Yumurtlama (ovulasyon) olgun bir yumurtanın, yumurtalıktan fallop tüplerine salınma süreci anlamına geliyor. Fallop tüplerinde yumurta ve spermin birleşmesiyle hamilelik başlıyor. Gebe kalabilmek için en uygun zaman yumurtlama dönemi. Bu nedenle özellikle hamilelik sevinci yaşamak isteyen kadınların yumurtlama dönemini bilmesi çok mühim. Peki kadınlarda yumurtlama dönemi ne zaman olur ve kaç gün sürer? Yumurtlama dönemi belirtileri neler?
İster hamile kalmaya çalışıyor isterse de planlanmamış bir hamilelikten kaçınmak istiyor olun, her halükarda yumurtlama dönemini bilmeniz gerekiyor. En yüksek gebelik şansı yumurtlamadan 1 ila 2 gün önce ve yumurtlama olduğu gün gerçekleştiğinden hamile kalmayı planlayanlar yumurtlama gününü öğrenmek istiyor. Kadınlarda yumurtlama günü ne demek, nasıl anlaşılır, ne zaman olur? Detaylar haberimizde.
Yumurtlama kadın adet döngüsünün bir parçasıdır. Yumurtlama, kadınlarda hormonlarda değişime bağlı olarak yumurtalıktan yumurta salınması demektir, bu işlem genellikle her adet döngüsünde bir kez gerçekleşiyor. Yumurta salındıktan sonra fallop tüpüne doğru hareket ediyor, döllenmeye hazır hale gelip 12 ila 24 saat boyunca tüplerde kalıyor. Bu süreçte sperm ile yumurta birleşirse hamilelik meydana geliyor.
Kadınlarda yumurtlama dönemi genellikle bir sonraki adet döneminin ilk gününden yaklaşık 12-16 gün önceki dönemdir. Yani beklenen regl gününden 12 ila 16 gün önceki günler yumurtlamanın gerçekleştiği zaman dilimidir.
Yumurtlama dönemi, en kolay gebe kalabileceğiniz zamandır. Bu nedenle, hamile kalmak istiyorsanız, yumurtlama döneminde ilişkiye girmeli; şayet hamile kalmak istemiyorsanız, özellikle yumurtlama döneminde korunmaya çok önem vermelisiniz.
Ayrıca gebelik, yumurtlamadan önceki beş gün içinde veya yumurtlama gününde cinsel ilişkiyle de mümkün. Ancak en verimli günler yumurtlamadan önceki ve yumurtlamanın da dahil olduğu üç gündür. Bu süre zarfında cinsellik yaşamak hamilelik şansını artırıyor.
Dr.Halil İbrahim Tekin drhit web sitesinde kadınlarda adetten kaç gün sonra yumurtlama olur sorusuna “Yumurtlama dönemi genellikle adetten yaklaşık 14 gün sonra gerçekleşiyor. Regl bittikten sonra yumurtlama genellikle 11 ila 21 gün arasında meydana geliyor.”
Yumurtlama döneminde olduğunuzu anlamak için eczanede satılan yumurtlama dönemi kitlerini( ovulasyon testini) satın alıp bu test ile yumurtlama yaşadığınız günleri tespit edebilirsiniz.
Ayrıca yumurtlama belirtileri de yumurtlama döneminde olduğunuza işaret edecektir. Yumurtlama döneminde meydana gelene belirtiler şunlardır:
Ortalama 28 günlük bir adet döngüsünde, yumurtlama genellikle bir sonraki adet döneminin başlangıcından yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir.
Yumurtlama dönemi her ay farklılık gösterebileceğinden ve sperm vücutta birkaç gün yaşayabileceğinden, yumurtlama dönemi dışında da hamile kalmak mümkün.Korunmasız cinsel ilişki ile adet döngünüzün herhangi bir döneminde gebelik meydana gelebilmekte.
Ancak regl döneminden hemen önceki günlerde hamile kalmanız son derece düşük bir ihtimalsa da imkansız değil. Aynı şekilde adetiniz bittikten hemen sonra da hamile kalmanız mümkün. Örneğin, doğal olarak daha kısa bir adet döngünüz varsa yahut yedi gün boyunca adet görüyorsanız, adet regl döneminizin hemen ardından yumurtlayabilir ve hamile kalabilirsiniz.