21. yüzyıl başlarından itibaren kayda alınan verilere dayandırılan bir araştırma, kansere yakalanma oranlarının kadınlarda erkeklerden daha fazla artış gösterdiğini ortaya koydu.
Araştırma sonucunda, kadınların özellikle genç kadınların kansere yakalanma oranlarında ciddi bir artış olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, kanser teşhislerinin yaşlılardan genç yetişkinlere ve erkeklerden kadınlara doğru kaydığı da kaydedildi.
Amerikan Kanser Topluluğu’nun hakemli tıp dergisi A Cancer Journal for Clinicians’ta yayımlanan rapora göre, orta yaşlı kadınların kansere yakalanma riski artık erkeklere göre daha yüksek. Ayrıca genç kadınların, erkeklere göre kansere yakalanma olasılığının neredeyse iki kat daha fazla olduğu da raporda açıklandı.
Raporun baş yazarı Rebecca Siegel, “Meme ve tiroid kanseri, 50 yaşın altındaki kadınlarda teşhis edilen tüm kanser vakalarının neredeyse yarısını oluşturuyor” dedi.
Dünya tarihine bakıldığında erkeklerin kadınlara oranla daha fazla kansere yakalanma riski daha yüksektir. 2021 yılında yapılan bir araştırma, işlerin artık tersine döndüğünü ve 50 yaşın altındaki kadınların erkeklere göre %82 oranda daha fazla kansere yakalanma riski altında olduğunu ortaya koydu.
Uzmanlar, kadınlardaki kansere yakalanma riski artışlarına ilişkin açıklamalarda bulundular.
Konunun sadece bir faktöre bakılarak değerlendirilemeyeceğini söyleyen uzmanlar temel olarak, obezite, fiziksel aktivite eksikliği, tüketilen yiyecekler ve çevresel faktörlere dikkat çektiler.
Bir kanser merkezi doktoru ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu artışa yol açan faktörlerin daha iyi anlaşılmasının, genç yetişkinler arasındaki riski azaltmanın yollarına ışık tutabileceğini söyledi.