Mübarek Ramazan ayı içinde meyve tüketiminin ne zaman gerçekleştirilmesi gerektiği pek çok kişinin kafasını karıştıran bir konudur. Bilindiği üzere oruç tutacak olan Müslüman kimseler için iftar ve sahur menüsü olmak üzere iki ana öğün mevcuttur. Oruç esnasında vücutta düşen su oranı miktarı ile beraber enerji seviyesi de minimum düzeyde olmaktadır.
Vücudun gerek gördüğü besin öğeleri ve sıvı ihtiyacını karşılayan meyveler de gerektiği miktarda ve şekilde sofralarda yerini almalıdır. Peki Ramazan ayında meyve ne zaman yenmeli? İftardan sonra meyve tüketmek sağlıklı mı?
Vücudun günlük vitamin ve mineral alınımı için gerek gördüğü en önemli besin gruplarından birisi de meyvelerdir. Her besinde olduğu gibi meyve grubunda da taze ve mevsimine uygun olan meyveleri tüketmek önemlidir.
Ramazan ayı boyunca oruç tutmak, gün içerisindeki uzun bir vakti kapsadığı için iftar vakti geldiğinde her besini tüketmek doğru olmayabilir. Bu nedenle olabildiğince sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Peki meyveyi ne zaman yemek gerekir?
Ramazan Ayında meyve tüketimi ile ilgili merak edilenler arasında meyve tüketiminin iftarda mı yoksa sahurda mı tüketilmesi gerektiği ile ilgilidir. Meyve tüketiminin her iki öğünde tüketilmesi de uygun görülse de çoğunlukla iftardan 1 saat kadar sonra tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Özellikle de lifli özellikte olan meyveler, yemeğin hemen peşinden tüketildiğinde midede bazı sindirim problemlerine sebep olabilir. Bununla beraber kan şekerini daha da yukarıya çıkaracağı için bu gibi özelliklere sahip meyveler vücut sağlığı bakımından uygun değildir. Vitamin ve mineral emiliminin daha etkili ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi için orucumuzu açacağımız iftar vaktinden 1 saat kadar sonra meyve tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Ramazanda, mevsiminde ve taze olan her meyveyi belirli porsiyonlarda tüketmek önemlidir. Ancak bazı meyvelerin daha fazla tüketilmesi önerilir. Özellikle de C vitamini açısından zengin olan besinler oruç tutarken vücut bağışıklığını korur ve solunum enfeksiyonlarını önler.
Mübarek Ramazan Ayı içerisinde oruç tutacak olan Müslüman kimselerin oruçlarını açtıktan sonra aradan bir ya da iki saat geçtikten sonra aşağıdaki meyveleri tüketebilir. İşte iftar vaktinden sonra tüketilebilecek meyveler…
Portakal, mandalina, domates, çilek, elma, böğürtlen, karadut, kiraz, kara üzüm, hurma, Kayısı, armut.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şükran Yıldız, Ramazan Ayı esnasında tüketilebilecek olan meyveleri ve vücuda sağlayacağı etkilerden şu şekilde bahsetti:
“Sahurda tüketilecek meyve kabızlık sorununu çözmek adına oldukça önemlidir. Kabızlığı önlemek için sahurda yenilecek olan üç-dört gün kurusu kayısı veya kuru erik yeterli olacaktır ve böylece bir porsiyon daha meyve alarak vücudun ihtiyacı olan üç-dört porsiyon meyve tamamlamış olur.
İftar sofrasına oturulduğunda tüketilen iki-üç adet hurma, bir porsiyon meyve anlamına gelir. Dolayısı ile daha sofradan kalkmadan bir porsiyon meyve zaten tüketilmiş olur. İftardan iki-üç saat sonra tüketilecek bir-iki porsiyon meyve (bir orta boy elma veya bir avuç kiraz veya bir ince dilim karpuz) günlük ihtiyacımız olan vitamin ve posa ihtiyacını karşılamış olur.
Oruç tutarken de üç-dört porsiyon meyve tüketmek mümkün. Önemli olan bu miktarın üstüne çıkmamak veya altına inmemektir. Diğer bir nokta da bu meyvelerin bir anda değil olabildiğince farklı zaman dilimlerine yayılarak tüketilmesi gerektiğidir.”