Gassal ölüleri, cenazeyi yıkayan kişi demektir. İslam’ın insana verdiği değer ve ahirete hazırlık açısından gassallar ölüleri yıkar, abdest aldırır, daha sonra ölü kabre defnedilir.
İslamiyet’e göre kadınları kadın gassal, erkekleri ise erkek gassal yıkar. Peki kadın gassal nasıl olunur?
Bir Müslüman vefat ettiğinde, onun yıkanması, kefenlenmesi, cenaze namazının kılınması ve defnedilmesi farzı kifayedir. Farzı kifaye ibadet bir müslümanın yerine getirmesiyle diğerlerinin üzerinden sorumluluk kalkmasıdır.
Bu manevi vazifede bulunmak, hem farzı kifaye sevabı almak hem de aile bütçesine katılmak, meslek edinmek isteyen kadınlar Google arama motorunda kadın gassal nasıl olunur, kadın gassal ne iş yapar diye araştırıyor.
Kadın gassal olmakla ilgili ayrıntılar haberimizde okuyabilirsiniz.
Kadın gassal (cenaze yıkayıcısı) kadın cenazeyi yıkar, abdest aldırır ve kefenler.
Kadın gassal olabilmek için halk eğitim merkezlerinde kadın hocalar tarafından açılan “cenaze hizmetleri (gassallık) kursuna” katılmalıdır.
32 saat (ortalama 8 hafta) süren kursta başarılı olanlar gassallık sertifikası alır. Bu sertifika ile bulunduğunuz ilçe belediyesine başvurabilir, gassal olarak görev alabilirsiniz.
KPSS ile de kadın gassal olarak devlete atanabilirsiniz. Bunun için KPSS ortaöğretim sınavına girip yeterli puanı almalı, ortaöğretim kurumlarının İmam Hatip alanı ve dallarından mezun olmuş olmalı ve son olarak da güvenlik soruşturmasından olumlu olarak geçmelidir. Kadın gassal olmak için devletin açacağı ilanları takip edebilirsiniz.
Devlete kadrolu olarak atanan bir gassal 36.000 TL ile 45.000 TL maaş almaktadır. Ancak kadrosuz çalışanların maaşı çok düşüktür. Asgari ücret aldıkları tahmin ediliyor.
Gassal olabilmek için Halk eğitim merkezinden sertifika aldıktan sonra bulunduğunuz ilçedeki belediyeye başvurabilirsiniz.
Gassal olmak için KPSS şart değildir, KPSS’ye girmeden kadrosuz olarak belediyelere başvurup gassal olarak çalışabilirsiniz.
Kadrolu ve belediyelerde gassalların çalışma saatleri diğer memurlar gibi 09:00 – 17:00’dir.
Halk eğitimdeki “Cenaze Hizmetleri” kursuna katılıp sertifika alındıktan sonra da gassal olunabilir.
Gassal olmak için en az ilköğretim mezunu olma şartı aranmaktadır.
Belediyede gassal olmak için halk eğitim merkezinden sertifika aldıktan sonra bulunduğunuz şehirdeki ilçe belediyelerine başvurmalısınız.