İshal Nedir Neden Olur Nasıl Geçer? Belirtileri Mide Bulantısı İshal

27 Temmuz 2018
0 Yorum
ishal nedir neden olur nasil gecer belirtileri mide bulantisi ishal

Günde 3 veya daha fazla sayıda sulu dışkılamaya yani su gibi büyük abdest bozmaya ishal denir. İshal halk dilinde çırçır ve amel, tıp dilinde ise diyare olarak adlandırılır. İshal genellikle karın ağrısı, mide bulantısı ile birlikte görülür.

Günde 3 veya daha fazla sayıda sulu dışkılamaya yani su gibi büyük abdest bozmaya ishal denir. İshal halk dilinde çırçır ve amel, tıp dilinde ise diyare olarak adlandırılır. İshal genellikle karın ağrısı, mide bulantısı ile birlikte görülür. Bu makalemizde Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ve diğer uzman doktorlar tarafından tarifi verilen ishali, mide bulantısını ve karın ağrısını durduran doğal yöntemlere, ishali kesen bitkisel kürlere yer verdik.

İshal Belirtileri

  1. Sık, sık ve sulu dışkı
  2. Karın ağrısı
  3. Karına kramp girmesi
  4. Gaz
  5. Şişkinlik
  6. Mide bulantısı
  7. Kusma
  8. Sümüksü ve/veya kanla karışık dışkı
  9. Huzursuzluk
  10. Halsizlik
  11. Dehidrasyon (Vücudun susuz kalması)

İshal Neden Olur?

İshalin en sık karşılaşılan nedeni enfeksiyon hastalıkları, bağırsak enfeksiyonudur. İshale bakteriler, virüsler ve parazitler sebep olabilir. İshale yol açan diğer durumlar şunlardır;

Antibiyotiklerin yan etkisi olarak

Antibiyotikler bağırsaklardaki zararlı bakterilerle beraber yararlı bakterileri de yok edip ishale neden olabilmektedir.

Üst solunum yolu enfeksiyonu

Nezle, grip gibi üst solunum yolu hastalıkları da ishali tetikleyip ishal yapan durumlardandır.

Laktoz İntorleransı  

Laktoz intoleransı en sık karşılaşılan ishal nedenlerindendir. Süt ve süt ürünlerinde bulunan şekere laktoz denir. İnce bağırsaklarımız bu şekeri sindirebilmek için “laktaz” adı verilen bir enzim üretir. Laktaz enzimi bu şekeri parçalar ve vücut tarafından emilmesini sağlar. Vücudumuzda bu enzim yoksa yahut var ancak yeterli değilse laktoz küçük parçalara ayrılamaz, emilim ve sindirimi sağlanamaz. Bunun sonucunda laktoz intoleransı sorunu ortaya çıkar. Laktoz intoleransı ishal, gaz, mide ağrısı gibi çeşitli mide bağırsak sorunlarına yol açabilir.

Diş çıkarma dönemi

Diş çıkarma döneminde bebeklerde ve çocuklarda ishal sorunu yaşanabilir.

Bazı gıdalara karşı hassasiyet, alerji.

Gluten tahıllarda bulunan bir proteindir. Glutene veya laktoz maddesine karşı duyarlı olan bu gıdaları tükettiğinde ishal olabilirler. Bunların dışında herhangi bir gıda da size dokunup ishal yapabilir.

Aşırı miktarda lifli gıdaların tüketilmesi

Meyve ve sebze gibi lif oranı yüksek besinler bağırsaklarımızın korunmasına ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olurlar. Ancak fazla miktarda lif tüketimi ishal yapabilir. Örneğin gereğinden fazla meyve ve meyve suyu (özellikle elma ve üzüm) tüketimi gibi.

Metabolizma hastalıkları

Crohn hastalığı, ülseratif kolit, mikroskopik kolit, divertiküler hastalık, gluten enteropatisi ve emilim bozukluğu ile giden diğer hastalıklar (malabsorpsiyon) ve kronik pankreatit gibi metabolizma hastalıkları

Fruktoz hassasiyeti

Fruktoz meyve ve balda doğal olarak bulunan ve bazı içeceklere tatlandırıcı olarak eklenen bir şeker türüdür,  bazı kişilerin bağırsakları bu maddeyi sindiremediğinden fruktoz içeren besinlerin tüketilmesi sonucu ishal sorunu yaşayabilirler.

Yapay tatlandırıcıların kullanılması

 Sorbitol ve mannitol gibi sakız ve diğer şekersiz ürünlerde bulunan yapay tatlandırıcılar ishale yol açabilir.

Ameliyat sonrası ishal

Bazı kişiler mide ameliyatı sonrasında veya safra kesesinin alınması ameliyatı geçirdikten sonra ishal sorunu yaşayabilirler

İshal, Mide Bulantısı Ve Karın Ağrısını Geçiren Doğal Tedavi Yöntemleri

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Karanfil İle Yapılan İshal Kürü Tarifi

Karanfilde alpha-kadinol, alpha-kubeben ve maslinik asit adı verilen 3 madde birden bulunur. Bu üç ana etkin maddeyi başka hiçbir bitkide aynı anda bulamazsınız. Bu özellik karanfile mahsustur. Karanfil bu 3 maddeyi birarada bulundurduğundan ishalin tedavisinde çok etkili bir maddedir. İshal olduysanız gönül rahatlığı ile size bildireceğim karanfil kürünü uygulayabilirsiniz. Bu kürü uyguladığınız ishal ve ishalle birlikte görülen karın ağrısından eser kalmayacaktır.

Sabah kahvaltısını yapmadan 1 saat önce 7-8 adet kuru karanfili oda sıcaklığında iki üç yudum suyla yutun, ancak çiğnemeden yutun. Aynı gün akşam yemeğinden iki saat önce yedi-sekiz adet karanfil, oda sıcaklığındaki bir-iki yudum suyla çiğnemeden yutulur. Karanfilleri yutmadan önce ikiye üçe kırmak daha kolay yutmanızı sağlayacaktır. İshali durduran karanfil kürünü en fazla 7 gün yapmaya devam edin.

Televizyoncu Zahide Yetiş Yetiş Hayata Tv Programından Kuru Fasulye İle 5 Dakikada Kurtulma Kürü Tarifi

10 kadar fasulyeyi yıkayın. Havanda döverek pirinç büyüklüğüne getirin. (Bu işlem mide tarafından daha çabuk işlenmesini sağlayacak) Bu fasulyeden 1 kaşık tüketin. Bu kürü çocuk, genç, yaşlı her yaşta insan kullanabilir.

Dr. Ömer Çoşkun’dan İshali Geçiren Kür Tarifi

İshalin evde tedavisi için nar çiçeği ve nar kabuğu kullanılabilir.1 tatlı kaşığı nar çiçeğini 1 su bardağı sıcak suda demleyin ve şekersiz olarak için. Sabah aç karına, akşam aç karına 1 su bardağı içiliir. Ayrıca patatesi kabuklu haşlayıp kabuğuyla birlikte aç karnına yiyin.

İshali Geçiren Kahve Limon Tarifi

Kahve ve limon ikilisi ishali kesen en etkili birleşimdir. İshalseniz, 1 tatlı kaşığı Türk kahvesine 4-5 damla taze sıktığınız limon suyundan damlatın, bu karışımı çok çiğnemeden yutun. Şayet ishaliniz kesilmezse günde 1-2 defa daha bu karışımı tüketebilirsiniz.

Dr. Buğra Buyrukçu’dan İshali Geçiren Kür 1. Tarif

Dr. Buğra Buyrukçu ishali geçirmek için 2 tane kür tarifi veriyor dilediğinizi yapabilirsiniz. Malzemeleri aktardan temin edebilirsiniz.

Malzemeler

  1. 2-3 gr karağaç kabuğu
  2. 15 gr. böğürtlen
  3. 3. 10 gr labada kökü

1 bardak kaynamış ve 10 dk bekletilmiş sıcak su içine konur ve 10 dk beklenerek içilir. Beraberinde süpürge otu tohumu 2-3 yemek kaşığı yenir. Günlük 2-3 bardak yeterlidir.

Dr. Buğra Buyrukçu’dan İshali Geçiren Kür 2. Tarif

Malzemeler

  1. 10 gr meşe kabuğu
  2. 20 gr papatya
  3. 15 gr keçiboynuzu
  4. 10 gr kapari çiçeği

1 bardak kaynamış ve 10 dk bekletilmiş sıcak su içine konur ve 10 dk beklenerek içilir. Beraberinde 10 adet karanfil yenmesi önerilir. Günlük 2-3 bardak yeterlidir.