Haziran, Temmuz ve Ağustos ayında, ıhlamur ağaçları çiçek açar, pek çok şehrimiz mis gibi ıhlamur kokar. Ihlamur toplamak isteyenlerin aklına pek çok soru gelir: Ihlamur ne zaman toplanır? Ihlamur toplarken nelere dikkat edilir? Ihlamur nasıl kurutulur? Nasıl muhafaza edilir? İşte cevapları:
Ihlamur sağlık için çok faydalı olan şifalı bitkilerdendir. Bağışıklığı güçlendirir, öksürüğü giderir, boğazı yumuşatır, sakinleştirir ve uykusuzluğa iyi gelir. Ihlamuru aktardan temin edebileceğiniz gibi ağaçtan taze taze toplayabilir, özellikle kış aylarında afiyetle içebilirsiniz…
Ihlamurun sağlığa faydaları uzun yıllardır geniş coğrafyalarca bilinmektedir. Şifası ile ün salan ıhlamur, yetiştiği bölgelere göre farklı zamanlarda toplansa da genellikle Haziran ayında toplanır. Ihlamurları toplarken dikkat edilmesi gereken asıl nokta ise çiçek ve çiçek saplarının ince uzun yaprakları ile birlikte alınmasıdır. Çiçekler tam açmışken yani genç ve tazeyken toplanılması önemlidir.
Ihlamurun kurutulup muhafaza edilebilir hale gelmesi için öncelikle temiz ve gölgelik bir alana bir bez serin. Ardından bu bez üzerine ıhlamurları üst üste gelmeyecek şekilde serin. Ihlamurlar kururken ara ara alt üst etmeniz önemlidir. Kurutma işlemi 1 hafta kadar sürer.
Eğer ıhlamuru evde kurutacaksanız evde nemden uzak bir bölge seçmeniz önemlidir. Çünkü nemli bölgede kalan ıhlamur çürüyüp küflenecektir. Bu durumu yaşamamak için evinizde gölge ve serin bir yere temiz bir örtüyü geniş şekilde yayıp üzerine ıhlamurları yayın. Bu yöntemle bir haftada ıhlamurlar kuruyacaktır.
Kurutmuş olduğunuz ıhlamurları bir bez poşetin içinde veya cam kavanoza koyup ağzı hava almayacak şekilde kapatıp saklayabilirsiniz. Serin, kuru ve güneş almayan bir yerde 1 yıl boyunca muhafaza edebilirsiniz.
Prof. İbrahim Saraçoğlu’nun vermiş olduğu ıhlamur çayı tarihi şu şekildedir:
Bir kavanozun içine 1 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı dolusu ıhlamur bitkisini ekleyin. Bunu en fazla 7-8 dakika kaynatıp için. Ihlamur çayını hazırlarken en yaygın yapılan hata ıhlamurun çok uzun sure kaynatılmasıdır. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, ıhlamur çayının doğru şekilde hazırlanması için kaynama süresinin 7-8 dakikayı geçmemesini önermektedir. Bu süre geçildiğinde çay vücutta faydadan çok zarar getirecek ve toksik etkiye yol açacaktır. Ek olarak ıhlamur çayını yaz aylarında da ılık şekilde tüketilmesini tavsiye etmektedir.
Ihlamurun sağlığa 7 zararı: Alerji yapabilir, tansiyonu düşürebilir…Tıklayınız