Kafa Kaşıntısı, Kafam Kaşınıyor, Neden Oldu, Ne Yapmalıyım?

kafa kasintisi kafam kasiniyor neden oldu ne yapmaliyim

Kafa derisi kaşıntısı, saç diplerinde kaşıntı olarak da bilinen saç derisinde kaşıntı, stresten baş derisi mantarına kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen bir

Kafa derisi kaşıntısı, saç diplerinde kaşıntı olarak da bilinen saç derisinde kaşıntı, stresten baş derisi mantarına kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen bir durumdur. (Kafam, saç diplerim kaşınıyor ne yapmalıyım?) diye derdinize derman arıyorsanız, ilk yapmanız gereken bir Cildiye doktoruna başvurmak olmalıdır. Doktorunuz muayene sonucunda baş kaşıntısının nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. İşte saç derisinde, saç diplerinde, kafada kaşıntı nedenleri ve tedavi yöntemleri:

Kontakt dermatit

Kontakt dermatit, en sık karşılaşılan saç derisi kaşıntısı nedenlerindendir. Kontakt dermatit, tahriş edici veya allerjen ile doğrudan temastan kaynaklanan cilt iltihabıdır. Saçlardaki döküntü ve kaşıntının ortak nedenlerindendir. Saç için kullanılan şampuan, sabun, saç boyası ve saç bakım ürününün baş derisinde alerjiye neden olmasından kaynaklanır. Kontak dermatitin tedavisi, bu rahatsızlığa neden olan ürünü tespit etmek ve bundan uzak durmaktır. Doktorunuz gerek görürse steroid ilaç veya antibiyotik de reçete edebilir.

Saç derisi mantarı (Tinea Kapitis)

Tinea kapitis, baş derisinde görülen mantar enfeksiyonudur. Tinea kapitisine,dermatofit olarak bilinen bazı mantar türleri neden olur. Bu enfeksiyon,bölgesel saç dökülmeleri, saç derisinde kızarıklık, kaşıntı gibi belirtilere yol açar. Ketoral şampuan, antifungal ilaçlar, saç derisi mantarının tedavisinde kullanılan yöntemlerdendir.

Seboreik dermatit

Seboreik dermatit, saç derisinde meydana gelen, kepeğe yol açan bir egzama türüdür. Bu rahatsızlık, saç derisinde kızarıklık, döküntü, kaşıntıya sebep olan kuru deri parçaları ve kepeklenmelere neden olur. Tedavisi, durumun nedeni ve şiddetine göre değişir. Antifungal ilaçlar, kortizon haplar, iğneler, olası tedavi yöntemlerindendir. Şiddetli durumlarda, iltihabı azaltmak için Takrolimus ve Pimekrolimus gibi bağışıklık sistemi baskılayıcılar kullanılır.

Saç biti

Saç deriniz kaşınıyorsa, ilk aklınıza gelmesi gereken şeylerden biri,başınızda sirke, bit gibi baş derisi kanını emen böceklerin varlığı olmalıdır. Bitler öldüğünde başınız da kaşınmaktan kurtulur. Eczanelerden temin edebileceğiniz antibit şampuanı ile bitleri yok edebilirsiniz.

Kepek

Yetişkinlerde, saç derisinde kaşıntının en sık rastlanan, kolay tedavi edilebilir nedeni, saç kepeğidir. Malassezia adlı mantarın saç derisinde aktivitesinin fazla olması, baş derisinde rahatsızlık oluşmasına ve bu da kepekle ilişkilendirilen kaşıntı ve pullanma gibi belirtilere yol açar. Kepek önleyici şampuanların kullanımı ile kısa sürede kepekten kurtulabilirsiniz.

Stres

Başınızdaki kaşıntının nedenini doktorlar tespit edemiyorsa, saç derinizde görünen her hangi bir problem yoksa, baş derinizdeki kaşıntıyı yüksek ihtimal stres tetikliyordur. Kaşıntının stresten kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit etmek için, saçınızın kaşındığı zamanları gözlemleyin, sıkıntılı günlerinizde başınızı kaşıma ihtiyacı duyuyorsanız, stres bu kaşıntının ana nedenidir. Stresle baş etmek için sizi sıkan, üzen kişilerden uzak durun, kendinize faydalı meşgaleler edinin. Doktorunuz gerek görürse antidepresan reçete edebilir.

Saç derisi, kafa kaşıntısının diğer nedenleri

  1. Cilt kanseri
  2. Saç boyası kaynaklı alerjik kontakt dermatit veya irritan kontakt dermatit
  3. Akne Keloidalis Nuchae (özellikle Afrika kökenli erkeklerde görülen folikülitin özel tipi)
  4. Kepek ya da konak (seboreik dermatit)
  5. Diskoid lupus eritematozus (DLE)
  6. Egzama (atopik dermatit)
  7. Folikülit (bir saç kökü enfeksiyonu)
  8. Kafa derisinin bakteriyel enfeksiyonu
  9. Hipotiroidi
  10. Prurigo nodülaris
  11. Lupus
  12. Sedef hastalığı
  13. Nörodermatit
  14. Güneş yanığı

Kafa kaşıntısı, saç derisinde, saç diplerinde kaşıntı nasıl geçer?

Kafa derisi kaşıntısından, saç diplerindeki kaşıntıdan muzdaripseniz, bir Cildiye doktoruna başvurmalısınız. Doktor yukarıda bildirdiğimiz nedenleri gözden geçirecek ve gerekli tedaviyi uygulayacaktır. 

Saç Dipleri Neden Acır, Ağrır, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gidilir? Tıklayınız

Saç Diplerindeki Kaşıntı İçin Doğal Çözümler Tıklayınız

Saç Derisinde Kabuklanma, Saç Diplerinde Pullanma Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız