K vitamininin ne işe yaradığını hiç düşündünüz mü? K vitamininin faydalarını sizin için araştırdık. K vitamini ne işe yarar? K Vitamini en çok hangi besinlerde bulunur? İşte K vitamini hakkında merak edilenler…
K vitamini diğer vitaminler kadar sık duyduğumuz vitaminler arasında yer almasa da vücudumuz için oldukça önemli bir vitamin türüdür. Özelliklede kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan ve kemik sağlığını destekleyen K vitamini, yağda çözünen bir vitamindir.
K vitamini, K1 ve K2 olmak üzere iki grupta incelenmektedir. K1 vitamini bitki ağırlıklı besinlerde bulunurken K2 vitamini ise daha çok hayvansal besinlerde bulunur. K vitamini sağlığımız için oldukça önemlidir. Yağda çözünen bir vitamin olarak karşımıza çıkan K vitamini, bazı gıdalarda doğal olarak bulunurken bazı gıdalarda ise besin takviyesi olarak da bulunur.
K vitamini vücutta yeterli miktarda bulunmadığında çeşitli sıkıntılara yol açabilir. Vücut yeterli miktarda K vitamini bulundurmadığında pıhtılaşma etkisi üretme eksikliği yaşanacağından dolayı kanama olasılığı artar. Bunun sonucunda ise vücutta çok çabuk morarmalar ve regl dönemlerinin daha ağır geçmesine sebep olabilir. Bununla birlikte K vitamini eksikliği olan kişilerde, ameliyat sürecinden sonra kanamayı durdurmak çok daha zor olabilir.
Öncelikle K vitamini, vücudun kanın pıhtılaşması için ihtiyaç duyduğu en önemli vitaminlerden biridir. K vitamini, kan akışkanlığını kontrol altına alarak kanın pıhtılaşması için gerekli olan proteinlerin üretilmesini sağlar.
K vitamini, kalp hastalıkları riskini azaltarak kalp hastalığını önlemeye yardımcı olur. K vitamini, kalp sağlığını destekleyerek kalbi korur.
K vitamini, kanın pıhtılaşmasını sağladığından dolayı yaraların çok daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
K vitamini, kemik sağlığını koruyarak güçlendirir. Bu sayede K vitamini, kemik dostu bir vitamin olarak karşımıza çıkar.
K vitamini K1 ve K2 olmak üzere iki ayrı grupta ele alınır. K1 vitamini daha çok lahana, karalahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. K2 vitamini ise daha çok et, yumurta ve peynir gibi bazı hayvansal ve fermente gıdalarda bulunur. Bunun yanı sıra K2 vitamini insan bağırsaklarındaki bakteriler tarafından da oluşturulabilir.
K vitaminine dikkat etmek istiyorsanız sebze ağırlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Bunun yanında aynı zamanda çeşitli hayvansal gıdaların tüketilmesine de ekstra özen göstermelisiniz. Bununla birlikte kuruyemiş tüketimi de K vitamini için oldukça önemli besinler arasındadır.
Başlıca K vitamini içeren besinler;
Ispanak, pazı, brokoli
Kara lahana, brüksel lahanası, karnabahar
Bezelye, taze fasulye, soya fasulyesi
Kırmızı ve beyaz et, ciğer ve böbrek gibi sakatatlar
Avokado, yaban mersini, incir kivi, domates
Marul, maydanoz
Sızma zeytinyağı ve avokado yağı
Nar suyu ve havuç suyu
Kaju, ceviz, fındık gibi kuruyemişler