Türk kahvesi içildikten sonra fincanın dibinde kalan kısma kahve telvesi denir. Türk kahvesi fincanda biraz bekledikten sonra telvesi dibe çökmeye ve burada birikmeye başlar. Kimi insanlar bu telveyi yemekten hoşlanır.
Kahve Telvesinin Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
Türk kahvesi içildikten sonra fincanın dibinde kalan kısma kahve telvesi denir. Türk kahvesi fincanda biraz bekledikten sonra telvesi dibe çökmeye ve burada birikmeye başlar. Kimi insanlar bu telveyi yemekten hoşlanır. Telve yedikten sonra üzerine su içiliyor ise bu alışkanlığın herhangi bir zararı olmaz. Ancak su içilmezse tanecikler boğaza takılıp kişiyi rahatsız edebilir.
Kahve Telvesinin Sağlığa Faydaları ve Zararları
Kahve Telvesi Yemenin Nedeni Nedir?
Kahve telvesi yemek, kimi insanların oldukça sevdiği ve vazgeçemediği bir alışkanlıktır. Bazı insanlar lezzetinden ya da faydalarından yararlanmak için bu alışkanlığı sürdürür. Bazı insanlar ise hoşlanmadıkları halde, içgüdüsel olarak kahve telvesi yemek isteyebilir. Peki sevilmemesine rağmen kahve telvesi yeme isteği neden olur? Çünkü bu durum buz ya da toprak yeme isteğine benzer. Kan değerleri düşük olan ve anemi hastalığı bulunan kişilerin telve tüketmeye eğilimli oldukları kanıtlanmıştır.
Dr. Cengiz Ceylan kahve telvesi yeme isteğinin kansızlık yaşayan kişilerde meydana geldiğini bildirmektedir. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi (İzmir) Hematoloji Kliniği’nde Sorumlusu olan Uzman Dr. Cengiz Ceylan, kahve telvesi tüketmek isteyen kişilerde demir eksikliği anemisi olabileceğini açıkladı. Ceylan, bu kişilerin telve yemesi ile birlikte hastalığın daha şiddetli bir hale geleceğine dikkat çekti. Aynı zamanda telve yenirse aneminin provoke edileceğini de sözleri arasına ekledi.
Uzm. Dr. Cengiz Ceylan, demir eksikliği anemisi bulunan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Özellikle et, tavuk, balık, karaciğer, fasulye, baklagil, yumurta, mercimek, badem, kuru erik ve üzüm gibi demir açısından zengin besinlerin gün içerisinde yeterli miktarda alınması gerektiğini de hatırlattı.
Yeterince beyaz ve kırmızı et tüketmeyen kişilerde bu durumun sıkça görüldüğünü açıklayan Uzm. Dr. Ceylan, uygun bir diyet programının izlenmesini tavsiye etti. Demir ve çinkonun eksik kalması ile birlikte, 30 ila 50 gün içerisinde kan değerlerinin düşmeye başlayacağını da vurguladı. Son olarak bu durum sonucunda çeşitli hastalıkların meydana gelebileceğini de sözleri arasına ekledi.