Gelişim ve büyüme dönemindeki bebeklerin sağlıklı bir şekilde evrelerini tamamlayabilmeleri için anneler kimi zaman oldukça zorlu ve sancılı bir dönemden geçebilmektedir. Özellikle de anne sütü almayan ya da erken doğduğu için uzmanlar tarafından belirli zamanlarda alınması önerilen probiyotik takviyeleri son zamanlarda günümüzde oldukça popülerdir.
İçerisinde probiyotik bulunduran takviyelerin doğru kullanımı sayesinde bebeğinizin gelişiminde önemli bir rol oynayabilir, hatta bebeğinizin ayına göre daha ileride bir gelişim göstermesine katkı sağlayabilirsiniz. Peki bebeklerde probiyotik ne zaman kullanılmalı? Bebeklerde probiyotik kullanımının etkileri…
Doktor onayı alınması halinde doğumdan hemen sonra bile kullanılabilecek olan probiyotikler, bebeklerdeki bağırsak sağlığının olumlu yönde ilerlemesine etkide bulunabilir ve sindirim sistemi gelişmeyen bebeklerde istenilen ölçüde gelişmesini sağlayabilir.
Bağırsak florasına olumlu etki sağlayan probiyotik takviyelerine; özellikle de bebeklerin geçirdiği herhangi bir rahatsızlık durumunda doktorları tarafından başlatılan antibiyotik tedavisinde ya da yediklerini öğütemediği gibi sindirim problemlerine karşılık iyileştirici özellik sağlaması için de probiyotik takviyesi gerekebilir.
Bebeklerde probiyotik takviyesinin kullanımı için her zaman kesin bir sebep gerekmemekle beraber normal dışı durumlarda probiyotik kullanımı da oldukça önemli olabilmektedir.
Sindirim sistemleri henüz tam anlamıyla gelişmeyen bebeklerde yaygın olarak görülebilen rahatsızlıklardan birisi de devamlı olarak gaz çıkarma, kabızlık gibi sindirim problemleri görülebilir.
Bu gibi durumlarda hem zayıf olan bağışıklık sistemini güçlendirmek hem de düzensiz olan sindirim sistemini düzene sokup bağırsak florasını düzeltmek için bebeklerde ve çocuklarda probiyotik takviyesine başlanabilir.
Bebeklerde sağlıklı bir sindirim sisteminin haricinde kış aylarında kol gibi gezen grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklara karşı dirençli olup bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarayan probiyotik takviyeleri ile bebeklerin gelişiminde olumlu etki sağlayabilirsiniz.
Sağlık alanında bağışıklık sistemine olan faydaları ile bilinen ve her eczanede kolaylıkla temin edilebilecek bir ürün olan probiyotik damlalar içerisinde çok sayıda faydalı mikroorganizma çeşitlerini barındırmaktadır.
Bu mikroorganizmalar vücutta üreyebilen zararlı bakterileri giderme konusunda bir hayli değerli olup bağırsak florasını koruyabilmektedir. Eğer sizin de bebeğiniz çok sık hastalanıyor ve bunun içinde birtakım ilaçlar kullanmak mecburiyetinde kalıyorsanız doktor onayınız ile beraber çareyi ilk olarak probiyotik takviyelerinde arayabilirsiniz.
Genellikle ağız yoluyla verilmesi önerilen probiyotik takviyelerinin eczanelerde toz ya da sıvı formda mevcut hallerini görürüz. Bu takviyeler biberon mamasına ya da anne sütüne karıştırılarak bebeklere verilebilir. Yalnızca bebeklerini emziren anneler gün içerisindeki beslenme programlarına içeriği bol probiyotikli ürünler ilave ederek ya da kendileri probiyotik takviyesi tükerek bebeklerine probiyotik aşılayabilir.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus; probiyotik takviyesinin doğru dozajı ve kullanımına yönelik takibinin yapılmasıdır. Dolayısıyla da doktorun tavsiyelerini dikkate alarak bebeğe uygun bir şekilde probiyotik takviyelerini vermek en doğrusudur.
Çoğunlukla buzdolabına muhafaza edilmesi tavsiye edilen bu probiyotik damlalar, ek gıda dönemindeki bebeklerde direkt olarak takviye olarak değil de doğal besinler içerisinden de karşılanabilir.
Probiyotik bakımından en zengin gıdalar mayalanan veya fermente edilmiş türdeki yiyeceklerdir. Ancak bunların dışında çeşitli bakliyatlar, muz ve sarımsak gibi sağlıklı ürünler de probiyotik bakımından oldukça değerli bir konuma sahiptir.
İshal rahatsızlığı görülen bebeklerde bağırsak florasını düzeltmek için halk arasında etkili olduğu bilinen yöntemlerden birisi de probiyotik kullanımı ile ilgilidir. Peki probiyotik damlalar gerçekten ishale iyi gelir mi? İşte yanıtı…
Düzenli antibiyotik kullanımından ötürü meydana gelen ishal rahatsızlığı durumunda doktorların genellikle önerdiği tedavi yöntemlerinden birisi de probiyotik takviyeleridir.
Antibiyotikten kaynaklanan ishalin iyileştirilmesinde faydalı olduğu öne sürülen probiyotiklerle hem bağırsak florasını dengelemeye katkı sağlayabilir hem de sindirim sorununun önüne geçerek kabızlık gibi rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz.