynatın. Taze karahindiba tercih edilecekse ölçü 2 katına çıkarılarak yine aynı yöntem uygulanır. Daha sonrasında çayı afiyetle tüketebilirsiniz. Tatsız gelirse içerisine tarçın veya bal gibi doğal tatlandırıcılardan ekleyebilirsiniz.