Bayram namazı 2 rekat olarak yalnızca cemaatle kılınabilen, yalnız kılınmayan hükmü vacip bir ibadettir. Bayram namazı işrak vaktinde yani sabah, güneş doğduktan sonra, kuşluk vaktinde kılınır.
Güneş doğduktan sonra kerahat vakti denilen 45-50 dakikalık bir mekruh vakit var, bu vakit çıktıktan sonra bayram namazı kılınır.
Ramazan ve Kurban Bayramında kılınan bayram namazı ile ilgili pek çok konu merak ediliyor. Bunlardan biri de kadınların bayram namazı kılıp kılmayacağıdır. Acaba dinimiz bu konuda ne diyor?
Bayram namazı erkeklere vâcib bir ibadettir, kadınlara ise vâcib değildir.
Kadınların bayram namazı için camiye gitmeleri caiz değildir.
İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:
(Kızların, genç ve yaşlı kadınların beş vakit namaza, Cuma ve Bayram namazları için, vaaz dinlemek için camiye gitmeleri caiz değildir. Eskiden, yalnız çok yaşlı kadınların, akşam ve yatsı namazına gitmesine izin verilmiş idi ise de, şimdi bunların da gitmesi caiz değildir.) [Redd-ül Muhtar]
Hadisi şeriflerde erkeklerin camide cemaatle namaz kılmalarının, evde kıldıkları namazdan 27 derece daha fazla sevap olduğu, kadınların ise evde namaz kılmalarının, camide namaz kılmalarından daha çok sevap olduğu bildirilmiştir.
Hadis-i şeriflerde buyruldu ki:
(Kadınların en hayırlı namazı, evlerinin en dip köşesinde kıldıkları namazdır.) [Taberani]
(Kadınların, evinin en mahrem yerinde kıldığı namaz, salonda kıldığı namazdan efdaldir. Salonda kıldığı namaz ise, camide kıldığından efdaldir.) [Ebu Davud, İ.Ahmed]
Sual: Hindiyye’de, (Kadınların cemaatle namaz kılmak için camiye gitmeleri mekruhtur) yazıyor. Cemaatsiz kılsalar da, yine gitmeleri doğru değil midir? Çarşıya çıkınca namaz kılacak müsait yer bulunmasa, camide cemaat dağıldıktan sonra da mı kılmaları uygun olmuyor?
CEVAP
Kadınların camiye gitmesi günah değil, erkekler varken gidip fitneye sebep olmaları günahtır. Bahsedilen durum gibi bir ihtiyaç olunca, erkekler dağıldıktan sonra, kadınlara ait bölümde namaz kılmalarında mahzur olmaz.