Kadın korkusu olarak bilinen jinefobi, çok nadir olarak rastlanan bir durum. Kadınsız bir dünyada yaşamayı hayal eden jinefobik erkekler için kadınlar, kaygı ve stresin ana kaynağıdır. Peki jinefobi nedir, neden olur? Belirtileri nelerdir? Mavi Kadın editörü jinefobi ile ilgili tüm bilgileri yazdı.
Küçükken yaşanılan bir çok korku durumu ileriki yaşlarda fobi olarak karşımıza çıkar. Örneğin küçük yaşlarda sudan korkmak ilerde yüzememeye, karanlıktan korkmaz ışıklar akapalıyken uyuyamamaya neden olur. Bir de bu fobiler arsında en nadir rastlanan jinefobi vardır. Temelde kadın korkusu olan jinefobi, kişinin çocukluğundan başlayıp ilerki yaşlarında kadın görmeye tahammül edememesine kadar varabiliyor. Jinefobi nedir? Neden olur? Jinefobik olmanın belirtileri nedir? Jinefobinin günlük hayata etkileri nelerdir? İşte detaylar…
Jinefobi , feminofobi adıyla da bilinen bir kadın fobisidir. Türkçe adı kadın korkusu olan jinefobi, kadınlara duyulan korku nedeniyle hiç bir kadına yaklaşamayan, konuşamayan insanları temsil eder. Bu korku aşırı derecede nadir görülen bir korku türüdür. Jinefobisi olan kişiler kadınlarla bir ortama girmeyi bırakın, onlarla herhangi bir ilişki içerisine girmeyi bile düşünemezler. Düşündükleri an, kaygı, korku , panik atak ve hatta anksiyete krizleri geçirebilirler. Bu sebeple bu kişiler, kadınlarla karşılaşabilecekleri her yerden, her durumdan kaçarlar. Günlük ve sosyal ilişkileri tamamen etkileyen ve değiştirren jinefobi bazı durumlarda kişinin evinden çıkmasını bile engelleyebilir.
Jinefobisi olan kişiler genellikle kadınlarla ilgili travmatik biro lay yaşayan kişilerdir. Bir kadın tarafından istismara maruz kalmak, tehdit edilmek ya da saldırıya uğramak gibi travmatik olaylar kişinin jinefobisini tetiklemiş ya da ortaya çıkarmış olabilir.
Bir kadının travmatik bir olayına tanık olmak (sinir krizi, intihar vs.) kişinin jinefobik olmasına neden olabilir.
Çocukluktan itibaren yetiştiriliş şekli de kadınlara karşı oluşan düşünceyi etkileyebillir. Örneğin, katı cinsiyet rolleriyle büyüyen bir erkek çocuğu büyüdüğünde kadınları olumsuz bir bakış açısıyla görüp, onlardan kaçabilir. Kadınları küçük gören bir ailede büyüyen bir çocuk da ileriki hayatında herhangi bir kadınla beraber olmak istemeyecektir.
Sosyal kaygısı olan birisi zaten halihazırda insanlarla iletişime geçmekte zorluk yaşıyordur. Yukarıdaki sebeplerden herhangi birisini yaşamak da kişinin zaten var olan sosyal kaygısına jinefobiyi de ekleyecektir.
Jinefobinin bir çok belitisi vardır. Bunlar arsında en bariz olanı herhangi bir durumda karşısındaki kadınla iletişime girmekten kaçınmaktır. Jinefobisi olan kişiler kadın korkusuzun gereksiz ya da yersiz bir korku olduğunu bilseler bile davranışlarına engel olamazlar. Jinefobi belirtileri şunlardır:
Jinefobisi olan kişiler kadın görmemek, kadınlarla karşılaşmamak, iletişime geçmemek için kendilerini eve ya da kadın olmayan herhangi bir yerde izalasyona alabilirler. Bu durum onların hayatlarını yaşayamamalarına neden olur.
Jinefobisi olan kişiler, sosyal izalasyonla beraber yalnız kalmaya alışkınlardır. Bu durum onların zaman geçtikçe depresyona girmelerine sebep olabilir.
Çocuklar genellikle herhangi bir konuya karşı fobi/ korku geliştirmeye daha yatkındırlar. Bu sebeple küçük yaşlarda yaşanacak herhangi bir kadın ile ilgilitravma, ileriki yaşlarda jinefobiye sebep olabilir.
Korkular genetic olarak aileden çocuklara geçebilir. Su korkusu, yükseklik korkusu bunlardan bazılarıdır. Ailede jinefobisi olan biri genetik olarak bu korkuyu kendinden sonraki nesillere geçirebilir.
Çocukluk döneminde kadınlarla ilgili travmatik şeyler yaşamak ya da ailenin kadınlara karşı çocuğu korkutması, bireyin yetişkin çağlarında jinefobik olmasına sebep olabilir.