Yurdumuzda ortalama olarak yıllık 1.200.000 bebek dünyaya getirilmekte. Bu sayının 18 ila 20 binlik bir kısmı kalça çıkığı problemi ile dünya gelmekte. Bunun yanı sıra yeni doğanlarda kaçla gelişim sorunları da başgöstere bilmektedir.
Yurdumuzda ortalama olarak yıllık 1.200.000 bebek dünyaya getirilmekte. Bu sayının 18 ila 20 binlik bir kısmı kalça çıkığı problemi ile dünya gelmekte. Bunun yanı sıra yeni doğanlarda kaçla gelişim sorunları da baş gösterebilmektedir.
Bebeklerde Kalça Çıkığı Neden Olur?
Genetik
Kaçla çıkıklığına daha çok kız çocuklarında rastlanılmaktadır. Söz konusu çıkıklar genellikle kalıtsaldır. Bu çıkıkların %15’e yakın bir kısmı ebeveynlerden geçmekte, yani genetik görülmektedir.
Kundak Yapmak
Yurdumuzun birtakım bölgelerinde bebek kundaklama işlemi günümüzde de devam etmektedir. Bilhassa kırsal bölgelerde yaygın bir uygulamadır. Doğum sonrası bebek kalçasının sağlıklı gelişebilmesi için hafif açık ve bükük pozisyonda durmalıdır. Bacakları düz tutmayı sağlamak adına yapılacak kundaklama kaça gelişimini olumsuz etkilemektedir.
Yanlış Bezleme
Günümüzde yapılan en büyük yanlışlardan birisi de bebek bezlerinin genişliğine önem verilmemesidir. Dar bez kullanılması ve bezi kasık hizasında bağlamak yapılan yanlışlar arasındadır. Bez bağlanmasına alternatif olarak temin edilecek hazır bezler daha doğru bir karar olacaktır. Buna ek olarak yurdumuzda imal edilen bebek bezlerinin birbirinin boyutlarıyla eşdeğer olmadığını belirtmek gerekmektedir. Bebek bezinin geniş olmaması ve kazık hizasında bağlanması kalça gelişimine negatif yönde tesir eden unsurlardandır.
Hatalı Giysiler
Çocuğa dar giysiler giydirilmesi, kalça çıkıklığı olasılığını artırmaktadır. Çeşitli sebeplerden ötürü bebeklere küçük ve dar giysiler giydirilmesi hatalı bir harekettir.
Hatalı Tutuş
Bilhassa emzirirken bebeğin bacakları bitişik bir biçimde tutulmaktadır. Buradaki yanlışlığı kundaklamaya benzetmek mümkündür. Kalça gelişimini negatif etkileyen bu hareketten kaçınılmalıdır.
Yürüteç Kullanımı
Bacak gelişimi tamamlanmamış ve oturma alışkanlığı yeni oluşan bebeklerin yürütece koyulması yanlıştır. Yürüteç kullanımı için en doğru evre 11 ve 12. aylarda başlamaktadır.
Kalça Çıkıklığı Riski Kimlerde Daha Fazladır?
Bebeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde Kalça Çıkıklığı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Kalça çıkıklığının tedavisi için ortopedi uzmanına müracaat edilir. Sorunun tedavisi bu uzman tarafından gerçekleştirilecektir.
Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Teşhis Edilir?
Ortopedi uzmanının tetkiklerinde, kalça röntgeni ve kalça ultrasonu yöntemleriyle bebeğin kalça çıkıklığı saptanmaktadır. Bebek üçüncü ayını tamamladığında kalça çıkığı filmi çekilebilmektedir. Doğumun hemen sonrasında röntgen veyahut ultrason görüntülemelerinin herhangi bir sakıncası yoktur.
Bebeklerde Kalça Çıkığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ara bezi ve pavlik bandajı kullanımıyla bebeğin kalça çıkığı tedavisi gerçekleştirilebilmektedir. Ancak altı aydan sonraki teşhiste bebeklerde alçı, bir yaşından sonra bebeklerde ise ameliyat gerekir.
Erken safhada tespit edilen kalça çıkıklıklarının ameliyat gerektirmeden tedavisinin sağlanması mümkündür. İlk 6 ay içerisinde pavlik bandajı kullanımı, bebeğin kalça çıkığı probleminin ameliyata gerek duyulmadan büyük ölçüde iyileşmesini sağlayabilmektedir. Şayet problemin tanısı 6. ayından sonra koyulduysa, birtakım özel filmler çekilebilmekte ve çıkığın yerine oturtulmasını önleyen yapılar incelenebilmektedir. Buna ek olarak alçı uygulanabilmektedir.
Yürüme evresinde saptanan kalça çıkıklıklarında ameliyat, alçı gibi daha güç ve daha meşakkatli uygulamalara başvurulması gerekebilmektedir. Bu evrede bebeğin 3 ila 4 ay kadar alçı içerisinde hareket etmemesi sağlanmaktadır. Bu işlemden olumlu sonuç alınamadığı takdirde ameliyatlara başvurulabilmektedir. Dolayısıyla son derece zor olan bu süreçlerin ve geri dönüşü olmayan sakatlıkların engellenebilmesi adına erken tespit büyük bir önem arz etmektedir. Ebeveynlerin de bu önemin farkında olması gerekmektedir.