Günümüz ilişkilerinde sıkça rastlanan ‘Breadcrumbing’ tekniğinin, ilişkilerde karmaşık duygulara neden olabileceğini belirten uzmanlar, aslında ‘ekmek kırıntısı’ anlamına gelen bu manipülasyon yönteminin, partneri sürekli yakın tutarak ilişkiyi devam ettirme çabası gösteren ama gerçek bir bağ kurmayan kişiler tarafından kullanıldığını ifade ediyor.
Breadcrumbing’e maruz kalındığını anlamanın mümkün olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “İlişkilerde boşuna çaba harcıyor, ne yaparsanız yapın bir sonuç elde edemiyormuşsunuz gibi hissediyorsanız, Breadcrumbing’e maruz kalıyor olabilirsiniz” dedi ve kelime anlamı olarak ‘ekmek kırıntısı’ anlamına gelen bir manipülasyon tekniği olan ‘Breadcrumbing’ konusunu ele aldı.
Aslında ‘ekmek kırıntısı’ anlamına gelen bu manipülasyon tekniği, partneri sürekli yakın tutarak ilişkiyi devam ettirme çabası gösteren ama gerçek bir bağ kurmayan kişiler tarafından uygulanıyor. Bu yöntem, kişinin zamanla romantik bir ilişkiye başlayamamasına veya başlasa bile mutlu olamayacağına, eksiklik ve hatanın sürekli kendisinde olduğunu düşünmesine neden olan bir manipülasyon tekniğidir. İlişkilerde boşuna çaba sarf ediyor, ne yaparsanız yapın bir sonuca ulaşamıyormuşsunuz gibi hissediyorsanız, Breadcrumbing’e maruz kalıyor olabilirsiniz.
“Kişiler Breadcrumbing’e maruz kalırken genellikle bunu fark edemezler” diyen Özgenur Taşkın, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Burada biz psikologların ilişkilerde sıklıkla ele aldığı bir konu olan ‘bağlanma biçimleri’ devreye giriyor. Eğer ‘kaygılı bağlanma biçimine’ sahipseniz, ‘kaçıngan bağlanma biçimine’ sahip bir kişiye çekilme ihtimaliniz çok daha yüksek olabilir. Bu tür durumlarda, kaygılı bağlanma biçimine sahip kişi, kaçıngan kişinin gösterip geri aldığı ilgiyi bile kabul edebiliyor.”
Tam bu noktada duygusal manipülasyon olan Breadcrumbing devreye giriyor. Breadcrumbing’de ilişki olmadan ‘yedekte partner’ bulundurmak isteyen manipülatör, sürekli olarak bu kişiyi yedekte tutar. Bu durumda, yedekte tutulan kişi; özsaygıda düşüş, sürekli suçluluk hissi, her şeyin yanlış yapıldığı düşüncesi, ilişki kurma becerisine sahip olmadığını hissetme, yetersizlik duyguları, kendini beğenmeme, kendine şefkat göstermeme ve değersizlik duyguları yaşayabilir.
Bir sorun yaşadığınızda suçlu, abartan veya yanlış düşünen siz olursunuz. Tutarsız bir iletişim içinde kalır. Alakasız mesajlar gönderir, birçok soğuk ve birçok yakın davranış sergiler, algınızı çarpıtır. Ayrılık kararı aldığınızda veya kendinizi ilişkide hissettiğinizde “ne ilişkisi” diyebilir. Size sürekli olarak kendinizden şüphe duyurur. Sizi belirsizlik içinde bırakır. Bir probleminiz olduğunda önemsiz ve değersiz görebilir. Çok yakınmışsınız gibi davranır, her zaman telefonun başındadır ama vakit geçirmek istediğinizde ortadan kaybolabilir.
Tüm bu manipülasyonlar kısa vadede etkilenmiyormuş gibi görünebilir ama uzun vadede travmatik etkiler bırakabilir. Manipülasyonun etkisi, gelecekteki ilişkilerinizi de etkileyebilir. Kişide çaresizlik, umutsuzluk ve çeşitli psikiyatrik rahatsızlıkları tetikleyebilir. Böyle bir döngüde olduğunuzu düşünüyorsanız, kesinlikle bir ruh sağlığı uzmanından yardım almanız gerekmektedir.