İtikaf nedir, nasıl yapılır, itikafın şartları nelerdir? Kadınların itikafı nasıl olur?

Ramazanı şerif ayı, dünyanın geçici zevklerinden arınmak, ibadet etmek için fırsat, ganimet zamanıdır. Ramazan-ı şerifte itikaf müekked sünnettir. Peki itikaf nedir, itikafın şartları nelerdir?

19 Mart 2025
0 Yorum
İtikaf nedir, nasıl yapılır, itikafın şartları nelerdir, kadınların itikafı nasıl olur

Ramazanın son 10 gününde gece gündüz bir camide ibadet etmeye, itikâf denir. Peki itikaf nasıl yapılır, itikafın şartları nelerdir, kadınlar itikafa girebilir mi?

İtikaf, Allahü tealanın rızası için bir müddet camide bulunup ibadetle meşgul olmaktır. Ramazan-ı şerifte itikâf, müekked sünnettir.

Ramazan-ı şerifte itikaf en şerefli ibadetlerden biridir. Kişi bu ibadetle sanki filli suretle yaradanına affedilmedikçe huzurundan ayrılmayacağım demektir.

İTİKAF NEDİR?

İtikaf, ibâdet niyetiyle câmide bir müddet bulunmak, ibadetle meşgul olmaktır. Ramazan ayının son on gününde, Allahü Teala’nın rızasını kazanmak için gece gündüz bir camide kapanıp ibadet etmeye, itikaf denir.

İtikaf nedir, nasıl yapılır, itikafın şartları nelerdir, kadınların itikafı nasıl olur
 

İtikaf teravih namazı gibi hem kadın hem erkekler için kifai müekked sünnetlerdendir.  O bölgede yaşayan Müslümanlardan bir kısmının itikafa girmesiyle diğerlerinden sorumluluk kalkar. Ancak hiç kimse itikafa girmezse, kifai müekked sünnet terk edilmiş olup günah olur.

10 günden az süre örneğin bir gün veya birkaç saat gibi sürede itikaf yapılabilir.

Peygamber efendimiz orucun farz kılınmasından itibaren mübarek ömürlerinin sonuna kadar her Ramazan ayının son on gününde îtikâfta bulunmuşlardır. Bu durum, îtikâfın sünnet ile sâbit olmasının delîlidir.

İtikaf, 5 vakit namazın cemaatle kılındığı yerde yapılmalıdır.

İtikafa giren Müslüman camide yiyip içip yatabilir. Caminin tuvaletini kullanabilir, caminin şadırvanında abdest alabilir. Abdest almak yahut abdest bozmak için dışarı çıkabilir.

İtifakafa girmekle ilgili hadis-i şeriflerde buyruldu ki:

  • (Îtikâfta olan kimseye bütün sevâbları yapıyormuş gibi ecir (sevâb) verilir.)
  • (İtikâfta olan, günahlardan uzaklaşır, her iyiliği işlemiş gibi sevaba kavuşur.) [İbni Mace]
  • (Bir devenin iki sağımı kadar itikâf eden, bir köle azat etmiş gibi sevab kazanır.) [Tenvir]
  • (Ramazanda on gün itikâf eden, iki defa [nafile] hac yapmış gibi sevab kazanır.) [Beyhekî]
  • (Allah rızası için bir gün itikâf, insanı Cehennemden çok uzaklaştırır.) [Taberanî]
  • (Din kardeşinin ihtiyacını karşılayana, on yıl itikâf sevabı verilir. Allah rızası için bir gün itikâf edenle Cehennem ateşi arasında üç hendek uzaklık vardır. İki hendek arası, Doğu ile Batı arası gibi uzaktır.)
  • (Mirac gecesi, beşinci göğe geldiğimde, Osman’ın suretini gördüm. Bu mertebeye ne ile eriştin dedim. Mescidde itikaf etmekle dedi.)

İtikâf, sünnet-i kifaye bir ibadet olduğundan bir mahallede birkaç kişi itikâfa girerse, diğerlerinden bu sünnet sakıt olur. Bu bakımdan imkanı olanlar itikâfa girmelidir!

İtikaf nedir, nasıl yapılır, itikafın şartları nelerdir, kadınların itikafı nasıl olur
 

İTİKAF NASIL YAPILIR, NASIL NİYET EDİLİR?

Ramazân-ı şerîfin başından sonuna kadar, ne zamân istenir ise, câmiye girerken, “Niyet ettim itikâfa” diyerek içeri girilir. Yatmak ve yeme-içme hepsi orada olur. Gece gündüz hep câmide kalır ve ibâdet eder. Buna itikâf denir.

Ramazan dışındaki günlerde de itikâfa niyet edilerek câmiye girilince, orada yatılabiliyor, konuşulabiliyor. Ancak itikâfa niyet edilmeden, dünyâ kelâmı konuşulursa günâhı çok fazladır.

İtikaf nedir, nasıl yapılır, itikafın şartları nelerdir, kadınların itikafı nasıl olur
 

İTİKAFA GİRMENİN ŞARTLARI NELERDİR?

İtikafa girmenin şu şartları vardır:

İtikafa giren kişi Müslüman ve akıl baliğ olmalıdır.

İtikafa niyet edilmiş olmalı. Şöyle niyet edilebilir: “Niyet ettim Allah rızası için itikafa”

İtikafa girecek kimse abdestli olmalıdır.

İtikaf, 5 vakit namazın cemaatle kılındığı yerde yapılmalıdır. Kadınlar için ise evde 5 vakit namazını kıldığı, mescit olarak kullandığı odada yapılmalı.

Vacip olan bir itikâfta yani itikaf etmek adandıysa, itikâflı kişi oruçlu olmalıdır.

İtikaf nedir, nasıl yapılır, itikafın şartları nelerdir, kadınların itikafı nasıl olur
 

KADINLAR İÇİN İTİKAF NASIL OLUR, KADINLAR CAMİDE İTİKAF YAPAR MI?

Kadınlar camide itikaf yapmaz, evlerinde itikaf yapabilirler. Evde itikaf yapması ise şarta bağlıdır. Şayet evde mescit olarak kullanılan bir oda varsa, kadın mescit olarak kullandığı bu odada itikafa girebilir. Ancak bu odada yemek yapmak, temizlik gibi ev işlerinin hiç biri yapılmaz. Yalnızca ibadet edilir. Abdest gibi zaruri işleri yapmanın mahzuru olmaz.

İtikaf nedir, nasıl yapılır, itikafın şartları nelerdir, kadınların itikafı nasıl olur
 

İTİKAF SÜRESİ NE KADARDIR?

İtikaf Ramazan-ı şerifin son 10 günü olabilir. 10 günden az süre örneğin bir gün veya birkaç saat gibi sürede itikaf yapılabilir.