Son dönemlerin gözde ip modelleri arasında yer alan jüt ip ve hasır ipin aynı olup olmadığı merak ediliyor. Çoğu kadının ilgi odağında olan jüt ipler, hasır iplerle karıştırılabiliyor. Jüt iplerin ne olduğu da büyük bir ilgiyle araştırılıyor. Peki, Jüt ip ile hasır ip aynı mı? Jüt ipten neler yapılır? Jüt ip hakkında merak edilenleri sizin için araştırdık. İşte jüt ip ve hasır ip arasındaki fark…
Jüt ip, “Corchorus” bitkisinin saplarından elde edilen, tamamen doğal ve biyolojik olarak çözülebilen bir lif türüdür. Jüt ip, doğal liflerden üretilen ve genellikle dayanıklığı, çevre dostu yapısı ve doğal görünümü nedeniyle tercih edilen bir ip türü olarak karşımıza çıkar. Kahverengi ve doğal renginde olan bu ip, doğadan esinlenen tasarımlar için oldukça ideal bir seçenektir.
Genellikle Hindistan, Bangladeş gibi tropikal iklimlerde yetişen jüt bitkisi, düşük maliyeti ve çevre dostu oluşuyla ön plana çıkar. Bu liflerden elde edilen ipler; sağlam, pürüzlü dokulu ve altın sarısı rengine yakın kahve tonlarında olur. Jüt ipler renklerinden dolayı “altın elyaf” olarak da adlandırılır.
Hasır ip, doğal liflerin örülmesiyle ya da bükülmesiyle meydana gelen, sağlam ve esnek bir ip türü olarak karşımıza çıkar. Genellikle jüt, kenevir, rafya, hindistancevizi lifi, keten ve bambu gibi doğal malzemelerden elde edilir. Doğal yapısıyla ön plana çıkan hasır ip hem estetik hem de kullanışlı bir malzeme olarak kullanılır.
Hasır ipin hammaddesi farklı olabilir. Bir türden daha çok, üretim yöntemine ve görünümüne göre farklılık gösterebilen hasır ip, genel bir isim olarak kullanılır. Fakat ip geleneksel hasır dokuma tekniğiyle hazırlanmışsa hasır ip olarak adlandırılır.
Jüt ip ve hasır ip zaman zaman birbirine karıştırılır. Her ne kadar birbirlerine benziyor gibi gözükseler de jüt ip ve hasır ip aslında farklı malzemelerdir. Hasır ip çok daha geniş bir kategoriyi kapsar. Hasır ip; saz, rafya, keten, hindistancevizi lifi gibi doğal malzemelerden yapılırken, jüt ip ise hasır iplerin sadece bir çeşididir.
Her jüt ip hasır sayılabilirken, her hasır ip jüt değildir. Aralarındaki temel fark, hammaddeleri ve dokularındaki inceliktir. Jüt ip daha yumuşak ve kolay şekil alabilirken, bazı hasır ip türleri daha sert ve kaba durabiliyor.
Son zamanların en sık kullanılan ipleri arasında yer alan jüt iplerin, çok yönlü bir kullanım alanı vardır. Doğal yapısı sayesinde hem estetik hem de kullanışlı bir ip türü olarak karşımıza çıkar. Jüt ip; modadan tekstile, ev dekorasyonlarından süslemelere birçok alanda tercih edilir.