Ihlamur çayı özellikle kış aylarında en çok tükettiğimiz bitki çaylarındandır. Nezle, gribe yakalanmayı önler, bağışıklığı güçlendirir, öksürüğü giderir, vücut direncini artırır. Ihlamur çayı kontrollü tüketildiği sürece güvenlidir. Ancak çok miktarda tüketilmesi tansiyonu aniden düşürmesi dahil çeşitli sorunlara sebep olabilir.
Ihlamur çayı ıhlamur ağacının yapraklarından ve çiçeklerinden yapılan depresyona iyi gelen, sinirleri yatıştıran, güçlü anti-inflamatuar etkileri ile hastalıklarla savaşan bir çaydır. Tüm bu güzel yönlerinin yanı sıra ıhlamurun belli yan etkileri de mevcuttur:
Ihlamurun Zararları Nelerdir?
- Ihlamur, ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından güvenli olarak kabul edilir. Ihlamur bitkisi genel olarak faydalı bir bitki olarak kabul edilse de çok miktarda yahut uzun süre tüketilmesi aşağıda bildireceğimiz problemlere yol açabilir:
- Ihlamur polene alerjisi olan kişilerde hassasiyete neden olabilir. Nadiren de olsa ciltte kızarıklık, kaşıntı, kabarma, ürtiker, öksürük gibi belirtilere sebep olabilir. Neyse ki tüm bu semptomlar geçicidir.
- Ihlamur hipotansif özellikte olduğundan tansiyonu biraz düşürücü etki gösterir. Düşük tansiyonu sorunu olan kişiler tarafından kontrollü bir şekilde tüketilmelidir. Günlük tüketilmesi gereken sınır aşılmamalıdır.
- Ihlamur sinirleri gevşetir, uyuşukluk yapabilir, algıları bir miktar düşürür bu nedenle ıhlamur çayı içtikten sonra motorlu araç veya ağır makine kullanılmaması önerilir.
- Ihlamur idrar söktürücü özellikte bir bitkidir. Kullandığınız idrar söktürücü ilaçlarla etkileşime girip bu ilaçların etkinliğini artırabilir, vücuttan fazla sıvı kaybına neden olabilir.
- Yapılan çalışmalarda ıhlamurun nadiren de olsa kalp kasında hasara neden olabildiği görülmüştür, ancak bu durum ıhlamur bitkisine duyarlı kişilerde aşırı ve uzun süreli kullanımdan sonra meydana gelmiştir. Özellikle kalple ilgili sorunu olan hastaların bu bitki ile yapılan çayları çok miktarda veya uzun süre tüketmemeleri gerekir. Ihlamur çayı verilen hayvanlar üzerindeki çalışmalarda, kan basıncında düşüş ve kalp hızında artışlar görüldü.
- Ihlamur günlük kullandığınız bazı ilaçlarla etkileşime girip bunların etkinliğini artırabilir yahut azaltabilir. Düzenli ilaç kullanan kişiler ıhlamur tüketmeden doktoruna danışmalıdır. Ihlamur çayı kan basıncını düşürebilecek ilaçlar veya kan basıncını artıran ilaçlar ile birlikte alınmamalıdır.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi hamile ve emziren kadınların, ıhlamur çayı tüketimi ile ilgili yeterli veri olmadığı için bu otu kullanmaktan kaçınmasını tavsiye ediyor.
Günde Kaç Bardak Ihlamur İçilebilir?
Dr. Ekrem Sezik günde 2 veya 4 bardak içilmesinin güvenli olduğunu bildirmektedir. Bu oranı aşmamalıdır.