Bebek emziren annelerin emzirme dönemi içerisinde en fazla kaygılandıkları konu; bebeklerinde emzirme sürecini nasıl sonlandırabileceği ile ilgilidir. Hele de bebek memeye çok düşkün ise karnı tok olmasına rağmen sırf keyif yapmak için bile sürekli emmek istiyorsa bu süreç tahmin ettiğiniz gibi biraz daha zorlu geçebilir.
Artık günümüzde neredeyse herkes tarafından bilindiği gibi bebeğin gelişimi ve büyümesi açısından anne sütü hayati bir önem sahiptir. İlk altı ay boyunca yalnızca anne sütü alınması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, yalnızca anne sütünün ihtiyaç duyulan tüm besin ögelerini tek başına karşıladığına dikkat çeker.
Gerek anne ile bebek arasında ten tene temas sağlayarak aralarındaki duygusal bağı güçlendirme de gerek de bedensel gelişimleri açısından son derece önemli bir rolü olan anne sütünün belirli bir dönem sonrasında kesilmesi gerekir.
Emzirme dönemindeki bebeklerin sütten kesilme aşaması her bebekte farklılık göstermekle beraber, ek gıdaya geçilmesi ve çevreyi keşfetmeye yönelik 2 yaş sürecinde emme ya kendiliğinden bırakılır ya da ilk zamanlara göre daha da seyrelir.
Meme emseler dahi annenin göğsünde uzun süre kalmayıp çevresi ile ilgi artmaya başlar. Eğer durum böyle ise bu işaret bebeğin memeden rahatlıkla kesilebileceğinin sinyallerinden bir tanesidir. Ancak ne yazık ki her bebekte süreç bu şekilde kolay işlemez. Peki bebekler en kolay nasıl sütten kesilebilir?
Özellikle de 18 – 24 ay dönemlerinde bebek hala annesini düzenli bir şekilde ve severek emmek istiyorsa bu durumda bebeğin sütten kesilebilmesi için iki farklı yol uygulanabilir. Birincisi travmatik bir sonuca yol açabilecek olan birden kesmek; ikincisi kademeli bir şekilde bebeği sütten kesmek.
Emzirme dönemindeki bir annenin bebeğini sütten kesebilmesi için öncelikle her 3 ila 5 günde bir, gün içindeki emzirme vakitlerinden birini bırakması gerekir. Bu esnada dikkat edilmesi gereken en önemli detay ise bebeğin emmeye en az düşkün olduğu vakit yani gün ortasındaki bir zaman diliminin tercih edilmesidir.
Memeye en düşkün olunan sabah ve akşam emzirmeleri ise en son aşamada kesilmelidir. Normal şartlar altında gün içinde 7-8 defa emen bebeğin sütten kesilme süreci 4-5 hafta civarını bulabilir. Emzirmenin eskiye oranla daha da seyreltildiği bu aralıkta bebek çok daha fazla ilgi isteyecektir, ihtiyaç duyduğu ilgiyi kucaklama ya da sarılma gibi sevginizi gösteren farklı davranışlarla gerçekleştirebilirsiniz.
Bebeğin sütten kesilme süreci başta annelerde olmak üzere oldukça stres verici bir durum olduğundan diş çıkarma ya da tuvalet eğitimi gibi diğer zorlu süreçlerle aynı anda yürütülmeye çalışılmamalıdır.
Sabah emzirmelerini bırakmak için ilk olarak anne kalkıp üstünü değiştirdikten sonra bebeğin kahvaltısı için mutfağa koyulabilir. Emmek isteyen bebeğin o an dikkatini dağıtıp farklı uğraşlara yönlendirmeye çalışmak uygun bir davranış olacaktır.
Eğer emerek uyumaya alışan bir bebeğiniz varsa bu süreçte en fazla zorluk çekeceğiniz vakit gece emzirmeleri olacaktır. Bebeği sütten kesmeden önce bu esnada bebeğinizin uyku rutininde erkenden farklılıklara yönelmelisiniz.
Uyumadan önceki evrede sarılma, şarkı söyleme ya da kitap okuma gibi farklı şeylere yönelmek durumu kolaylaştırmak adına tercih edilebilir seçeneklerdendir. Bebekleri sütten kesme süreci ile ilgili halk arasında yaygın olan önerilerden birkaçı da memeye acı, ekşi, tuzlu gibi şeyler sürerek bebeği memeden soğutma çalışmalarıdır.
Bebek memeyi ağzına aldığı an bambaşka bir tat ile karşılaşacaktır. Bu durum bebek ile annenin arasındaki duygusal bağı zedeleyeceğinden olabildiğince bu davranıştan kaçınılmak gerekir.