Kalem Aşısı Nasıl Yapılır Kalem Açısı Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

6 Kasım 2020
0 Yorum
kalem asisi nasil yapilir kalem acisi nedir cesitleri nelerdir

İki bitki parçası birleştirilir ve belirli bir müddet içinde kaynaşması sağlanır. Bir araya getirilen parçalar bu yöntemle canlılığını tek bir bitki gibi sürdürür. İşte buna aşılama denir. Bitkilerin çoğaltılmasında tercih edilen bu teknik, tohumsuz

İki bitki parçası birleştirilir ve belirli bir müddet içinde kaynaşması sağlanır. Bir araya getirilen parçalar bu yöntemle canlılığını tek bir bitki gibi sürdürür. İşte buna aşılama denir. Bitkilerin çoğaltılmasında tercih edilen bu teknik, tohumsuz üretme olarak bilinmektedir. Aşılama tekniği değişik yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. Fakat kalem aşısı ve göz aşısı daha yaygındır.Kalem aşısı, ucu kalem gibi kesilmiş çubukla yapılan ağaç aşısına denir.

Kalem Aşısı Ne Demektir?

Kaliteli meyve alınamayacak bir ağaç çekirdekten veya tohumdan çoğaltılır. Daha sonra iyi meyve veren farklı bir ağaçtan genç dallar alınır ve bu ikisi birbiriyle kaynaştırılır. Böylece verimsiz ağacın türü iyileştirilmiş olur. Ağacın bir dalı veya tamamı kesilir, ucu kalem gibi bir aşı elde edilir ve bu, aynı veya başka bir türün tekrar büyütülmesinde kullanılır. Büyütülmek istenen ağacın dalı yarılır ve aşı, bu dala sokularak bağlanır. İşte bu ağaç aşısının ismi kısaca kalem aşısıdır.

Kalem aşısı, taze kesilmiş anaçla taze kesilmiş kalemin kombiyum bölgelerinin üst üste gelecek şekilde sıkıca temas ettirilerek anaç ile kalem arasında bir bağlantı kurulmasına denir. Bu aşı, oduntaşmış aşı kaleminin anaç olarak kullanılacak bitkiye uygun zamanda ve uygun şekilde irleştirilmesiyle yapılır.

Kalem Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kalem aşısı ilkbaharda yapılır. Kalem aşısı 1 Mart tarihi ile 1 Nisan tarihi arasında yapılabilir.Kalem aşısındaki mantık kalemin uyanmamış anacın ise uyanmış olmasıdır. Genelde büyük ağaçların çeşitlerinin değiştirilmesi için kullanılır.

Kalem Aşısı Nasıl Yapılır?

Yarma aşı olarak bilinen kalem aşısı şöyle uygulanır: Aşı yapılacak anaç fidanın tepesini keserek işe başlanır. Kesilen yere kalem şeklindeki sürgünün yerleştirilmesinden sonra hava almayacak biçimde kapatılması gerekir. Kalem aşısı uygulanacak anaçın tepesi toprak seviyesinin 5-25 cm. üzerinden kesilmelidir. Kesilen kısımda açılan yere sokulacak kalem iyi cins bir kalem olmalıdır. Aşının tutması hâlinde ağaç hızla büyüyecektir. Kalem aşısının bu etkisi, diğer aşılardan daha güçlüdür. Zira bu teknikte ağacın tepesi kesildiği için tüm gücünü tamamıyla aşılanan sürgüne verecektir. Bunun sonucunda hızlı bir şekilde büyüyebilecektir. Kalem aşısında kullanılacak kalem ucu küt kesilmez, ucuna doğru inceltilerek anaç üzerine yerleştirilir.

Kalem Aşısı Çeşitleri Nelerdir?

Kalem aşısının da kendi arasında çeşitleri vardır. Dilcikli aşı (Ingiliz aşısı), Gaga aşısı, Çoban aşısı, Yarma aşı, Köprü aşı, Kenar aşı, Kakma aşı, Kemer aşısı, Kabuk altı aşısı.

Meyve ağacı göz aşısının yapılmasına imkân vermeyecek kadar çok kurtlandıysa kalem aşısından faydalanılır. Kalem aşılarında bir dal parçası kullanılır. Aşı kalemi olarak nitelendirilen bu dal parçasının üstünde 2-3-4 göz bulunur. Kalem aşıları yapılış biçimine göre sınıflandırılır. Çoban aşısı, kakma aşı, İngiliz aşısı ve yarma aşı en çok kullanılan çeşitleridir.

Kalem Aşısı Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Aşı kalemi, bu aşılama tekniğin olumlu sonuç vermesinde önemli rol oynamaktadır. Aşı kaleminin fazla kaliteli olmaması durumunda uygulama başarılı olamaz.

  1. Kalem aşısı uygulanırken hava sıcaklığı 20 dereceden fazla olmalıdır.
  2. Aşılamadan 7-10 gün evvel kesim yapılmalıdır ki aşı suyu aksın. Bir de ağacın dibi çok az yaralanır. (Testerenin odun tabakasına girebileceği kadar yaralanması kâfidir.) Aşı suyu buradan da akmalıdır.
  3. Aşılama zamanı gelince kesim yerinin tazelendiği görülecektir. Kabuk, odun tabakasından rahatlıkla ayrılacaktır. Kabuk lifsiz bir şekilde kalkmalıdır.
  4. Aşı tutuncaya dek altından çıkan yoz filizlerin mutlaka temizlenmesi gerekir. Aşı tutsa bile buna devam etmelidir.
  5. Aşı işlemi, yılın uygun zamanında yapılmalı ve gözler aşının yapıldığı anda uyur durumda olmalıdır.
  6. Anaç ve kalem birbiri ile uyumlu olmalıdır.
  7. Kalemin kambiyumu, anacın kambiyumu ile birbirine değecek şekilde yerleştirilmelidir.
  8. Aşılama işlemi bittikten hemen sonra yara yüzeylerinin bütünü aşı macunu ile kapatılmalı veya herhangi bir yöntemle aşının kuruması önlenmelidir.