Japon Balığı Neden Ölür Ne Kadar Büyür Ne Yer?

18 Mart 2020
0 Yorum
japon baligi neden olur ne kadar buyur ne yer

Balık beslemek isteyenlerin önemli bir kısmı tercihini Japon balığından yana kullanmaktadır. Balık sahiplenmek oldukça yaygın bir durumdur ve bilhassa akvaryum içerisindeyken onları seyretmek çok keyiflidir. Evimizin maskotu haline gelen bu canlılar

Japon Balığı Bakımı İçin Uzmanından Altın Öneriler

Balık beslemek isteyenlerin önemli bir kısmı tercihini Japon balığından yana kullanmaktadır. Balık sahiplenmek oldukça yaygın bir durumdur ve bilhassa akvaryum içerisindeyken onları seyretmek çok keyiflidir. Evimizin maskotu haline gelen bu canlılar tüm stresimizi almakta ve bizi rahatlatarak daha iyi hissetmemizi sağlamaktadır. Japon balıkları akvaryumda yaşamaya müsait olduğundan sıklıkla tercih edilmektedir.

Japon Balığı Nasıl Bakılır?

Japon balığının bakımı nasıl yapılır? sorusuna verilecek ilk cevap, beslenmelerine özen gösterilmesidir. Japon balıklarının iştahı kabarıktır ve doymak nedir bilmezler. Siz yem verdikçe onlar hemen tüketecektir. Ancak onları beslerken aşırıya kaçarsanız kabızlık çekmeye başlarlar. Kabızlık ise, Japon balığının ölmesine sebebiyet veren en büyük etkenlerdendir. Eğer balığınızın kabızlık yaşamasını istemiyorsanız beslenmeleri konusunda hassas davranmalısınız. Ortalama 10 gün arayla kabuklarını soyduğunuz bezelye parçalarını veya haşladığınız bir miktar ıspanağı yedirirseniz balığınızın sindirimi düzene girecektir.

Japon balığı beslemenin zor bir tarafı yoktur. Ufak top veya pul biçimindeki balık yemleri gayet ideal olup Japon balıklarının beslenmesinde kullanılabilir. Bir kutuda pelet veya pul formunda satılan bu yemleri alırken balığınızın boyutunu ve sayısını da göz önünde bulundurmalısınız. Bazı Japon balıkları az yem ile rahatlıkla doyar. Bu yüzden gereğinden çok yem vermemek için yemin ambalajında yazan talimatlara dikkat etmelisiniz. Fazla Japon balığı beslemiyorsanız ve balıklarınız çok büyük değilse, yemini azar azar almalısınız. Böylece aldığınız yemler bayatlamaz ve balığınızı her zaman taze yem ile beslemeniz kolaylaşır. Japon balıklarının günlük bir veya iki kez beslenmesi kafidir.

Japon balıkları akvaryumu sürekli kirletir. Bu nedenle akvaryumda çift filtre kullanımı önerilmektedir. Filtrenin birisi akvaryumdaki suyun hijyenini sağlayan mekanik filtre olup öteki ise temiz su sirkülasyonunu gerçekleştiren şelale filtresidir.

Japon balıkları serin suları sever. Ancak yine de akvaryumuna ısıtıcı takılması lazımdır. Isıtıcının temel amacı suyun ısınmasını sağlamaktan ziyade mevcut ısıyı korumaktır. Suyun sıcaklığını 22 dereceye veya bu civarlarda düşük bir seviyeye getirmelisiniz. Isıtıcı yardımıyla sıcaklığın değişmesini önleyebilirsiniz.

Akvaryumun güneş ışığı almayan bir yerde bulunması tavsiye edilir. Ancak bu durum Japon balığının akvaryumu için tam tersidir. Zira Japon balıkları için güneş ışığı önemli bir ihtiyaçtır. Bilhassa yavru Japon balıkları, güneş ışığı sayesinde göz alıcı bir görünüme kavuşmaktadır. Akvaryumu her gün 1-2 saat güneş ışığına maruz bırakmak Japon balıkları için faydalıdır. Çakıl ve kumların üstündeki yosunlar da Japon balıkları için oldukça yararlıdır. Kumu ağzına alıp üstündeki yosunu yiyen bu balık, daha sonra kumu ağzından çıkarmaktadır. Balıkların sağlığına katkıda bulunan yosunlar, onların güzel renklere sahip olmasına yardım etmektedir. İlaveten bu yosunlar, balıkların daha dirençli olmasını sağlayarak hastalanmalarına engel olmaktadır.

Japon balıklarının fanuslarda beslenmesi mümkündür. Ama ne yazık ki fanuslarda yaşayan Japon balıklarının daha çabuk hastalandığı ve öldüğü bilinmektedir. Üstelik fanuslar temizlik açısından da dezavantajlı bir durumdadır. Cam fanus kullanmak yerine akvaryum tercih edilmeli ve akvaryum tanklarının geniş olmasına özen gösterilmelidir.

Akvaryumda bulunan suyun dörtte biri her hafta yenilenmelidir. Tankın üstünden su çekmeyi sağlayan bir hortum işinize yarayacaktır. Su, akvaryuma koyulmadan evvel bir gün boyunca oda ısısında tutulmalıdır. Böylelikle akvaryum suyu ve üzerine ilave edilecek taze su eşit sıcaklıkta olacaktır.

Japon Balığının Ölme Nedenleri

Japon balıklarının ölmesine yol açan başlıca faktörlerden biri, akvaryum haciminin yeterli olmayışıdır. Bir akvaryumdaki Japon balıklarının her biri en az 20 litre suya ihtiyaç duyar. Örneğin 3 adet Japon balığı besliyorsanız, 60 litrelik bir akvaryuma sahip olmanız gerekir. Akvaryumunuzun kapasitesi bunu karşılamıyorsa veya yeterli hacme sahip olduğu halde çok fazla balığı aynı akvaryuma sığdırmaya çalıştıysanız, ne yazık ki balıklarınızdan bazıları yaşamını yitirecektir. Zira bu koşullar altında suyun kalitesini muhafaza etmesi mümkün değildir. Öte yandan Japon balıklarının yem ihtiyacı fazladır ve sık sık dışkılarlar. Bundan dolayı suyunu devamlı kontrol etmek ve yenilemek gerekmektedir. Aksi takdirde sağlıkları olumsuz etkilenecek ve neticede balık ölümleri gerçekleşecektir.

Japon Balığı Ne Kadar Büyür?

Japon balığının ömrü de boyu da son derece uzundur. Gerekli yaşam koşulları sağlandığı takdirde tek kuyruklu Japon balığının boyu 25-30 santimi bulabilir. Japon balığının diğer türlerinin de 20 santime kadar büyüdükleri bilinmektedir. 40 santimetreye varan Japon balıklarına dahi rastlanmıştır.