Yazın en güzel meyvelerinden birisi incir. Peki doğanın muhteşem meyvesi incirin nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü? İncirlerin yaban arılarıyla ilişkilerine dair her şey içeriğimizde!
Tatlısına ayrı, kurusuna ayrı, kendisine ayrı bayılıyoruz. Peki severek yediğimiz incir nasıl yetişiyor hiç düşündünüz mü? İncirin oluşumu ile ilgili merak ettiklerinizi sizler için derledik. İncir yerken aslında arı mı yiyoruz sorusunun cevabı içeriğimizde gizli. Keyifli okumalar.
İncir diğer meyvelere benzemeyen sıradışı bir şekilde yetişir. Nasıl mı? Hiçbir incir ağacının çiçek açtığını görmezsiniz. Çünkü çiçekleri aslında o kabuğunun içinde koza şeklinde açar ve sonrasında olgunlaşarak meyveye dönüşür. İncir çiçekleri içeride büyümek zorunda kalır ve diğer çiçeklerden farklı polenleşir.
Koza içinde çiçeklenen incirler rüzgârdan ya da arılardan umut beklemez. Bu noktada ise devreye incir arıları girer! Bazı incir türleri erkek bazıları dişidir, dişileri tozlaştırmak için incir arısına ihtiyacı vardır.
İncirler incir arıları olmadan türlerini devam ettiremezken, incir arıları da incirsiz yaşayamazlar çünkü larvalarını incire bırakırlar. Kısacası lezzetli incirlerin sırrı kendini feda eden dişi arılarda saklı…
Dişi yaban arıları incir çiçeğine ulaşmak ve tozlaştırma eylemini gerçekleştirmek için meyvedeki küçük delikten içeri giriyor. Bu delik çok küçük olduğundan o esnada kanatlarını ve antenini kaybediyor. Ve geri dışarı da çıkamayacağı için içeride ölür ancak meyvenin polenleri ise bu şekilde sağılır. Eğer incir erkek ise dişi yaban arıları yumurta bırakır ve bunlar daha sonra yumurtadan çıkan larvaya dönüşerek incirden ayrılır.
Endişelenmeyin, bu demek değil ki incirin içindeki çıtırtılar arıların kalıntısı. Çünkü içinde, arıyı polenlerinden ayıran fisin adında enzimler var ve bu enzimler arıyı neredeyse tamamen parçalar. Sonuç olarak inciri ısırdığınızda arı yemiyorsunuz ancak aslında zamanında incir arısı olan bir şeyi yemiş oluyorsunuz..