Kanda hemoliz pozitif ve negatif nedir? Hemoliz tedavisi nasıl olur?

12 Kasım 2017
0 Yorum
UN 2025 01 04T161158.454

Alyuvarların yani kırmızı kan hücrelerinin büyük miktarlarda yıkıma uğraması, tahrip olması parçalanması işlemine hemoliz denir. Hemoliz kanda meydana gelen istenmeyen durumlardandır, kullanılan ilaçların yan etkisi olarak yahut enfeksiyon hastalıklarında hemoliz meydana gelebilir. Hemolizle birlikte alyuvarlar yıkıma uğrar ve zedelenir, içerdikleri hemoglobinin serbest kalıp kana karışır. Hemoliz sonucu bir tür kan hastalığı olan Hemolitik Anemi meydana gelir. Hemoliz tedavisi, bu sorunun nedenine ve ortaya çıkan aneminin türüne bağlı olarak değişir.

Kırmızı kan hücreleri, kanımızda normalde 110 ila 120 gün yaşarlar. Daha sonra doğal olarak parçalanırlar ve genellikle dalak tarafından dolaşımdan uzaklaştırılırlar. Bu makalemizde hemoliz nedenlerinden bahsedeceğiz, öncelikle hemoliz işleminin yaşandığı kırmızı kan hücreleri hakkında bilgiler verelim;”

Kan, kişinin vücut ağırlığının% 7’sini oluşturur ve kanın bulunduğu miktar kişiden kişiye değişebilir. Örneğin çocuklardaki kan miktarı ile yetişkinlerde bulunan kan oranı aynı değildir. Kan arter damarları denilen kan damarları vasıtasıyla tüm vücutta dolaşan hayat kurtarıcı sıvıdır, yaşamamızda hayati bir rol oynar, vücudumuzun düzgün çalışması için gerekli olan oksijen, beslenme, vitaminler, hormonlar, antikorlar, ısı ve elektrolitleri vücudun farklı yerlerine taşır.

UN 2025 01 04T161145.293

HEMOLİZ NEDEN OLUR?

Vücutta enfeksiyon olması durumunda
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak (asetaminofen, penisilin ve diğer ağrı kesiciler)
Hemodiyaliz veya kalp-akciğer bypass makinesinin kullanımı gibi tedaviler
Orak hücre anemisi ve G6PD eksikliği gibi kalıtsal hastalıklar
Zehirlere ve toksinlere maruz kalma,Yapay kalp kapakçıkları kullanımı

HEMOLİZ İÇİN HANGİ DOKTORA GİTMELİ?

Hemoliz durumunda Hematoloji bölümü doktoruna gitmelisiniz. Hemoliz ve hemolizin neden olduğu kan hastalığı olan hemolitik anemi varlığını tespit etmek için doktor sizden tam kan testi ve idrar testi isteyecektir. Durum teşhis edildikten sonra doktorunuz bu duruma neden olan faktörleri araştırıp, gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

UN 2025 01 04T161302.242

HEMOLİZ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hemoliz tedavisi yani kırmızı kan hücrelerinin normalden erken zamanda parçalanmasının tedavisi, bireyin anemisinin türüne ve kökenine bağlı olarak değişir. Kandaki kız kan hücre üretimini arttırmak için hastaya kortikosteroidler (kortizon ilaçları) ve mineral takviyesi reçete edilebilir. Hemoliz ve hemolitik anemi, tedavi edilmediği takdirde vücutta enfeksiyon oluşumu, böbrek yetmezliği ve kardiyovasküler yetmezlik gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

KANDA HEMOLİZ NEGATİF VE POZİTİF NEDİR?

Hemoliz, kan alımı sırasında kan hücrelerinin çeşitli nedenlerle parçalanması demektir. Bu durumda AST,LDH,K+ ve demir gibi test sonuçları “yalancı pozitif” yani olduğundan yüksek veya total ve direkt bilirubin gibi bazı testler “yalancı negatif” yani olduğundan düşük çıkabilir.